Каомодзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каомодзі на японському мобільному телефоні NTT Docomo
Розпис з каомодзі в Японії

Каомодзі почали використовувати в Японії у 1980-х роках як спосіб передачі виразу обличчя за допомогою текстових символів. Їхнє поширення не залежало від популяризації смайликів, яку у тому ж десятилітті в Сполучених Штатах розпочав американський вчений-інформатик Скотт Фалман. У Японії каомодзі найчастіше користуються як смайликами або емодзі.

Історія[ред. | ред. код]

Японські користувачі популяризували стиль смайликів (від яп. 顔文字 — каомодзі, букв. «знак лиця»[1]), які можна легко впізнати, не нахиляючи голови.[2] Цей стиль з'явився на ASCII NET, одному з перших японських онлайн-сервісів, у 1980-х роках.[3][4] Для створення каомодзі, окрім символів ASCII,[2] часто використовують японську типографіку. На відміну від смайликів західного стилю, каомодзі більше зосереджені на передачі емоцій очима, а не ротом.[5]

Вакабаяші Ясуші (Wakabayashi Yasushi) вважається автором першого смайлика каомодзі (^_^), створеного у 1986 році. Приблизно в той самий час схожі на каомодзі смайлики почали використовувати на онлайн-сервісі Byte Information Exchange (BIX).[6] Якщо західні смайлики були вперше використані американськими програмістами, то каомодзі найчастіше користувалися молоді дівчата і любителі японських коміксів (манги). Лінгвістка Іларія Москіні припускає, що це частково пов'язано з естетикою каваї (яп. 可愛い — букв. «милий») каомодзі. Ці смайлики зазвичай зустрічаються у форматі, схожому на (*_*). Зірочки позначають очі; центральний символ, а це зазвичай нижня риска, — рот; дужки — контур обличчя.

Реклама сніданків, що містить каомодзі

Різні емоції можна передавати заміною символа, який позначає очі: наприклад, «T» можна використовувати, щоб зобразити плач або смуток: (T_T). Використання T_T також може означати, що відправник «не вражений». Особливу увагу до очей в цьому стилі можна помітити у частішому користуванні смайликами, при наборі яких використовують тільки очі, наприклад, ^^. Перебування у стані стресу передають смайликом (x_x), тоді як (-_-;) є універсальним смайликом для зображення почуття стривоженості. Крапка з комою символізує краплину поту, яка виступила від хвилювань (про це ще буде сказано нижче). Скісні риски /// можуть вказувати на збентеження/почуття сорому, символізуючи почервоніння. Вони нагадують лінії, які малюють на щоках персонажів у манзі.[7] Символи, такі як дефіс або крапка, можуть бути альтернативою нижньому підкресленню: крапка часто використовується для зображення меншого, «милішого» рота або для позначення носа, наприклад, (^.^). За бажанням, рот/ніс можна взагалі не показувати: (^^).

Круглі дужки іноді замінюють кутовими або квадратними дужками, наприклад, {^_^} або [o_0]. Часто дужки взагалі не використовуються, наприклад, ^^, ^-^, >.<, o_O, O.O, e_e, або e.e. Лапки ", апостроф ' або крапку з комою ; можуть додавати до смайлика для позначення занепокоєння або збентеження — подібно до того, як в манзі та аніме використовують краплі поту. Приблизно у 2000-х роках каомодзі в японському стилі почали використовувати дописувачі аніме-форумів.[8] Як наслідок, американці та інші жителі країн Заходу також почали користуватись різними каомодзі, часто називаючи їх смайликами.[9] Проте деякі з дизайнів відрізнялися, в основному через різницю між їхніми та японською клавіатурами.[10]

Комунікаційне програмне забезпечення, що дозволяє використовувати символи, закодовані Shift JIS, а не лише ASCII, дозволило розробити ще більше каомодзі за допомогою розширеного набору символів, серед яких хірагана, катакана, кандзі, знаки грецького та кириличного алфавіту: (^ム^), (`Д´), (益).

Сучасне комунікаційне програмне забезпечення зазвичай використовує Юнікод, що дозволяє включати у запис каомодзі символи з інших мов та різноманітні символи, як-от (◕‿◕✿) (❤ω❤) (づ ◕‿◕ )づ (▰˘◡˘▰).[11]

Інші варіації можуть бути створені за допомогою комбінації символів Unicode: ٩(͡๏̯͡๏)۶ (٩(͡๏̯͡๏)۶) or ᶘᵒᴥᵒᶅ (ᶘᵒᴥᵒᶅ).

