Дробіленко Андрій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Дробіленко
Дробіленко Андрій Іванович
 Старший лейтенант
Загальна інформація
Народження 13 липня 1969(1969-07-13)
м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, УРСР, СРСР
Смерть 27 жовтня 2022(2022-10-27) (53 роки)
с. Новоселівське[1], Коломийчиська сільська громада, Сватівський район, Луганська область
(загинув у бою)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Криворізький гірничорудний інститут
Військова служба
Роки служби 2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Андрій Іванович Дробіленко — старший лейтенант Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Життєпис[ред. | ред. код]

Андрій Дробіленко народився 13 липня 1969 року в Кривому Розі на Дніпропетровщині. Після закінчення середньої школи 62 навчався в Криворізькому гірничорудному інституті.

Розпочав свою трудову діяльність 1992 року на Ленінському рудоремонтному заводі, згодом працював на інших підприємствах. У 2017 році був призначений начальником виробничого цеху на ТОВ «ДЕТ-ЮА».

У ході повномасштабного російського вторгнення в Україну 19 серпня 2022 року був мобілізований до лав ЗСУ та перебував на передовій. Обіймав військову посаду командира взводу стрілецького батальйону 92-тої окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Загинув 27 жовтня 2022 року: командував групою, яка героїчно утримувала оборонний рубіж у районі села Новоселівське Сватівського району на Луганщині та зазнав смертельних поранень під вогнем важкої техніки та артилерії[1].

Чин прощання відбувся 4 листопада 2022 року на Краматорському кладовищі[2][3][4].

Родина[ред. | ред. код]

У загиблого залишились дружина та син[2], яким 6 грудня 2023 року Президент України урочисто передав орден «Золота Зірка»[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (29 вересня 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Сьогодні день найсильніших синів і доньок України, які боронять Батьківщину на суші, у повітрі, на воді – Президент вручив державні нагороди з нагоди Дня ЗСУ. Президент України. 6 грудня 2023.
  2. а б На Луганщині загинув 53-річний криворізький воїн Андрій Дробіленко. РУДАНА (укр.). 3 листопада 2022. Процитовано 28 жовтня 2023.
  3. У Кривому Розі провели в останню путь захисників України Андрія Дробіленка та Олександра Барановського, що загинули на Луганщині. Перший міський (ua) . Процитовано 28 жовтня 2023.
  4. У Кривому Розі проведуть в останню путь захисника Андрія Дробіленка. KRIVBASS.CITY (укр.). Процитовано 28 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]