Звір (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Звір
Beast
Жанр драма
трилер
Режисер Майкл Пірс
Продюсер Крістіан Броуді
Лорін Дарк
Івана Мак-Кіннон
Сценарист Майкл Пірс
У головних
ролях
Джессі Баклі
Джонні Флінн
Джеральдін Джеймс
Оператор Бенджамін Кракун
Композитор Джим Вільямс
Монтаж Мая Маффіоні
Кінокомпанія Agile Films
BFI
Film4
Stray Bear Productions
Дистриб'ютор Артхаус Трафік
Тривалість 107 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2017
Дата виходу Україна Україна — 31 січня 2019[1]
IMDb ID 5628302

«Звір» (англ. Beast) — британський фільм-трилер 2017 року. Світова прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 9 вересня 2017 року[2].

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джессі Баклі Бейкер Ділл Бейкер Ділл
Джонні Флінн Паскаль Ренуф Паскаль Ренуф
Джеральдін Джеймс Гіларі Гантінгтон Гіларі Гантінгтон
Емілі Тааффе Тамара Тамара
Олуен Фуере Тереза Келлі Тереза Келлі
Олівер Молтман Гаррісон Гаррісон

Сюжет[ред. | ред. код]

Молл виповнюється 27 років. Вона живе з багатими батьками у Джерсі. Її владна та злісна мати вважає дівчину неповноцінною та обтяжливою. Молл працює гідом на острові Джерсі. Мати вважає, що її дочка повинна допомагати доглядати свого батька, який страждає на недоумство, і наглядати за своєю племінницею. Спільнота острова знаходиться на взводі після низки нерозкритих згвалтувань/вбивств молодих дівчат.

Під час вечірки з нагоди дня народження Молл її сестра привертає всю увагу на себе, оголошуючи, що вона вагітна. Почуваючись недооціненою своєю сім'єю, Молл завдає собі шкоди, а потім йде з вечірки в нічний клуб, де вона зустрічає чоловіка; вони танцюють, але вранці, коли вони гуляють пляжем, він починає нав'язуватися їй, незважаючи на її благання зупинитися. У цей момент її рятує браконьєр із мисливською рушницею. Молл тягне до цього молодого чоловіка, Паскаля, який прагне любові і хвилювання, хоча сім'я попереджає її, що він невдаха. У міру того, як їхні стосунки розквітають, Молл розповідає йому, що у підлітковому віці вона зарізала ножицями однокласника, стверджуючи, що це була самооборона. Паскаль підтримує її в цьому.

Виявлено четверту жертву вбивства — дівчину, яка зникла в ніч святкування дня народження Молл. Детектив місцевої поліції на ім'я Кліффорд попереджає Молл, яка йому симпатична, що Паскаль був головним підозрюваним у першому вбивстві і був засуджений у 18 років за сексуальне насильство над 14-річною дівчинкою. Вона бреше йому, стверджуючи, що зустріла Паскаля у нічному клубі, і вони танцювали там усю ніч. Молл сперечається з Паскалем з приводу обох звинувачень, і він сердито реагує, кажучи, що щодня жалкує про свої помилки, але секс із дівчиною був за взаємною згодою, і нею маніпулювали, змушуючи брехати про нього. Він говорить, що любить Молл, і вона відповідає йому взаємністю.

На офіційному прийомі у місцевому заміському клубі зі своєю сім'єю сестра Молл виганяє Паскаля за те, що він одягнув джинси. Обурена Молл вимовляє тост, говорячи, що вона прощає свою сім'ю за все, «що вони для неї зробили», і, вони йдуть звідти. Вона переїжджає до скромного будинку Паскаля. Якось уночі вривається поліція, щоб заарештувати Паскаля та допитати її. Вона повторює свою брехню про зустріч із ним у клубі. Головний детектив звинувачує Молл у захисті вбивці, якому не вистачає здатності любити будь-кого, і вголос запитує, чи не шукає вона відплати проти суспільства. Молл повертається до будинку Паскаля одна, де її мучать кошмари та переслідує преса.

Молл переповнює почуття провини за свою провину, і вона вирушає на пошуки дівчини, яку вона вдарила ножем, через що в неї залишився шрам на щоці. Молл вибачається і стверджує, що хоче загладити свою провину, але коли вона каже, що зробила це з метою самооборони, жінка кричить їй, щоб вона йшла. Потім Молл відвідує меморіал загиблої дівчинки та намагається втішити матір дівчинки, але на неї кричать і виганяють.

