Гарольд Лестер Джонсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гарольд Лестер Джонсон
англ. Harold Lester Johnson
Народився17 квітня 1921(1921-04-17)[1]
Денвер, США
Помер2 квітня 1980(1980-04-02)[1] (58 років)
Мехіко, Мексика
·інфаркт міокарда
Країна США
Діяльністьастроном, викладач університету
Alma materДенверський університет
Університет Каліфорнії (Берклі)[2]
Галузьастрономія
ЗакладЛовеллівська обсерваторія
Університет Аризони
Національний автономний університет Мексики
Техаський університет
Вчене званняпрофесор
Науковий керівникHarold F. Weaverd
ЧленствоНаціональна академія наук США
Нагороди

Га́рольд Ле́стер Джо́нсон (англ. Harold Lester Johnson; 17 квітня 1921, Денвер — 2 квітня 1980, Мехіко) — американський астроном, член Національної АН США.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився в Денвері (штат Колорадо). 1942 року закінчив Денверський університет. У 1942—1945 роках працював у Массачусетському технологічному інституті, потім — у Лікській, Ловеллівській, Вошбернській і Єркській обсерваторіях. У 1952—1959 роках — астроном Ловеллівської обсерваторії, у 1959—1962 — професор астрономії Техаського університету, від 1962 — професор Аризонського університету і астроном Стюардовскої обсерваторії цього університету. Від 1969 був також професором Астрономічного інституту Національного університету в Мехіко (Мексика).

Науковий доробок

[ред. | ред. код]

Основні наукові праці присвячені зоряній фотометрії. 1953 року спільно з В. В. Морганом і Д. Гаррісом створив триколірну широкосмугову електрофотометричну систему для видимої та ближньої ультрафіолетової частини спектру — так звану систему UBV, ухвалену як міжнародний стандарт для зоряної фотометрії. Виконав у цій системі численні високоточні спостереження зір галактичного поля, а також зір у розсіяних і кулястих скупченнях і побудував за цими спостереженнями діаграми Герцшпрунга — Расселла, які використовувало багато дослідників для вивчення зоряної еволюції. Система Джонсона дає можливість визначати поправки за загальне і диференціальне поглинання світла в міжзоряному просторі і завдяки цьому відіграла велику роль у вивченні будови Галактики. На початку 1960-х років Джонсон поширив свою систему в інфрачервону область і виконав перші масові вимірювання блиску зірок у різних її смугах; це дозволило йому встановити шкалу болометричних величин і ефективних температур для холодних зірок. Одним з важливих відкриттів, зроблених Джонсоном в ході цих досліджень, було виявлення 1964 року надлишкового інфрачервоного випромінювання у квазара 3С 273. Ці роботи Джонсона, поряд з першими інфрачервоними оглядами неба, проведеними Дж. Нойгебауером, Д. Марцем і Р. Лейтоном, Ф. Лоу, поклали початок інфрачервоної астрономії.

Член низки наукових товариств.

Премія ім. Г. Ворнера Американського астрономічного товариства.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б SNAC — 2010.
  2. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Джонсон Хэролд Лестер. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)
  • Джонсон Херолд Лестер // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 129. — ISBN 966-613-263-X.