Заплава пам'яті Небесної Сотні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заплава пам'яті Небесної Сотні
(заказник)
Три вікових дуби в новоствореному заказнику
Три вікових дуби в новоствореному заказнику
Три вікових дуби в новоствореному заказнику
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Житомирська область,
Малинський район,
на схід від с. Любовичі
Найближче місто Малин
Водні об'єкти р. Тетерів
Площа 12,7073 га
Засновано 2020 р.
Оператор Любовицька сільська рада

Запла́ва па́м'яті Небе́сної Со́тні — ландшафтний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Малинського району Житомирської області, на схід від села Любовичі.

Площа 12,7073 га (в тому числі: землі водного фонду площею 1,9 га, розпорядник — обласна державна адміністрація; землі сільськогосподарського призначення площею 10.8073 га). Статус присвоєно згідно з рішенням обласної ради від 24.04.2020 року №2318/2-20/46. Перебуває у віданні: Любовицька сільська рада.

Статус присвоєно для збереження в природному стані частини заплави річки Тетерів — від річки до першої надзаплавної тераси. Особливою цінністю заказника є 14 старовікових дерев дуба звичайного, орієнтовного віку 300 років, заввишки 30-35 м, діаметром 1,2-1,6 м, а також популяція видів рослин, занесених до Червоної книги України: пальчатокорінник м'ясочервоний, пальчатокорінник травневий, любка дволиста. Також водяться види тварин і комах, занесені до Червоної книги України: орлан білохвостий, підорлик малий, махаон, вусач мускусний, красуня-діва.

Джерела[ред. | ред. код]