Кантабрійський хрест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кантабрійський хрест
Затверджений 15 березня 2016
Кольори
Походження кантабрійського хреста

Кантабрійський хрест або лабаро, Lábaro ( кантабрійська: lábaru cántabru або ісп. lábaro cántabro) є сучасною інтерпретацією стародавнього військового штандарта, відомого римлянами як Кантабрум. Він складається з фіолетового полотнища, на якому є те, що в геральдиці називається «салтиром порожнім», що складається з вигнутих ліній із горбками на кінці кожної лінії.

Назва та дизайн прапора входять до теорії, яку відстоюють кілька авторів [1] про зв’язок між походженням лабарума та військовим штандартом під назвою Кантабрум, отже ідентифікуючи обидва як одне й те саме; і передбачуваний зв'язок, встановлений Теодосійським кодексом між лабарумами та кантабраріями, школою римських воїнів, відповідальних за носіння кантабруму.

Крім того, згідно з визначенням Королівської академії іспанської мови, лабаро — це римський штандарт (як у військовому церемоніальному прапорі), на якому за часів правління імператора Костянтина було намальовано хрест і монограму Христа ( Хризма ). За асоціацією ідей лабаро може стосуватися лише самої монограми або навіть просто хреста.

Етимологічно це слово походить від (p)lab-, що означає говорити в ряді кельтських мов, багато з яких мають похідні. Наприклад, у валлійській llafar означає «говорити», «мова», «голос». У давньокорнській і бретонській мовах є lavar, «слово», а в давньоірландській мові labrad: «мова», «мовлення». [2]

Кантабрійська стела Барроса, Кантабрія приблизно 2 століття до нашої ери. Вирізьблений у пісковику над опорою, його розміри становлять 1,70 м у діаметрі та 0,32 м у товщину.

Правовий статус

[ред. | ред. код]

Пленарне засідання парламенту Кантабрії на засіданні 14 березня 2016 року схвалило резолюцію в результаті опрацювання незаконодавчої пропозиції № 9L/4300-0056 щодо визнання Лабаро. [3]

"Парламент Кантабрії:

1. Визнає лабаро символом ідентичності кантабрійського народу та цінностей, які вони представляють.

2. Закликає інституції та громадянське суспільство Кантабрії активно популяризувати та брати участь у їхніх знаннях та поширенні як іконографічного вираження ідентичності кантабрійського народу. Збереження офіційного характеру прапора Співтовариства Кантабрії та інших інституційних символів Кантабрії."

Див. також

[ред. | ред. код]

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Dictionnaire des antiquités grecques et romaines - Daremberg et Saglio 1920.
  2. Maroñas García, Jesús J. (1999). Onomástica de Cantabria. Los nombres cántabros de persona. Santander: Ed. C.D.E.S.C. с. 89—90. ISBN 84-931031-0-1.
  3. Boletín Oficial del Parlamento de Cantabria, page 1978, 7 March 2016, No. 81

Примітки

[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]