Дружина астронавта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружина астронавта
The Astronaut's Wife
Жанр Наукова фантастика, трилер
Режисер Ренд Равіч
Продюсер Ендрю Лазар
Сценарист Ренд Равіч
У головних
ролях
Джонні Депп
Шарліз Терон
Оператор Allen Daviaud
Композитор Джордж С. Клінтон
Кінокомпанія New Line Cinema
Mad Chance
Дистриб'ютор New Line Cinema
Тривалість 109 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1999
Дата виходу 27 серпня
Кошторис $75 млн
Касові збори $19 598 588
IMDb ID 0138304

«Дружина астронавта» (англ. The Astronaut's Wife) — американський фантастичний трилер 1999 р. режисера та сценариста Ренда Равіча. Головні ролі виконували Джонні Депп і Шарліз Терон. Фільм номіновано на Найкращий фільм на Каталонському Міжнародному кінофестивалі в Ситжесі в 1999 р.

Сюжет[ред. | ред. код]

Двоє американських астронавтів — Спенсер Армакост (Джонні Депп) і Алекс Штрек (Нік Кассаветес) — у складі екіпажу з шести осіб шаттла виконували на навколоземній орбіті чергове рутинне завдання, що входить до космічної програми НАСА. Під час дрібного ремонту супутника у відкритому космосі відбувається вибух, на 2 хвилини ЦКП втрачає зв'язок з екіпажем. Потім по командах із Землі двох останніх у відкритому космосі людей протягом півгодини намагаються повернути на борт човника. В аварійному порядку шаттл здійснює посадку на космодромі у Флориді, Спенсер і Алекс потрапляють під спостереження лікарів. Найбільше дісталося капітану Штреку, у якого навіть сталася клінічна смерть, але через пару днів Спенсер і Алекс благополучно повертаються додому.

Спенсера і його дружину Джилліан Армакост (Шарліз Терон) усі вважали однією з найблагополучніших пар, але після цього нещасливого польоту Джилліан починає помічати зміни в характері чоловіка. Спенсер завжди говорив, що його поховають у небі, але після вибуху пішов зі служби і переїхав з дружиною до Нью-Йорка, де влаштувався в компанію Локхід Мартін, яка будує військові винищувачі, присвятив себе бізнесу. На одній з вечірок гине Алекс Штрек, після чого вчиняє самогубство його дружина Наталі. Вона якось розповіла Джілліан, що Алекс також став відстороненим, до того ж таємно від неї чомусь щоночі розмовляє з радіоприймачем. Для Джилліан закінчилося благополучне життя: вона ніяк не може звикнути до великого міста, її не спокушають манірні світські раути, куди їх часто запрошують з чоловіком, тест на вагітність дав позитивний результат, а ультразвук визначив — у неї буде двійня.

З Джилліан зустрівся доктор Шерман Різ (Джо Мортон), якого звільнили з НАСА, і представив їй неспростовні докази — відеоматеріали, аналіз голосу, фотографії, результати тестів — того, що її чоловік, як і покійний капітан Штрек, після тих злощасних двох хвилин у відкритому космосі зазнали деяких змін. Наталі теж була вагітна двійнятами. Джилліан домовляється про зустріч з Різом, але Спенсер несподівано встигає на зустріч раніше і пропонує Різу посидіти в барі. Більше Різа ніхто не бачив. Джилліан підозрює свою сестру Нен (Клеа Дювалл) в тому, що розповіла про все Спенсеру. Вона потрапляє в сховище Різа, вивчає документи і погоджується з висновком Різа, що в тіло її чоловіка і капітана Штрека потрапила якась інопланетна істота, яка прибула в нашу систему у вигляді радіохвилі. Так що як Спенсер, так і діти в її утробі вже не люди. Їх свідомість є нелюдського характеру. Спенсер хоче побудувати космічний корабель, керований парою ідентичних комп'ютерів, які допомагають один одному, тобто своїми дітьми-близнюками.

За допомогою рідкого лікарського засобу Джилліан намагається зробити аборт, але чоловік раптово приїжджає і викидає її таблетки. Спенсер вбиває сестру Нен (Клеа Дювалл). Джилліан відкриває крани, заливаючи водою всю кімнату, і тримає в руці радіо, погрожуючи, що вчинить самогубство. Спенсер підтверджує її висновки і потрапляє в пастку, Джилліан піднімає ноги з води, кидає радіо в калюжу на підлозі. Розряд струму вбиває Спенсера, але безтілесна інопланетна істота переходить в тіло самої Джилліан. Через кілька років Джилліан, яка живе нині під чужим ім'ям і вийшла заміж за пілота-винищувача, відправляє своїх хлопчиків до школи.

У фільму існує альтернативна кінцівка.

Ролі[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм був неуспішним у прокаті. У перший уїк-енд він зібрав $4 027 003, американські збори склали $10 672 566, на зовнішніх ринках — $8 926 022, в результаті чого загальні касові збори склали $ 19 598 588.[1] На Rotten Tomatoes з 57 рецензій 16% виявилися позитивними.[2] Сайт Metacritic дав фільму 37 балів зі 100 на основі 17 оглядів.[3]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Коли Спенсер перевіряє пульс Джилл на вечірці, він робить це не в тому місці. Пульс перевіряється нижче великого пальця, в той час як він перевіряє його під мізинцем Джилл.[4]
  • Коли Джилліан їде до парку Вашингтон-сквер на метро, явно ніч і темно. Коли вона виходить з метро, блищить денне світло.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 червня 2011. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 листопада 2011. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2013. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. а б Goofs. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 14 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]