Дискотека Авария

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дискотека Авария
Основна інформація
Жанр Поп-музика
Диско
Хіп-хоп
Поп-рок
Роки 1990—дотепер
Країна Росія Росія
Місто Іваново
Лейбл Корпорація Аварія
АРС-Рекордс
Студiя Союз
Аварiя Ентермейнтент
Монолит
Склад Олексій Рижов
(вокал, реп)
Олексій Сєров
(реп)
Колишні
учасники
Микола Тимофєєв
(вокал) (1990—2012)
Олег Жуков
(1991—2002) (реп)

Ганна Хохлова (2012—2020) (вокал)
www.avariya.ru

Дискотека Авария у Вікісховищі

«Дискотека Авария» — радянський i російський музичний гурт з м. Іваново. Лауреат численних премій і нагород, зокрема премії Муз-ТВ 2003, 2004, 2007, 2010 і 2012. Гурт спеціалізувалася раніше на танцювальній музиці з гумористичними текстами. Тепер же в репертуарі групи переважає жанр поп-музики.

Історія[ред. | ред. код]

Засновниками групи стали однокласники Микола Тимофєєв та Олексій Рижов, разом грали в КВК. Як диск-жокеї вони організовували дискотеки в клубах. Першим директором став Андрій Ваганов. Основним місцем їх роботи був клуб «Аварія» за адресою проспект Леніна, будинок 21, що і послужило надалі джерелом назви. З 1990 по 1995 дует вів передачу під назвою «Дискотека Аварія» на радіо «Європа плюс Іваново» і на місцевому радіоканалі «Ехо», що транслювався на частотах радіо «Маяк» в Іваново1997 — за останніми неділях місяця). Передача була присвячена огляду музичних новинок. В рамках передачі Тимофєєв і Рижов робили ремікси на відомі пісні, виконували пародійні пісні. Щомісяця до осені 1998 року виходили збірки під назвою «Дискотека Аварія» з останніми новинками зарубіжної танцювальної музики.

У 1991 році до Тимофєєву і Рижову примкнув колишній актор Олег Жуков, а в 1997 — Олексій Сєров. У 1996 група випустила свій перший музичний альбом «Танцюй зі Мною» (Танцуй со мной), який успішно продавався в Івановській області, де група, завдяки радіо, вже стала популярна. «Аварійци» часто виступали на масових заходах в Іваново, дискотеках і святах. Альбом вийшов на касетах в Іваново. Всі пісні з нього потім були перевидані на нових пластинках, крім двох: «Танцюй зі мною» (Танцуй со мной) і «Малиновий ліс» (Малиновый лес).

У 1999 Олексій Рижов запропонував декілька пісень продюсерам студії «Союз», які незабаром включили їх у збірники танцювальної поп-музики «Рухай попою!», «Союз 23», «Союз 24» і «Союз 25». Група придбала популярність в країні, успішно гастролювала, відеокліпи транслювалися по каналу Муз-ТВ. Великий успіх мав ремікс «Аварії» на пісню групи «Ляпіс Трубецкой» «Ти Кинула».

У 2001 році виходить успішний альбом «Маніяки», що отримав премію «Альбом Року» за версією IV Щорічної премії російської індустрії звукозапису «Рекорд'». Група також бере участь у зйомках рекламних роликів.

9 лютого 2002 після тривалої хвороби помер Олег Жуков.[1] Діяльність групи на час припиняється, після її відновлення виходить максі-сингл "Х. Х. Х. І. Р. Н. Р. ", слідом — сингл «Небо», обидві пісні були успішними в хіт-парадах. На ці пісні, а також на пісні «Суворий реп» і «Якщо хочеш залишитися» були зняті відеокліпи. Відеокліп «Небо» був названий каналом Муз-ТВ найкращим кліпом 2004 року.

