Земляни (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Земляни
англ. Earthlings
Жанр документальний фільм[1]
Режисер Шон Монсонd[1][2][3]
Продюсер Шон Монсон
Лібра Макс
Ніколь Вісрам
Бретт Гаррельсон
Бабак Сайрус Разі
Меггі К'ю
Персія Вайт
Сценарист Шон Монсонd
Оповідач Хоакін Фенікс
У головних
ролях
Хоакін Фенікс[4] і Персія Вайтd[4]
Оператор Марк Ріссіd
Композитор Мобі
Лібра Макс
Браян Картер
Наталі Мерчант
Габрієль Маунсі
Баррі Вуд
Дистриб'ютор Nation Earth
Тривалість 95 хв.[5][3]
Мова англійська
Країна  США
Рік 2005
Дата виходу 24 вересня
IMDb ID 0358456
Наступний Єдність
Офіційний сайт

«Земляни» (англ. Earthlings) — документальний фільм 2005 року про проблему експлуатації тварин людьми для одомашнювання, розваг, наукових досліджень або ж для виробництва одягу і їжі. Режисером фільму виступив зоозахисник Шон Монсон[en], закадровий текст прочитаний Хоакіном Феніксом, продюсеркою виступила акторка Меггі К'ю, а музикант Мобі став автором саундтреку. Кожен із них є веган-активістом[6].

Синопсис[ред. | ред. код]

Фільм підіймає теми расизму, сексизму, видової дискримінації та прав тварин, демонструючи кадри, отримані за допомогою прихованої камери із зоомагазинів, «цуценячих ферм»[7], притулків для бездомних тварин, птахофабрик, місць вичинки та продажу шкіри та хутра, спортивних і розважальних заходів і дослідницьких лабораторій.

Прокат[ред. | ред. код]

Прем'єра «Землян» відбулася на фестивалі Artivist Film Festival 2005 року, де фільм виграв нагороду в категорії «Найкращий документальний фільм». Картина отримала нагороду Бостонського кінофестивалю[en] та кінофестивалю в Сан-Дієго[en], де також премією Humanitarian Award за свою роботу над фільмом був нагороджений Хоакін Фенікс.

В Україні[ред. | ред. код]

Українською мовою фільм було озвучено студією Namib на замовлення ГО «Єдина планета» в рамках кампанії «ХутроOFF». Переклад здійснила Наталя Соболєва, текст начитав Роман Чупіс. Фільм мав обмежений прокат на зоозахисних акціях. Від 25 грудня 2019 року фільм в українському озвученні доступний для легального перегляду на YouTube[8].

Реакція[ред. | ред. код]

Хоакін Фенікс так прокоментував фільм: «З усіх фільмів, над якими я працював, про цей говорять найбільше. Кожен, хто бачив „Землян“, розповідає про нього ще трьом»[9]. Зоозахисник Пітер Сінгер, відомий своєю книгою «Визволення тварин», також висловився позитивно: «Якби кожна людина у світі могла подивитися тільки один фільм, я би вибрав „Землян“». Думка ще одного активіста в питаннях прав тварин Тома Рігана: «Для тих, хто подивився „Землян“, світ уже ніколи не буде таким, як раніше»[10][11] .

Роль фільму у теракті в Луцьку[ред. | ред. код]

21 липня 2020 року терорист Максим Кривош захопив автобус із заручниками в українському місті Луцьк. З-поміж інших висунутих вимог для звільнення заручників, він забажав, щоб чинний президент України Володимир Зеленський опублікував допис, у якому порекомендував всім переглянути фільм «Земляни»[12]. Зеленський виконав вимогу терориста і завантажив у соціальних мережах звернення російською мовою: «Фильм „Земляне“ 2005 года смотреть всем»[13] (укр. «Фільм „Земляни“ 2005 року дивитися всім»). Протягом години Кривош звільнив заручників; одразу після цього відео було видалене із офіційних каналів Зеленського.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0358456/
  2. http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=135164.html
  3. а б Earthlings (2005) - IMDb
  4. а б ČSFD — 2001.
  5. Earthlings (2005) - Trakt
  6. Single Most Powerful Information With Professional Cast and Crew in EARTHLINGS. Nation Earth. Архів оригіналу за 5 липня 2012. Процитовано 23 жовтня 2010.
  7. Розплідників, що роблять ставку на отримання великого прибутку від продажу якомога більшої кількості цуценят.
  8. ГО Єдина планета (25 грудня 2019). Земляни / Earthlings українською. https://www.youtube.com/. Ютуб. Архів оригіналу за 18 серпня 2020. Процитовано 8 липня 2020.
  9. New Zealand debut screening a sell-out success ! [Архівовано 12 червня 2007 у Wayback Machine.] SAFE
  10. review — press [недоступне посилання з липня 2019]
  11. is Single Informative Movie in Treatment and Protection of Animals<! — Тема додана ботом ->
  12. Террорист, захвативший автобус в Луцке, опубликовал обращение в соцсетях. — «[[Фокус (журнал, Україна)|Фокус]]», 21.07.2020. Архів оригіналу за 21 липня 2020. Процитовано 21 липня 2020.
  13. Зеленський виконав вимогу чоловіка, який захопив заручників у Луцьку. hromadske.ua (укр.). Архів оригіналу за 21 липня 2020. Процитовано 21 липня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]