Кліффорд повідомляє Молл, що вони впіймали справжнього вбивцю, фермера-іммігранта, і вибачається за те, що ставився до неї з підозрою, але наполягає на тому, що Паскаль все ще є поганим вибором. Відчувши полегшення, Молл і Паскаль святкують, випиваючи, але коли вона каже йому, що не може залишитись на цьому острові, і пропонує їм будувати життя в іншому місці, він сердито реагує. Вони сваряться, і він притискає її до стіни та душить. Прийшовши до тями, він вибачається, але вона біжить до будинку Кліффорда і зізнається, що збрехала про місцезнаходження Паскаля. Він велить їй забиратися. Вона йде до місця, де було виявлено останню жертву, лягаючи в ту ж брудну яму.

У ресторані на березі моря Молл пригощає Паскаля алкоголем і пропонує йому зізнатися у вбивствах, говорячи, що вона абсолютно приймає його таким, яким він є. Вона вмовляє його, відкриваючи свій власний секрет: що вона насправді зарізала цю дівчину, щоб помститися. Паскаль довго не піддається її умовляння. Він виглядає розгубленим, але потім каже: Все закінчено. Вони нічого для мене не означали». Молл, здається, відчуває полегшення та щастя. Дорогою додому, сидячи в машині, вона просить Паскаля поцілувати її, і коли вони нахиляються один до одного, Молл відстібає ремінь безпеки і смикає кермо, викидаючи його з машини. Тяжко поранений, лежачи на вулиці, Паскаль благає її допомогти, стверджуючи, що вони «однакові». Молл душить його і встає на ноги.

Створення фільму[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму проходили на острові Джерсі[3].

Знімальна група[ред. | ред. код]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав схвальні відгуки. На сайті Rotten Tomatoes оцінка стрічки становить 93 % на основі 127 відгуків від критиків (середня оцінка 7,3/10) і 76 % від глядачів із середньою оцінкою 3,8/5 (940 голосів). Фільму зарахований «свіжий помідор» від кінокритиків та «попкорн» від глядачів[5], Internet Movie Database — 6,8/10 (5 995 голосів)[6], Metacritic — 74/100 (29 відгуків критиків) і 6,9/10 (24 відгуки від глядачів)[7].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Звір»[8]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2017 Лондонський кінофестиваль Сазерленд Трофі Майкл Пірс Номінація
Стокгольмський міжнародний кінофестиваль Бронзовий кінь: найкращий фільм Майкл Пірс Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Салоніках Золотий Александр Майкл Пірс Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Торонто Найкращий фільм «Платформи» Майкл Пірс Номінація
2018 Премія британського незалежного кіно Найбільш багатообіцяючий дебют Джессі Баклі Перемога
Найкращий сценарій Майкл Пірс Номінація
Найкращий британський незалежний фільм Майкл Пірс, Крістіан Броуді, Лорін Дарк, Івана Мак-Кіннон Номінація
Найкращий режисер Майкл Пірс Номінація
Найкраща акторка Джессі Баклі Номінація
Найкращий дебютний сценарій Майкл Пірс Номінація
Найкращий продюсерський прорив Крістіан Броуді Номінація
Найкращий підбір акторів Джулі Гаркін Номінація
Найкраща музика Джим Вілльямс Номінація
Приз Дугласа Гікокса Майкл Пірс Номінація
2019 Премія Лондонського гуртка кінокритиків Краща жіноча акторська робота року Джессі Баклі Перемога
Режисерський прорив року Майкл Пірс Перемога
Кращий британський/ірландський фільм року Майкл Пірс Номінація
БАФТА Найкращий британський фільм «Звір» Номінація
Видатний дебют британського режисера, сценариста чи продюсера Майкл Пірс, Лорін Дарк Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Звір. kino-teatr.ua. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 28 січня 2019.
  2. Peter Bradshaw (10 вересня 2017). Beast review – serial killer mystery offers a masterclass in slow-burn chills. The Guardian. Архів оригіналу за 28 січня 2019. Процитовано 28 січня 2019.
  3. Wendy Mitchell (9 вересня 2017). On the set of ​Michael Pearce’s Toronto premiere 'Beast'. Screen Daily. Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 28 січня 2019.
  4. Beast: Full Cast & Crew ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 28 січня 2019.
  5. Beast ((англ.)) . Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 20 травня 2019. Процитовано 28 січня 2019.
  6. Beast ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 28 січня 2019.
  7. Beast ((англ.)) . Metacritic. Архів оригіналу за 13 червня 2019. Процитовано 28 січня 2019.
  8. Нагороди та номінації фільму Звір на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер фільму «Звір»
  1. Beast на сайті IMDb (англ.) 6.8/10 stars (станом на 28.01.2019)
  2. Beast на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 7.3/10 stars (станом на 28.01.2019)
  3. Beast на сайті Metacritic (англ.) 6.9/10 stars (станом на 28.01.2019)