Також премію Муз-ТВ «Дискотека Аварія» отримала в 2003 як Найкращий танцювальний проект та Найкраща поп-група, а в 2004 році — в номінаціях Найкраща пісня і Найкраще відео. У 2002 році група стала переможцем у номінації Best Russian Act (Найкращий Російський виконавець) на церемонії MTV Europe Music Awards 2002 в Барселоні. «Дискотека Аварія» — неодноразовий володар Премії «Золотий Грамофон», дипломів «Пісня року» та інших. У 2005 році Дискотека Авария була названа Найкращою групою за версією премії MTV Росія (RMA).

«Дискотека Авария» брала участь у зйомках новорічного вогника телеканалу «Росія» в ролі розбійників. У травні 2005 року Олексій Сєров потрапив до лікарні після нападу на нього невідомих бандитів, і на премії Муз-ТВ 2005 учасники «Дискотека Аварія» виступали удвох. Олексій повернувся в стрій через декілька місяців.

2006 рік. Навесні група випустила новий альбом «Четверо хлопців», який присвячений пам'яті Олега Жукова, і надалі стає фіналістом XI Церемонії нагородження народної музичною премією «Золотий Грамофон», з піснею «Опа!». Перемагає за підсумками VIII Премії російської індустрії звукозапису Рекорд'-2006 в номінації «Вітчизняний радіохіт року» (найкращим треком року визнана пісня «Якщо хочеш залишитися» (Если хочешь остаться)).

На церемонії Fashion People-2006, «Дискотека Аварія» удостоїлася призу «Звуки золота» — за видатні музичні досягнення. За підсумками 4-й церемонії «Звукова доріжка», «Дискотека Аварія» перемогла в номінації «Група року».

У 2007 році «Дискотека Авария» знову перемогла на премії Муз-ТВ у номінаціях «Найкращий дует» і «Найкраще відео» («Дискотека Авария» / Жанна Фріске «Малинки-малинки»). Група починає практикувати виступи з музикантами, віддаючи перевагу музичним інструментам та імпровізацій, ніж музиці під фонограму. В основу колективу входить команда «LIVE SAX PARTY» саксофоніста Антона Румянцева.

У 2008 році «Дискотека Авария» перемогла на П'ятій церемонії вручення нагород Russia Music Awards в номінації «Dance» з піснею «Паша FC» і на десятій церемонії вручення премії Рекорд'-2008 в номінації «Радіохіт року» з піснею «Малинки-Малинки».

У 2009 році група перемагає в номінації «DANCE» церемонії «ZD Awards 2008» і в черговий раз визнається найкращим танцювальним проектом року.

У 2010 році група черговий раз перемагає в номінації «DANCE» церемонії «ZD Awards 2009», номінується як найкраща поп група року «Премії МУЗ-ТВ 2010». Навесні «Дискотека Аварія» повідомляє про швидкий вихід нового танцювального альбому, напередодні якого влаштовує фотосесію для оформлення диска і нового оформлення офіційного сайту групи.

У 2011 році гурт випустив в інтернеті новий альбом «Недетское время». Крім власних пісень групи, до альбому увійшла пісня «Воля і розум», яка є кавер-версією пісні гуртів «Ария» і «Майстер».

М. Тимофєєв, О.Рижов і О.Сєров взяли епізодична участь у фіналі комедії «Вагітний» (Росія).

У 2012 році у складі групи відбулися зміни. Через 22 роки спільної роботи Микола Тимофєєв покинув колектив.[2] Зі слів самого Миколи він був змушений піти з групи у зв'язку з напруженою обстановкою в групі, явно спрямованої проти нього. Швидше за все, на зміну Миколи прийде колишній бек-вокаліст групи Роман Петренко. За словами Тимофєєва ця закулісна комбінація планувалася заздалегідь.[3]

У групі знову настали зміни. Замість екс-соліста Миколи Тимофєєва «аварійци» взяли до складу учасницю шоу Ікс-Фактор 3 Ганну Хохлову.[4]

У лютому 2013 року вийшов сингл «К.У. К. Л. А», який увійшов до саундтреку однойменної циркової вистави братів Едгарда і Аскольда запашних. Також вийшов кліп на пісню, що містить фрагменти з вистави.

