Кавія гірська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кавія гірська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Підряд: Їжатцевиді (Hystricomorpha)
Інфраряд: Hystricognathi
Парворяд: Кавієвиді (Caviomorpha)
Родина: Кавієві (Caviidae)
Рід: Кавія (Cavia)
Вид: Кавія гірська
Cavia tschudii
Fitzinger, 1867
Посилання
Вікісховище: Cavia tschudii
Віківиди: Cavia tschudii
EOL: 326925
ITIS: 584714
МСОП: 4068
NCBI: 143287
Fossilworks: 233794

Кавія гірська, або гірська морська свинка (Cavia tschudii, англ. montane guinea pig) — вид гризунів роду кавія (Cavia) з родини кавієві; імовірний родоначальник кавії свійської («морської свинки»).

Поширення[ред. | ред. код]

Кавія гірська зустрічається на сьогодні в Перу, гірській Болівії, північно-західній Аргентині, північно-східному Чилі на висотах близько 2000 — 4300 м над рівнем моря. Як правило мешкає у вологих місцях з розкиданими скелями і жорсткою рослинністю, у тому числі, й у заболочених районах. Через листя робить проходи. В Аргентині кавія гірська, як повідомляють, живе у норах з кількома входами. Вид присутній як у первинних, так і в порушених місцях проживання.

Біологія[ред. | ред. код]

Кавія гірська досягає в довжину 247 мм. Забарвленість варіює в різних частинах ареалу. Так у кавій з Перу спинне хутро є темно червоно-коричневим, мішане з чорним, а низ темно-сірий вохристий; у кавій з Чилі спинне хутро блідо-коричневе, а низ є світлим; в особин з Болівії спинне хутро є оливкового відтінку, а низ кремово-білий або геть білий[1].

У неволі вагітність триває 63,3 днів, середній приплід 1,9 (діапазон 1-4), а середній вік першої репродукції становить два місяці.

Етимологія[ред. | ред. код]

Вперше була описана у 1830 році англійським зоологом і письменником Едвардом Тернером Беннеттом. Австрійський зоолог Леопольд Фіцінгер у 1867 році назвав вид на честь барона Йоганна Якоба фон Чуді (1818–1889), швейцарського натураліста, дослідника, лінгвіста і дипломата, який немало років жив у Бразилії, відвідував Чилі, Перу, Болівію та вивчав кавію гірську[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. John F. Eisenberg; Kent H. Redford (15 May 2000). Mammals of the Neotropics, Volume 3: Ecuador, Bolivia, Brazil. University of Chicago Press. p. 456.
  2. Fitzinger, Leopold (1867). "Versuch einer natürlichen Anordnung der Nagethiere (Rodentia)". Sitzungsberichte der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaft zu Wien (Mathematische-naturwissenschaftliche Classe) 55: 453-515; 56:57-168.

Джерела[ред. | ред. код]

  • вебсайт МСОП
  • Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson — The Eponym Dictionary of Mammals, 2009, p. 420