Донька імперії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Донька імперії
Daughter of the Empire
Жанр фентезі
Форма роман
Автор Реймонд Файст
Дженні Вюрц
Мова англійська
Опубліковано 19 травня 1987
Країна  США
Видавництво Даблдей
Художник обкладинки Дженні Вуртс
Цикл Імперська трилогія
Наступний твір «Слуга імперії»
ISBN-10: 0-385-23393-0

«Донька Імперії» (англ. Daughter of the Empire) — політичний фентезійний роман американських письменників Реймонда Файста та Дженні Вюрц. Надрукований 1987 року, це перша книга з Імперською трилогією, наступна книга — «Слуга імперії» у 1990 році.

Представлення роману[ред. | ред. код]

У світі Келевану, Мара з Акома повинна вести своїх послідовників через жах і небезпеку, виживаючи в безжальній грі Ради. Щоб врятувати Акому від знищення, Мара повинна скласти змову, порушити традиції, уникати замахів і обміняти своє серце на владу.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 17-річному віці церемоніальна обіцянка Мари служити богині Лашимі переривається новиною про те, що її батько і брат загинули в битві. Тепер правляча леді Акома, Мара виявляє, що не тільки давні вороги її сім'ї, могутній Мінванабі, відповідальні за смерть її близьких, але її військові сили були знищені зрадою Мінванабі, а дім Акома вразливий до повного знищення. Замах на швидке вбивство було зірвано, і Мара покладається на вірність і поради своїх військових командирів Кейоке і Папевайо, колишньої медсестри Накойя, а також на власний розум, щоб знайти рішення, які відштовхнуть ворогів, які планують її знищення.

Мара підганяє традиції відповідно до своїх потреб, придумуючи спосіб завербувати сірих воїнів — колишніх солдатів загиблих Домів, традиційно вигнаних — для зміцнення лав своєї армії. Серед них — майстер-шпигун Аракасі, чия мережа інформаторів не змогла врятувати свого колишнього Володаря від знищення Мінванабі, але залишається неушкодженою та в його розпорядженні. Мара укладає союз з королевою нової колонії чо-джа, комахоїдного виду, що включає як запеклих воїнів, так і обдарованих ремісників, покращуючи як свою військову могутність, так і потенційне багатство за рахунок експорту чо-джа.

Мара також влаштовує політичний шлюб з другим найпотужнішим ворогом своєї сім'ї, Анасаті. Маючи вибір між другим і третім сином Анасаті, вона робить дивовижний вибір на користь Бунтокапі, третього сина, якого зазвичай вважають некомпетентним і жорстоким. Після весілля Бунтокапі виявляється сильним полководцем і набагато розумнішим, ніж інші, але водночас й образливим чоловіком, і дещо невмілим правлячим лордом. Мара вагітніє спадкоємцем, забезпечуючи свій союз з Анасаті, і запускає решту свого плану; ставши жертвою її махінацій, Бунтокапі змушений вчинити ритуальне самогубство, щоб врятувати свою честь. Нарешті, зіткнувшись із самим лордом Джінгу з Мінванабі у його маєтках на святкуванні, на якому були присутні численні знатні родини Келевану, Мара уникає вбивства і перевертає ситуацію, щоб придумати «почесне» самогубство Джінгу, помстившись за свого батька та брата.

Посилання[ред. | ред. код]