У 2014 році вийшов альбом «Дівчина за кермом», презентація якого відбулася 30 вересня в ресторані «Хмари».

У червні 2016 року вийшла спільна з Філіпом Кіркоровим пісня «яскравий я». У кліпі пародіюється гра Pokémon Go:» аварійці «ловлять на телефон Т.зв.» філіпонов " — маленьких істот, схожих одночасно на покемонів і на Кіркорова.

7 лютого 2017 року група випустила відео на пісню «Моя любов», режисером кліпу став Євген Бистров. 6 липня група "хліб «випустила спільний з» дискотекою аварія «відеокліп» Мохер", який за тиждень набрав більше мільйона переглядів на YouTube. 29 вересня група виступила з сольним концертом в клубі "Известия хол" з шоу-програмою " Давай аварія!", виконавши хіти 1990-х і свіжі композиції. Концерт транслювався в прямому ефірі на YouTube.

14 лютого 2018 року вийшла пісня «Фантазер», записана в дуеті з Миколою Басковим, а також відбулася прем'єра відеокліпу на МУЗ ТВ; за кілька місяців кліп набрав понад 4 млн переглядів на YouTube. У липні група випустила композицію "Welcome to Russia" на підтримку збірної Росії з футболу.

25 квітня 2019 року група випустила пісню «#КОУЧ». 14 грудня відбувся великий сольний концерт гурту на майданчику ГлавClub Green Concert.

15 травня 2020 року група представила сингл «Олена».

У вересні 2020 року Анна Хохлова покинула групу у зв'язку з вагітністю.

6 листопада 2020 року в YouTube відбулася прем'єра кліпу на сингл «Олена».

Досягнення[ред. | ред. код]

