Догляд за хворими

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Догляд за хворими — це комплекс заходів, спрямованих на підтримку та відновлення сил хворого та створення для нього умов, що сприяють швидкому одужанню, попередженню та профілактиці ускладнень захворювання.

Він включає в себе гігієнічне утримання приміщення, в якому знаходиться хворий, підтримку належного гігієнічного стану самого хворого, обладнання зручного ліжка, піклування про чистоту постелі та одягу, організацію харчування хворого, надання йому допомоги при прийомі їжі, при туалеті, при різних хворобливих станах, розладах, що виникають у перебігу хвороби (блювання, затримка сечі, газів, задишка, епілептичні напади тощо).

Види[ред. | ред. код]

Зазвичай догляд за хворими поділяють на загальний та спеціальний. Особливі складнощі виникають при догляді за важкохворими.

Сестринська справа[ред. | ред. код]

Пряме відношення до догляду має чітке та своєчасне виконання усіх прописаних хворому медичних процедур та лікарських призначень, а також спостереження за станом хворого (відповідно до призначень), яке необхідно здійснювати медичному працівнику середньої ланки (медична сестра, фельдшер, акушерка), особливо за відсутності лікаря.

Увесь догляд за хворим будується за принципами режиму, що оберігає та захищає психіку хворого. Усунення різного роду подразників, негативних емоцій, забезпечення тиші, спокою, створення комфорту та чуйного відношення до хворого сприяють швидкому одужанню.

Лікарі та медичні сестри повинні зрозуміти та вивчити особливості характеру кожного хворого та пам'ятати, що під впливом хвороби часто дуже змінюється психіка та поведінка: реакція на оточення, "збільшується" дратівливість, примхливість і та ін. Для того щоб знайти шлях до встановлення контакту з хворим, отримати його довіру, підтримати у ньому впевненість в одужанні та успішності лікування, потрібні терплячість, такт, зібраність, дисципліна та уважність.

Окрім морального стану потрібно слідкувати за своїм зовнішнім виглядом. Одяг має бути чистим, випрасованим, акуратним, волосся прибране, руки чисті, нігті підстрижені, використання косметики, парфумів та прикрас помірним. У багатьох медичних закладах встановлена спеціальна форма одягу.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка: навчальний посібник. Савка Л. С., за ред. Ковальчука Л. М../ К.:ВСВ «МЕДИЦИНА», 2018. — 600 с. ISBN 978-617-505-695-0
  • Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка: Підручник для мед. ВНЗ І—ІІІ рів. акред. Касевич Н. М. та інш.. — 4-те вид. — К.: Медицина, 2011. — 424 с. ISBN 978-966-10-0064-2
  • Догляд за хворими: Практика: Підручник для мед. ВНЗ IV рів. акред. Затверджено МОН і МОЗ / Ковальова О. М. та ін.. — К.: Медицина, 2010. — 456 с. ISBN 978-617-505-010-1
  • Медсестринський догляд за пацієнтом: Стандарти медсестринських процедур, маніпуляцій та планів догляду і навчання: навч. посіб. для студ. вищ. мед. закл. освіти I—II рівнів акредитації / І. Я. Губенко, О. Т. Шевченко, Л. П. Бразалій, В. Г. Апшай. — Київ: Медицина, 2008. — 304 с.
  • Нетяженко В. З., Сьоміна А. Г., Присяжнюк М. С. Загальний та спеціальний догляд за хворими. Підручник. — Київ: Здоров'я, 1993. — 304 с. — ISBN 5-31100749-4