Данило Болбот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Данило Болбот
Данило Болбот
Народився 16??
Помер 17??
Діяльність дипломат
Відомий завдяки Соратник гетьмана Івана Мазепи
Посада Посол з особливих доручень

Данило Болбот (Золбота)  — український військовий діяч та дипломат часів Івана Мазепи.

Життєпис[ред. | ред. код]

За правління Івана Мазепи йому було доручено ряд дипломатичних місій. Данило Болбот був одним з найвідданіших гетьману військових соратником. 24 лютого 1708 р. Івана Мазепа послав його разом з Іваном Скоропадським до російського царя, аби нейтралізувати свідчення донощиків проти себе. Він виконував і інші таємні доручення гетьмана Мазепи. У січні 1707 року, за дорученням гетьмана, представив нового сотника у Конотопі Григорія Костенецького.[джерело?]

Після повернення Данила Болбота у жовтні 1708 р. з царської ставки у Борзну, гетьман оголосив старшині, що деякі особи застерігали його не їхати до Петра І. Хоча насправді, як зізнався Данило Болбот у 1714 році Пилипу Орлику в Бухаресті, що нічого подібного не від кого не чув і що ніхто не думав арештовувати гетьмана.

Данило Болбот возив листа від шведського першого міністра Піпера до Криму, весною 1709 р. супроводжував з Очакова до Січі турецького посла. Згодом він перебував у Бендерах та Яссах. Пилип Орлик згадував, що у 1714 році Данило Болбот збирався іти в монастир.[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Представники таємної та прозорої дипломатії за гетьманства І.Мазепи (1687—1709 рр.). Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 3 березня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]