  • 2001 — музична народна премія «Золотий грамофон» — за виконання пісні «Заколебал ты!»
  • 2002 — за підсумками IV Щорічної премії російської індустрії звукозапису «Рекорд' 2002» Дискотека Аварія стала переможцем у номінації «Альбом року», з альбомом «Маніяки».
  • 2002 — Дискотека Аварія стала переможцем у номінації Best Russian Act (Найкращий Російський виконавець) на церемонії «MTV Europe Music Awards — 2002» в Барселоні.
  • 2002 — група стає фіналістом VII Церемонії нагородження народної музичною премією «Золотий Грамофон», з піснею «Disco Superstar»
  • 2002 — за підсумками фіналу фестивалю «Пісня року — 2002» в Кремлі, «Дискотека Аварія» визнана російськими слухачами Найкращою Групою року!
  • 2002 — Дискотека Аварія стала Найкращою групою 2002 року, а також найкращим Танцювальним проектом 2002 року по підсумками опитування газети «Московський Комсомолець» для церемонії «Звукова Доріжка».
  • 2003 — Дискотека Аварія стала двічі лауреатом на церемонії вручення Першої національної телевізійної премії в області популярної музики «МУЗ-ТБ 2003», в номінаціях «Найкращий танцювальний проект» і «Найкраща поп-група».
  • 2003 — за підсумками першої церемонії вручення Національної премії в області популярної танцювальної музики «Рух-2003», найкращою групою 2002 року, виконуючої популярну танцювальну музику, стала «Дискотека Аварія».
  • 2004 — за підсумками 2-ї Щорічної національної телевізійної премії в області популярної музики «МУЗ-ТБ 2004», «Дискотека Аварія» перемогла у двох номінаціях: «Найкраще відео» (кліп на пісню «Небо») і «Найкраща Пісня» (пісня «Небо»).
  • 2004 — За підсумками 3-й церемонії вручення Національної премії в області популярної танцювальної музики «Рух-2004», найкращою групою 2004 року, виконуючої популярну танцювальну музику, стала «Дискотека Аварія».
  • 2005 — за підсумками глядацького голосування щорічній церемонії «Музичні Нагороди MTV Росія» (Russia Music Awards / RMA) у номінації «Найкраща група» перемогла «Дискотека Аварія».
  • 2005 — група стає фіналістом Х Церемонії нагородження народної музичною премією «Золотий Грамофон», з піснею «Якщо хочеш залишитися»
  • 2005 — за підсумками фіналу Фестивалю «Пісня року — 2005» в Кремлі, пісня «Якщо хочеш залишитися» визнана російськими слухачами «Найкращою піснею року».
  • 2006 — за підсумками 4-й церемонії «Звукова доріжка», «Дискотека Аварія» перемогла в номінації «Група року».
  • 2006 — на церемонії «Fashion People — 2006», «Дискотека Аварія» удостоїлася призу «Звуки золота» — за видатні музичні досягнення.
  • 2006 — за підсумками VIII Премії російської індустрії звукозапису «Рекорд' 2006» в номінації «Вітчизняний радіохіт року» перемогла «Дискотека Аварія». Найкращим треком року признанна пісня «Якщо хочеш залишитися».
  • 2006 — група стає фіналістом XI Церемонії нагородження народної музичною премією «Золотий Грамофон», з піснею «Опа!»
  • 2007 — Дискотека Аварія стала двічі лауреатом на церемонії вручення П'ятої Щорічної Національної Телевізійної Премії в галузі популярної музики Муз-ТВ 2007, в номінаціях: «Найкращий дует» — дует з Жанною Фріске, пісня «Малинки-Малинки» та «Найкраще відео» — відео « Малинки-Малинки».
  • 2007 — група стає фіналістом XII Церемонії нагородження народної музичною премією «Золотий Грамофон», з піснею «Малинки-Малинки» (в дуеті з Ж. Фріске)
  • 2008 — Дискотека Аварія стала переможцем у номінації Dance на церемонії MTV Russian Music Awards 2008 з композицією « Паша FC»
  • 2008 — на 10-й ювілейній церемонії вручення премії російської музичної індустрії «Рекорд' 2008» «Дискотека Аварія» стала переможцем у номінації «Радіохіт року» з піснею «Малинки-Малинки».
  • 2009 — за підсумками 6-й церемонії «ZD Awards 2008», «Дискотека Аварія» перемогла в номінації «Dance» і стала найкращою танцювальною групою 2008 року.
  • 2010 — за підсумками церемонії «ZD Awards 2009», «Дискотека Аварія» перемогла в номінації «Dance» і стала найкращою танцювальною групою 2009 року. «Модний танець Арам-Зам-Зам» знову підніс групу на вершину чартів Звуковий Доріжки.
  • 2011 — група «Дискотека Аварія» стала переможцем премії «Срібна калоша» у номінації Плагіат року. На церемонії вручення був присутній соліст групи Олексій Сєров, який і отримав нагороду.
  • 2011 — група «Дискотека Аварія» отримала одразу два дипломи премії «Пісня року — 2011» — за композиції «Диско 10-х» і «Прогноз погоди».
  • 2012 — за підсумками 10-й церемонії вручення премії «Звукова Доріжка» група «Дискотека Аварія» стала переможцем у номінації Dance.
  • 2012 — за підсумками 10-ї ювілейної врученні премії в області популярної музики «Премія Муз-Тв 2012» група «Дискотека аварія» стала переможцем у номінації «Найкращий Дует» разом з Христиною Орбакайте, з піснею «Прогноз погоди»

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • 1996 — Танцюй зі мною (Танцуй со мной)
  • 1999 — Пісня про тебе і мене (Песня про тебя и меня)
  • 1999 — Марафон
  • 2000 — Аварія проти! (Авария против!)
  • 2001 — Маніяки (Маньяки)
  • 2006 — Четверо хлопців (Четверо парней)
  • 2011 — Недитячий час (Недетское время)
  • 2014 — Дiвка за рулём (Девушка за рулём)

