Еокурсор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eocursor
Період існування: рання юра, геттанзький вік
Художня реконструкція
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Рід: Еокурсор (Eocursor)
Butler, Smith & Norman, 2007
Вид:
Eocursor (E. parvus)
Біноміальна назва
Eocursor parvus
Butler, Smith & Norman, 2007
Вікісховище: Eocursor

Еокурсор (лат. Eocursor; букв. «ранній бігун») — рід вимерлих птахотазових динозаврів, що жили в пізньому тріассовом періоді (близько 216,5 — 203,6 млн років тому), на території нинішньої Південної Африки. Вперше описаний палеонтологом Річардом Батлером (Richard Butler) і його колегами в 2007 році. Представлений одним видом — Eocursor parvus.[1]

Назву роду Eocursor утворено від грецького слова «eos» — «світанок» або «початок» і латинського «cursor» — «бігун». Видова назва утворена від лат. «parvus» — «маленький».

Скам'янілі рештки Eocursor були знайдені в 1993 році на території ферми Damplaats, поблизу міста Ladybrand, ПАР, у геологічній формації Lower Elliot, що відноситься до норіанського ярусу. Голотип SAM-PK-K8025 складається з часткового скелету. Реконструювання зовнішнього вигляду, а також опис динозавра було здійснено тільки в 2007 році палеонтологами R. Butler, R. Smith і D. Norman.

Належить до погано вивчених на сьогоднішній день ранніх птахотазових динозаврів (Ornithischia). За зовнішнім виглядом сильно відрізняється від загальноприйнятого вигляду рептилій даного ряду. Викопні рештки включають в себе кістки черепа, кінцівок, тазу і хребта, і є найбільш повними відомими останками скелета птахотазових динозаврів тріасового періоду на території Південної Африки.

Завдовжки Eocursor parvus досягав 1 м, а заввишки — 30 см. Листоподібні зуби ящера призначалися для пережовування виключно рослинної їжі. Верхні кінцівки мали великі, непропорційні до розмірів тіла, але дуже зручні для хапання. А будова кісток ящера і їх невелика вага свідчать, що тварина могла швидко і моторно переміщатися.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Butler R.J., Smith R.M.H., Norman D.B. A primitive ornithischian dinosaur from the Late Triassic of South Africa, and the early evolution and diversification of Ornithischia // Proceedings of the Royal Society of London B. — 2007. — № 274. — Р.2041-2046

Посилання[ред. | ред. код]