Гірокастра (округ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірокастра

алб. Rrethi i Gjirokastrës

місто Гірокастра
Країна Албанія Албанія
округ Ґ'їрокастер
Населення
 - повне 56 720 (2010)
Площа
 - повна 1 137 км²
Висота
 - максимальна 368 м
 - мінімальна 368 м
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Код ISO 3166-2 AL-GJ

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Гірокастра

Гірокастра (алб. Rrethi i Gjirokastrës) — один з 36 округів Албанії, розташований на півдні країни.

Округ займає територію 1137 км² і відноситься до області Гірокастра. Адміністративний центр — місто Гірокастра.

Гори і долина р. Дрин на південний схід від Гірокастра
Народні співці округу Гірокастра
Стародавня церква святої Марії в Labova e Kryqit

Географічне положення[ред. | ред. код]

Територія округу покрита горами. Долина річки Дрин, що перетинає округ з півдня на північ, являє собою досить широку рівнинну територію, обмежену на заході гірської ланцюгом Mali i Gjerë (1.800 м), а на сході гірської ланцюгом Lunxhëria-Buretoja (2.156 м). На півночі ці гори зближуються, утворюючи ущелину, крізь яке Дрин залишає територію округу. Населені пункти лише в останні десятиліття розподілилися по рівнині, традиційно ж вони розташовувалися по краях долини, на схилах гір або на пагорбах. Долина річки Дрин багата культурно-історичними пам'ятниками, серед яких в першу чергу слід згадати античні міста Антігона (Antigonea) і Адріанаполь (Adrianapol).

За гірським ланцюгом Lunxhëria-Buretoja знаходяться важкодоступні високогірні долини Загорія (Zagoria) і Погон (Pogon). На сході вони обмежені гірським ланцюгом Dhëmbel-Nemërçka (2.485 м), що утворює природний кордон з округом Перметі. На півдні та сході округ межує з Грецією.

Південніше міста Гірокастра в 33 селах на території округу проживає численне грецьке населення. Грецькі села розташовані в південній частині долини Дрин — регіоні Дропулл (Dropull) і в долині Погон. Історично в окрузі проживало значне число греків, але в 1990-ті роки половина з них емігрувала до Греції. Права греків в Албанії постійно були і є предметом політичних дискусій, неодноразово висувалася вимога передати Греції частину округу, що відноситься до північної частини історичного регіону Епір.

50% населення округу сповідують православ'я, 40% є мусульманами, причому половина з них — бекташи.

Історія[ред. | ред. код]

Округ Гірокастра має древню історію. Про епоху іллірійців нагадують залишки міської стіни міста Антігонея. Біля села Sofratike руїни античного театру свідчать про існування тут великого міста Адріанаполя. Це єдине поселення в долині річки Дрин. Церква Марії в комуні Labova e Kryqit відноситься до XX століття. Про Османську імперію нагадують численні замки, мости і, звичайно, внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО чудово збережена, старовинна частина міста Гірокастра. Місто славилося і своїм базаром, де торгували вишивками, східним шовком і албанським білим сиром.

Економіка і промисловість[ред. | ред. код]

За межами міста Гірокастра населення зайняте переважно сільським господарством. Завдяки близькості з Грецією вздовж дороги, що веде з Гірокастри до кордону, особливо в грецьких селах, з'явилися окремі торгові фірми. Недалеко від державного кордону в селі Глина знаходиться найбільша свердловина мінеральної води в країні, що забезпечує всю Албанію мінеральною водою.

Туристична галузь розвивається переважно в Гірокастра.

Транспорт[ред. | ред. код]

Гірокастра лежить в 120 км на південь від Тирани на головній автомобільній магістралі, яка зв'язує Тирану і Саранду, а далі Грецію через прикордонний перехід Какава.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Округ складається з двох міст: Гирокастра, Лібохова і 11 комун: Antigone, Cepo, Dropull i poshtëm, Dropull i sipërm, Lazarat, Lunxhëri, Odria, Picar, Pogon, Qendër Libohova, Загір'я.