Збірники[ред. | ред. код]

  • 1999 — Пісня про тебе i мене (Песня про тебя и меня)
  • 2000 — Всі хіти: Аварія проти! (Все хиты: Авария против!)
  • 2009 — The Best
  • 2010 — Other
  • 2023 — THE BEST, Part 1

Відеокліпи[ред. | ред. код]

  • 1999 — «Ти кинула» (Ты кинула) (режисер — Олександр Шмідт)
  • 1999 — «Нікуди діватися» (Некуда деваться) (режисер — Олександр Солоха)
  • 1999 — «Давай, Авария!» (Режисер — Михайло Сегал)
  • 1999 — «Новорічна» (Новогодняя) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2000 — «Пий пиво!» (Пей пиво!) (Режисер — Олексій Репников)
  • 2000 — «Потяг» (Влечение) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2001 — «Задовбав ти!» (Заколебал ты!) (Режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2001 — «Пісня про яйця» (Песня про яйца) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2001 — «На вістрі атаки» (На острие атаки) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2002 — «Disco superstar» (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2002 — «Х. Х. Х. І. Р. Н. Р.» (Х. Х. Х. И. Р. Н. Р.) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2003 — «Небо» (режисер — Mikeadelica)
  • 2003 — «Небо» feat. Моральний Кодекс (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2004 — «Пісенька розбійників (Банда)» (Песенка разбойников) (режисер — Максим Паперник)
  • 2004 — «Суворий реп» (Суровый рэп) (режисер — Arni Thor Jonsson)
  • 2005 — «Якщо хочеш залишитися» (Если хочешь остаться) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2006 — «Опа!» (Режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2006 — «Малинки» feat. Жанна Фріске (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2007 — «Зло» (режисер «Дискотека Аварія»)
  • 2007 — «Серенада» (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2008 — «Паша-Face control» feat. DJ Smash (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2008 — «Батьки» (Отцы) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2009 — «Планета любов» (Планета Любовь) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2009 — «Модний танець Арам-зам-зам» (Модный танец Арам-зам-зам) (режисер — Олексій Голубєв)
  • 2009 — «Новорічна 2010» (Новогодняя 2010) ( DJ Рижов remix) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2010 — «Літо завжди!» (Лето всегда) Feat. Віра Брежнєва, Настя Задорожна і Світлана Ходченкова (режисер — Сарік Андреасян)
  • 2010 — «Зірка» (Звезда) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2011 — «Недитячий час» (Недетское время) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2011 — «Нано-техно» (режисер — Андрій Мудров)
  • 2011 — «Прогноз погоди» (прогноз погоды) feat. Крістіна Орбакайте (режисери — Олексій Голубєв, Єгор Кончаловський)
  • 2012 — «Карнавал» feat. Джиган і Віка Крута (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2012 — «Лабіринт» (Лабиринт) feat. Батішта (режисер — Євген Нікітін)
  • 2012 — «Вечір» (Вечер) (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2012 — «Музика електро» (Музыка электро) feat. E-not (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2012 — «Ноги» (режисер — Хіндрек Маасік)
  • 2013 — «К. У.К. Л.А.» (Ще не знято. Очікується в кінці лютого) (режисер — Хіндрек Маасік)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Умер Олег Жуков («Дискотека Авария») — Урал. РУ. Архів оригіналу за 21 грудня 2012. Процитовано 23 жовтня 2012.
  2. "Дискотека «Авария» теперь без Николая Тимофеева. Архів оригіналу за 3 січня 2018. Процитовано 23 жовтня 2012.
  3. Крушение «Дискотеки Аварии» на Первом канале. Архів оригіналу за 3 жовтня 2012. Процитовано 23 жовтня 2012.
  4. Дискотека Авария заменила экс-солиста девушкой. Архів оригіналу за 8 листопада 2012. Процитовано 6 листопада 2012.

Посилання[ред. | ред. код]