Дружина астронавта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружина астронавта
The Astronaut's Wife
ЖанрНаукова фантастика, трилер
РежисерРенд Равіч
ПродюсерЕндрю Лазар
СценаристРенд Равіч
У головних
ролях
Джонні Депп
Шарліз Терон
ОператорAllen Daviaud
КомпозиторДжордж С. Клінтон
КінокомпаніяNew Line Cinema
Mad Chance
Дистриб'юторNew Line Cinema
Тривалість109 хв.
Моваанглійська
Країна США
Рік1999
Дата виходу27 серпня
Кошторис$75 млн
Касові збори$19 598 588
IMDbID 0138304

«Дружина астронавта» (англ. The Astronaut's Wife) — американський фантастичний трилер 1999 р. режисера та сценариста Ренда Равіча. Головні ролі виконували Джонні Депп і Шарліз Терон. Фільм номіновано на Найкращий фільм на Каталонському Міжнародному кінофестивалі в Ситжесі в 1999 р.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Двоє американських астронавтів — Спенсер Армакост (Джонні Депп) і Алекс Штрек (Нік Кассаветес) — у складі екіпажу з шести осіб шаттла виконували на навколоземній орбіті чергове рутинне завдання, що входить до космічної програми НАСА. Під час дрібного ремонту супутника у відкритому космосі відбувається вибух, на 2 хвилини ЦКП втрачає зв'язок з екіпажем. Потім по командах із Землі двох останніх у відкритому космосі людей протягом півгодини намагаються повернути на борт човника. В аварійному порядку шаттл здійснює посадку на космодромі у Флориді, Спенсер і Алекс потрапляють під спостереження лікарів. Найбільше дісталося капітану Штреку, у якого навіть сталася клінічна смерть, але через пару днів Спенсер і Алекс благополучно повертаються додому.

Спенсера і його дружину Джилліан Армакост (Шарліз Терон) усі вважали однією з найблагополучніших пар, але після цього нещасливого польоту Джилліан починає помічати зміни в характері чоловіка. Спенсер завжди говорив, що його поховають у небі, але після вибуху пішов зі служби і переїхав з дружиною до Нью-Йорка, де влаштувався в компанію Локхід Мартін, яка будує військові винищувачі, присвятив себе бізнесу. На одній з вечірок гине Алекс Штрек, після чого вчиняє самогубство його дружина Наталі. Вона якось розповіла Джілліан, що Алекс також став відстороненим, до того ж таємно від неї чомусь щоночі розмовляє з радіоприймачем. Для Джилліан закінчилося благополучне життя: вона ніяк не може звикнути до великого міста, її не спокушають манірні світські раути, куди їх часто запрошують з чоловіком, тест на вагітність дав позитивний результат, а ультразвук визначив — у неї буде двійня.

З Джилліан зустрівся доктор Шерман Різ (Джо Мортон), якого звільнили з НАСА, і представив їй неспростовні докази — відеоматеріали, аналіз голосу, фотографії, результати тестів — того, що її чоловік, як і покійний капітан Штрек, після тих злощасних двох хвилин у відкритому космосі зазнали деяких змін. Наталі теж була вагітна двійнятами. Джилліан домовляється про зустріч з Різом, але Спенсер несподівано встигає на зустріч раніше і пропонує Різу посидіти в барі. Більше Різа ніхто не бачив. Джилліан підозрює свою сестру Нен (Клеа Дювалл) в тому, що розповіла про все Спенсеру. Вона потрапляє в сховище Різа, вивчає документи і погоджується з висновком Різа, що в тіло її чоловіка і капітана Штрека потрапила якась інопланетна істота, яка прибула в нашу систему у вигляді радіохвилі. Так що як Спенсер, так і діти в її утробі вже не люди. Їх свідомість є нелюдського характеру. Спенсер хоче побудувати космічний корабель, керований парою ідентичних комп'ютерів, які допомагають один одному, тобто своїми дітьми-близнюками.

За допомогою рідкого лікарського засобу Джилліан намагається зробити аборт, але чоловік раптово приїжджає і викидає її таблетки. Спенсер вбиває сестру Нен (Клеа Дювалл). Джилліан відкриває крани, заливаючи водою всю кімнату, і тримає в руці радіо, погрожуючи, що вчинить самогубство. Спенсер підтверджує її висновки і потрапляє в пастку, Джилліан піднімає ноги з води, кидає радіо в калюжу на підлозі. Розряд струму вбиває Спенсера, але безтілесна інопланетна істота переходить в тіло самої Джилліан. Через кілька років Джилліан, яка живе нині під чужим ім'ям і вийшла заміж за пілота-винищувача, відправляє своїх хлопчиків до школи.

У фільму існує альтернативна кінцівка.

Критика

[ред. | ред. код]

Фільм був неуспішним у прокаті. У перший уїк-енд він зібрав $4 027 003, американські збори склали $10 672 566, на зовнішніх ринках — $8 926 022, в результаті чого загальні касові збори склали $ 19 598 588.[1] На Rotten Tomatoes з 57 рецензій 16% виявилися позитивними.[2] Сайт Metacritic дав фільму 37 балів зі 100 на основі 17 оглядів.[3]

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  • Коли Спенсер перевіряє пульс Джилл на вечірці, він робить це не в тому місці. Пульс перевіряється нижче великого пальця, в той час як він перевіряє його під мізинцем Джилл.[4]
  • Коли Джилліан їде до парку Вашингтон-сквер на метро, явно ніч і темно. Коли вона виходить з метро, блищить денне світло.[4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 червня 2011. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 листопада 2011. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2013. Процитовано 5 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. а б Goofs. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 14 вересня 2015.

Посилання

[ред. | ред. код]