Карл Гайнріх фон Гайнекен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Гайнріх фон Гайнекен
нім. Carl Heinrich von Heineken
Народився 24 грудня 1707(1707-12-24)[4][2]
Любек, Священна Римська імперія
Помер 23 січня 1791(1791-01-23)[1][2][3] (83 роки)
Альтдеберн, Верхній Шпревальд-Лужиця, Бранденбург, Німеччина
Країна Німеччина
Діяльність мистецтвознавець, бібліотекар, правник, колекціонер
Alma mater Лейпцизький університет і Університет Мартіна Лютера
Знання мов німецька[1]
Батько Paul Heineckend
Мати Catharina Elisabeth Heineckend
Брати, сестри Christian Heinrich Heinekend

Карл Гайнріх фон Гайнекен (24 грудня 1707 — 1791) — німецький історик мистецтва, який певний час відповідав за королівську колекцію короля Польщі Августа III.

Біографія[ред. | ред. код]

Він був сином Катаріни Елізабет Гайнекен, художниці та алхімістки, та Пауля Гайнекена, художника та архітектора з Любека, Німеччина[5]. Його молодший брат Крістіан Гайнріх Гайнекен (1721-1725) був вундеркіндом, відомим як «вчене дитя з Любека»[5].

Починаючи з 1724 року, Гайнекен вивчав літературу та право в Лейпцизькому університеті та університеті Галле. Десь у 1730 році він став приватним вчителем, спочатку в сім’ї Йоганна Ульріха Кьоніґа, дрезденського придворного поета, а потім у графа Александра фон Сулковського. У 1739 році він став особистим секретарем і бібліотекарем графа Гайнріха фон Брюля, відомого державного діяча та колекціонера мистецтва[5].

У 1746 році польський король Август III призначив його директором королівської колекції гравюр і малюнків. Отримавши завдання поповнити колекцію, він розвинув широку мережу, яка охопила художників, науковців і колекціонерів. Гайнекен особливо цікавився ксилографіями та гравюрами періоду до Альбрехта Дюрера і купив багато зразків для колекції. Серед його придбань були картини Корреджо і Рафаеля. У 1749 році він отримав лицарське звання імперського лицаря[5].

У 1756 році, на початку Семирічної війни, прусси заарештували Гайнекена і ув'язнили його в ратуші Дрездена. Після війни його звинуватили у фінансових зловживаннях, в основному через його тісний зв’язок з Брюлем. Його знову ув'язнили, звинувативши в розкраданні та позбавили посади. Хоча зрештою його виправдали, він був змушений залишити Дрезден[5].

Гайнекен провів решту свого життя, пишучи книги про мистецтво німецькою та французькою мовами. Він став відомим як знавець походження гравюри та інших форм друку. Деякі з його пізніших книг були надруковані лейпцизьким видавцем Йоганном Ґотльобом Іммануелем Брайткопфом[5].

Деякий час Гайнекен володів замком Альтдьоберн, будівлею в стилі бароко в Бранденбурзі, Німеччина[5].

Примітки[ред. | ред. код]

{{Reflist|refs=[1]

  1. "Carl Heinrich von Heineken (1707-1791): His Origin and His Dresden Years". Carl Heinrich von Heineken Gesellschaft.