Camelops

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Camelops
Час існування: пізній Пліоцен ранній Голоцен
Реконструкція Camelops hesternus
Реконструкція Camelops hesternus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Родина: Верблюдові (Camelidae)
Триба: Camelopini
Рід: Camelops
Leidy, 1854
Види

Camelops sulcatus
Camelops huerfanensis
Camelops kansanus
Camelops traviswhitei
Camelops hesternus
Camelops minidokae

Посилання
Вікісховище: Camelops
EOL: 4446726
NCBI: 647690
Fossilworks: 42520

Західні верблюди (Camelops) — вимерлий рід великих представників родини верблюдячих (Camelidae), що мешкали з кінця плейстоцену до кінця останнього льодовикового періоду на Заході Північної Америки, де вони зникли наприкінці плейстоцену близько 8 тис. років до н.е.

Передмова[ред. | ред. код]

Представники Camelops вперше з'явилися в епоху пізнього пліоцену і вимерли наприкінці плейстоцену. Незважаючи на те, що верблюди наразі мають ареал розповсюдження у пустелях Азії та Африки, родина Camelidae, яка включає верблюдів і лам, виникла в Північній Америці в період середнього еоцену, принаймні 44 мільйонів років тому[1] Родини Camelidae і Equidae виникли в Америці і мігрували до Азії через Берингову протоку[2].

Наприкінці олігоцену та на початку раннього міоцену, верблюдові зазнали швидких еволюційних змін, в результаті чого утворилось кілька родів з різними анатомічними особливостями, починаючи від верблюдових, з короткими кінцівками, щось на кшталт сьогоденної газелі, і до верблюдових схожих на сьогоденного жирафа, з довгими ногами і довгою шиєю. Це велике різноманіття скоротилося до всього лише кілька видів, таких як Camelops hesternus, що залишилися в Північній Америці, перш, ніж остаточно вимерти близько 8 тис. років до Р.Х.

Поширення[ред. | ред. код]

Західні верблюди населяли західну частину Північної Америки в період між пізнім пліоценом і пізнім плейстоценом. Відомо шість різних видів, з яких, можливо, не всі відповідають цьому статусу. Останнім видом західних верблюдів став Camelops hesternus з пізнього плейстоцену, зниклий всього близько 10 000 років тому. На відомому ранчо Ла-Брея в Каліфорнії були знайдені рештки приблизно 40 різних особин цього виду, який на півночі проник навіть до річки Юкон. Крім західних верблюдів у пізньому плейстоцені Північну Америку населяли ще два більш дрібних види, що належать до родів Palaeolama та Hemiauchenia. Вони вимерли майже одночасно із західними верблюдами. Після цього в Північній Америці після мільйонів років еволюційного розвитку зовсім не залишилося верблюдів.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Скелет Camelops hesternus

Незважаючи на те, що західні верблюди були ближче до карликових верблюдів, які жили по сусідству, за виглядом вони більше нагадували сучасного одногорбого верблюда (Camelus dromedarius), а зростом досягали 3,6 м. Ймовірно, у них був теж лише один горб посеред спини, проте задня частина тіла була більш округленою, а кінцівки були довші, ніж у сучасних верблюдів.

Поведінка[ред. | ред. код]

Західні верблюди, які населяли насамперед більш посушливі райони заходу Північної Америки, споживали траву і пересувалися у великих стадах. Знахідки їх решток поряд із рештками людей дозволяють припустити, що вони були об'єктом людського полювання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Camelops. Anza-Borrego Desert State Park Paleontology Society. Архів оригіналу за 16 вересня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.
  2. Hutchinson, Jon (14 серпня 2012). Camel Country: Where have all our camelops gone?. Verde Independnet. Архів оригіналу за 15 липня 2014. Процитовано 30 серпня 2013.