Калинович Іван Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
о. Якинт Калинович, ЧСВВ
При народженні Іван Калинович
Народження 1726(1726)
с. Довжок
Смерть 11 квітня 1781(1781-04-11)
  с. Щеплоти
Національність русин (українець)
Країна Річ Посполита
Королівство Галичини та Володимирії
Жанр релігійний живопис
Діяльність художник
Твори образи св. Івана Золотоустого, св. Теклі, св. ап. Тадея, св. Йосифа і св. Яна Непомука для Крехівського монастиря

Калинович Якинт (в миру Калинович Іван; 1726, Довжок — 11 квітня 1781, с. Щеплоти, тепер Львівської області) — український живописець, монах-василіянин.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в с. Довжок на Поділлі (нині, мабуть, Кам'янець-Подільського р-ну Хмельницької обл.). Був сином Олександра і Анастасії, рідним братом Сави Калиновича[1].

14 вересня 1751 року вступив до Почаївського монастиря, де після року новіціятської проби склав монаші обіти 1 жовтня 1752 р. Залишений у Почаєві для виконання малярських робіт. У березні 1753 р. в церкві Жидичинського монастиря луцький єпископ Сильвестр Рудницький рукоположив його на священника. Далі займався малярським ремеслом у Почаєві, звідки його було викликано у Литву до розпорядження настоятелів, які доручили йому певні малярські роботи. Безупинна праця надірвала силу його зору, внаслідок чого він залишив художнє ремесло[1].

На початку 1770-х рр. був вікарієм Золочівського василіянського монастиря, а в 17751781 виконував обов'язки захристіянина у Щеплотському монастирі[1].

Помер в с. Щеплоти, тепер Яворівський район, Львівської області, Україна.

Мистецька спадщина[ред. | ред. код]

Близько 1771 року, проживаючи в Золочеві, написав (ймовірно[2]) портрет канівського старости Миколи Василя Потоцького, який нині перебуває в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї).

Для Крехівського монастиря виконав образи св. Івана Золотоустого, св. Теклі, св. ап. Тадея, св. Йосифа і св. Яна Непомука.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Голубець М. Малярі-Василіяни на тлі західно-українського церковного малярства[недоступне посилання з липня 2019]… — С. 462.
  2. Дуда І. Калинович Яків Олександрович… — С. 17.

Література[ред. | ред. код]