Герб Пуебли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб штату Пуебла
Герб штату Пуебла
Деталі
Носій Пуебла

Ге́рб Пуе́бли, столиці однойменного мексиканського штату, має пропорції 3:4. Він розділений на чотири полч з додатковими елементами.

Герб Пуебла складається зі щита, розділеного на чотири чверті; у першій зеленій чверті зображено срібну фабрику, котушку та зубчасте колесо; у другій синій - срібну греблю та гідроелектростанцію, з чорною електровежею; у третьому срібному - рука, що тримає гвинтівку на тлі червоного вогню; у четвертій синьо-золото-зеленій - апаросток в руці. У центрі розміщено невеликий щит із зображенням гірського ландшафту (Цитлальтепетль, Попокатепетль, Іштаччіуатль та Маліцин) на тлі сходу сонця з текстом "5 ТРАВНЯ 1862" - датою, коли мексиканська армія на чолі з Ігнасіо Сарагосою розгромила французьку армію під час запрошення 1862 року.

Щит має білу облямівку з легендою «Unidos en el tiempo, en el esfuerzo, en la justicia y en la esperanza» («Об'єднані в часі, у зусиллях, у справедливості та в надії»).

Щит увінчаний профілями чотирьох гір, якими є Сітлальтепетль або Піко-де-Орізаба, Попокатепетль, Ізтачіуатль і Матлакуейтль або Малінче. Комплекс оточений двома висхідними пернатими зміями, хвости яких є колосками, і які тримають маску Тлалока на чотирьох горах. На зміях помітні сліди людських ніг, і кожна з них несе по чотири сонця.

Під попереднім набором є стрічка з легендою «Estado Libre y Soberano de Puebla» («Вільна і суверенна держава Пуебла»)[1].

Інтерпретація

[ред. | ред. код]
  • Перша чверть представляє текстильну промисловість Пуебли, започатковану Естебаном де Антуньяно. Саме в Пуеблі були засновані перші заводи в країні.
  • Друга чверть представляє дамбу Некакса, побудовану за часів Порфіріо Діаса на півночі Пуебла. Це перша електростанція, побудована в Мексиці.
  • Третя чверть представляє лібертаріанську боротьбу мексиканського народу. А точніше, це повстання братів Сердана, які, будучи першими, хто піднявся відповідно до плану Сан-Луїса Франциско I. Мадеро, розпочали Мексиканську революцію.
  • Четверта чверть представляє землеробство кукурудзи, яке почалося в долині Теуакан, на території Пуебла, і чиї найдавніші залишки були знайдені в печері Коксатлан.

Пернаті змії представляють Кетцалькоатля, творця людства нинішньої космічної ери, керованої П'ятим Сонцем, Сонцем Руху (Науї Оллін). З цієї причини він позначений слідами людей попередніх епох. Космогонічні сонця, які несуть спини змій, нагадують нам минуле людства, яке проєктується в майбутнє.

Гори представляють найважливіші височини штату Пуебла, які він поділяє зі своїми сусідами. Три з них також є найвищими в країні.

Маска Тлалока символізує дощ і, як наслідок, життя, кристалізоване в колосках кукурудзи, які змії носять на своїх хвостах. На вершині бог Тлалок, гори Сітлальтепетль, Ізтачіуатль і Попокатепетль; Матлакуель або Малінче.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Puebla (Mexico). www.crwflags.com. Процитовано 13 червня 2024.
Герби федеративних одиниць Мексики

Агуаскальєнтес

Веракрус

Герреро

Гуанахуато

Дуранго

Ідальго

Кампече

Керетаро

Кінтана-
Роо

Коауїла

Коліма

Мехіко

Мічоакан

Морелос

Наярит

Нижня
Каліфорнія

Південна
Нижня
Каліфорнія

Нуево-
Леон

Оахака

Пуебла

Сакатекас

Сан-Луїс-
Потосі

Сіналоа

Сонора

Табаско

Тамауліпас

Тласкала

Федеральний
округ

Халіско

Чіапас

Чіуауа

Юкатан