Дзонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дзонґ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дзонг Тронгса, Бутан
Рінпунг-дзонг в Паро

Дзонг — укріплена фортеця (також інколи твердиня), в якій зазвичай розміщується також адміністрація і буддійський монастир. Архітектура Дзонг притаманна Тибету, Бутану і прилеглим до Тибету буддійським територіям.

Характеристика архітектури Дзонгів[ред. | ред. код]

Дзонги поєднують масивні стіни, вежі, низку внутрішніх дворів, храми, адміністративні будівлі, житло для монахів. Зазвичай Дзонги розташовані в горах, захищені скелями.

Рідко Дзонги можна побачити за межами Гімалаїв, наприклад, архітектура університетського містечка в Ель-Пасо.

Функції Дзонгів[ред. | ред. код]

Дзонги використовуються як військові укріплення, монастирі, університети, центри управління і культурні центри. У Дзонгах проводяться щорічні релігійні свята Цечу.

Будівництво Дзонгів[ред. | ред. код]

В Бутані активне будівництво Дзонгів почалося з ініціативи Шабдрунга з 1600. Гімалайський дзонг — це обитель і фортеця. Їх будують у неприступному місці — на схилі або на вершині гори, щоб мешканців не застали зненацька. Сучасні військові стратеги відзначають, що Дзонги добре розташовані з точки зору їх функції як оборонних фортець. Дзонг Такцанг, наприклад, розташований на крутому схилі, однією стіною впираючись в скелю, а іншою нависаючи над прірвою. Дзонг Пунакха збудований на горбистому мисі, а рукав річки Мачу огинає його з тилу, так що стіни Дзонгу захищені з усіх боків. Таким чином, блокуючи будь-які напади з боку південних загарбників, які намагалися обійти непрохідні схили Гімалаїв.

Наявність Дзонгів дозволило Шабдрунгу об'єднати країну, зміцнити незалежність і забезпечити захист від вторгнень як з боку Тибету, так і з півдня. Для будівництва Дзонгів зганялося все населення округу, і робота продовжувалась багато років. Всі Дзонги розташовані у стратегічно важливих місцях і захищені горами і річками.

Дзонг Вангді-Пходранг в Бутані.

Відомі Дзонги Бутану[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]