Емблема штату Андхра-Прадеш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема штату Андхра-Прадеш
Деталі
Носій Уряд штату Андхра-Прадеш
Затверджений 14 листопада 2018
Нашоломник Емблема Індії
Корона Дхарма чакра
Щит Калаша, дхармачакра
Девіз «Satyameva Jayate», на санскриті «Тримає лише правда»)
Ранні версії
Використання На всіх актах Ніямасабхи; на всіх документах, виданих державою для громадськості; на всій державній кореспонденції державного уряду та його установ, а також на зовнішніх частинах усіх громадських державних будівель

Емблема штату Андхра-Прадеш — офіційна державна емблема штату Андхра-Прадеш, Індія.[1]

Історія[ред. | ред. код]

У 1956 році, після утворення об'єднаного штату Андхра-Прадеш, з нагоди 2500-річчя Будди Джаянті уряд Андхра-Прадеш як свою офіційну емблему прийняв ступу Пурнагатама Амараваті разом із чакрою Ашоки та чотирма головами лева.[2] Сяйво сонця, заряджене вазою зі скарбами, розміщене в орнаментованій круглій рамці. В основі герб Республіки Індія. «Уряд Андхра-Прадеш», назва штату повторюється мовами гінді та телугу. В основі девіз Індії «Сатьямева Джаяте» мовою деванагарі.[3]

Актуальний дизайн[ред. | ред. код]

14 листопада 2018 року уряд штату Андхра-Прадеш завершив роботу над новою емблемою для офіційного використання через чотири роки після поділу штату у 2014 році. Н. Чандрабабу Найду на чолі з урядом видав повідомлення про прийняття нової державної емблеми, яка була натхненна Школою мистецтв Амраваті[4][5] і складається з «Дхамма Чакка», що є «Колесом Закону». «Дхамма Чакка» прикрашена кільцем із «триратн», які чергуються з перистим листям і дорогоцінним камінням. «Три кола декоративних намистин у порядку зростання кількості — 48 у внутрішньому, 118 у середньому та 148 у зовнішньому колі». У центрі Дхамма-Чакки знаходиться «Пуна Гхатака», відома як «Ваза достатку», прикрашена чотирисмуговою гірляндою на головній частині з медальйонами та китицями.[6] «На тонкій шиї — коса, а рот роззявлений догори дригом»[7] навколо тексту телугу, англійською та санскритом. В офіційному релізі також зазначено, що емблема ніколи не повинна бути зменшена до розміру менш як 24 мм у висоту.[8] Автором емблеми, яку було вибрано з 300 надісланих емблем, є майстер малювання з Неллора Сурісетті Анджінейулу.

Урядовий прапор[ред. | ред. код]

Уряд штату Андхра-Прадеш може бути представлений прапором із зображенням емблеми штату на білому полі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Andhra Pradesh State Emblem G.O 14-11-18 Government Order of Andhra Pradesh. Government of Andhra Pradesh. Процитовано 11 січня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Is it ghatam or kumbham?. The Hindu (en-IN) . 7 жовтня 2015. ISSN 0971-751X. Процитовано 9 січня 2023.
  3. ANDHRA PRADESH. www.hubert-herald.nl.
  4. Andhra Pradesh Finalises Its State Emblem Four Years After Bifurcation. India.com (англ.). 14 листопада 2018. Процитовано 9 січня 2023.
  5. AP Govt New Logo- Andhra Pradesh State Emblem 2018. ap7am.com (англ.). Архів оригіналу за 9 січня 2023. Процитовано 9 січня 2023.
  6. Andhra Pradesh Emblem inspired by 'Dhamma Chakka'. The New Indian Express. Процитовано 9 січня 2023.
  7. Andhra gets new official state emblem, inspired by Amaravati art. The News Minute (англ.). 15 листопада 2018. Процитовано 9 січня 2023.
  8. Andhra govt reveals Amaravati art-inspired state emblem | newkerala.com. www.newkerala.com. Процитовано 11 січня 2023.