Комбінації на латинській розкладці клавіатури[ред. | ред. код]

Ці смайлики в японському стилі, які можна використовувати зі стандартними ASCII-символами, доступними на латинській розкладці клавіатури, перейняли англомовні аніме-форуми. Внаслідок цього їх часто стали називати смайликами «в стилі аніме». Згодом каомодзі стали розповсюджуватись на більш поширені медіа-простори, як-от онлайн-ігри, чат-листування та дискусійні форуми, які не пов'язані з аніме. Такі смайлики, як <( ^.^ )>, <(^_^<), <(o_o<), <( -'.'- )>, <('.'-^), або (>';..;')>, що містять дужки, рот, ніс і руки (особливо ті, які зображують знаками нерівності < або >), також часто називають «Кірбі», посилаючись на їхню схожість з персонажем відеоігор Nintendo — Кірбі. Дужки іноді опускаються, коли смайлик використовується в англомовному контексті, а нижня риска на позначення рота може бути подовжена, щоб посилити емоцію відповідного смайлика. Так, смайлик ^_________^ означатиме, що відправник «дуже щасливий». Смайлик t(-_-t) містить зображення жесту західної кульури «середній палець»: «t» позначає руку, кисть і сам палець. Вважається, що використання літери ʖ замість носа, як-от в ( ͡° ͜ʖ ͡°), почалося з одного повідомлення на фінській дошці оголошень Ylilauta; смайлик отримав назву «обличчя Ленні».[12] Ще одним очевидно західним впливом є використання смайликів на кшталт *,..,* або `;..;´ для позначення вампірів або інших міфічних істот з іклами.

каокао
Використання каомодзі на банерах

Популяризація смайликів або каомодзі в західному та японському стилі через блоги, листування та форуми, які поєднують західну та японську поп-культури, стала причиною появи великої кількості смайликів з вертикальним форматом перегляду. Дужки часто опускаються, і для написання смайликів використовують лише алфавітно-цифрові символи та найпоширеніші розділові знаки. Такі смайлики, як -O-, -3-, -w-, '_', ;_;, T_T, :> та .V. використовують, щоб виразити змішані емоції, які складніше передати традиційними смайликами. Іноді до смайликів додають символи, щоб зімітувати краплину поту в стилі аніме або манги, наприклад, ^_^', !>_<!, <@>_____<@>;;, ;O;, та *u*. Знак рівності також може використовуватися на позначення закритих «анімешних» очей: =0=, =3=, =w=, =A=, та =7=. Мордочка uwu (і її варіації UwU та OwO) — це смайлик японського походження, який позначає милий вираз обличчя або емоцію, яку відчуває її користувач,[13][14] проте останнім часом смайлик став асоціюватися з фандомом фурі.

У Бразилії іноді до смайликів додають комбіновані символи (діактрики), щоб зобразити брови, як-от: ò_ó, ó_ò, õ_o, ù_u, o_Ô, або ( •̀ ᴗ •́ ).[15]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Seargeant, 2019, с. 47.
  2. а б Veszelszki, 2017, с. 133–134.
  3. The History of Smiley Marks. Staff.aist.go.jp. Архів оригіналу за 3 грудня 2012. Процитовано 14 березня 2013.
  4. Yasumoto-Nicolson, Ken (19 вересня 2007). The History of Smiley Marks (English). Whatjapanthinks.com. Процитовано 10 серпня 2017.
  5. Karpinska, Marzena; Kurzawska, Paula; Rozanska, Katarzyna (2019). Emoticons: Digital Lingua Franca or a Culture-Specific Product Leading to Misunderstandings?. У Giannoulis, Elena; Wilde, Lukas R.A. (ред.). Emoticons, Kaomoji, and Emoji. New York: Routledge. doi:10.4324/9780429491757-4. ISBN 978-0-429-49175-7. S2CID 241778181.
  6. Jargon file, version 2.6.1, February 12, 1991. Процитовано 14 березня 2013.
  7. KawaiiFace.net. 2014. Процитовано 21 березня 2014.
  8. Feldman, Brian (13 листопада 2015). The Next ¯\_(ツ)_/¯: 10 Emoticons To Add To Your Repertoire. New York.
  9. Meyer, Robinson (21 травня 2014). The Best Way to Type ¯\_(ツ)_/¯. The Atlantic.
  10. Peters, Lucia (9 березня 2015). These Emoticons Are Way Better Than Regular Emoji. Bustle.
  11. Lenny Face ( ͡° ͜ʖ ͡°). Lennyface (амер.). Процитовано 18 листопада 2021.
  12. Where does Lenny Face come from?. Dictionary.com. March 2018. Процитовано 26 лютого 2019.
  13. Thomas, Miles. Why Did the Official Twitter Account Tweet "uwu"???. Crunchyroll (en-us) . Процитовано 2 травня 2019.
  14. Inches, Giacomo; Carman, Mark James; Crestani, Fabio (2011). Investigating the Statistical Properties of User-Generated Documents (PDF). У Christiansen, Henning; De Tré, Guy; Yazici, Adnan; Zadrozny, Slawomir; Andreasen, Troels; Larsen, Henrik Legind (ред.). Flexible Query Answering Systems. Lecture Notes in Computer Science (англ.). Т. 7022. Springer Berlin Heidelberg. с. 198—209. doi:10.1007/978-3-642-24764-4_18. ISBN 9783642247644.
  15. Text emoji. textemoji (амер.).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Seargeant, Philip (2019). The Emoji Revolution: How Technology is Shaping the Future of Communication. Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-49664-3.
  • Veszelszki, Ágnes (2017). Digilect: The Impact of Infocommunication Technology on Language. Berlin: Walter de Gruyter. ISBN 978-3-11-049911-7.