Карута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Реклама карути від Nintendo, близько 1890 р.

Карута (яп. かるた, з порт. carta)[1]японські гральні карти. Вперше карти були привезені в Японію португальськими торгівцями в середині 16-го сторіччя, та використовувалися в іграх на взятки. Власне японські колоди вперше були створені в Мііке, частині провінції Тікуґо наприкінці 16-го століття. Меморіальній зал карути Мііке в місті Омута — єдиний міський музей Японії, що повністю присвячений історії карута.[2][3]

Колоди карути поділяють на дві групи: ті, що походять від португальських колод, та ті, що походять від е-авасе.[4] Е-авасе походить від гри каі-авасе, в яку грали мушлями, але на початку 17 сторіччя стали використовувати карти. Основний сенс будь-якої гри е-авасе полягає в тому, що необхідно швидко визначити, яка карта з набору необхідна, та схопити її раніше за опонента. Часто в такі ігри грають у молодшій та середній школі на заняттях.

Ігри португальського походження[ред. | ред. код]

Комацуфуда[ред. | ред. код]

Набір комацуфуда.

Перша зроблена в Японії колода карути називалась тенсьо-карута (яп. 天正カルタ), названа за ім'ям періоду Тенсьо (1573-1592).[5] Така колода складалась з 48 карт без десяток, як і португальські колоди того періоду. В колоді були чотири масті: кубки, монети, палиці і мечі, а також карти валета, лицаря (аналогічно дамі в французькій колоді) та короля. У 1633 році сьогунат Токугава заборонив ці карти, і японським виробникам довелося повністю змінити їх дизайн. В результаті ізоляціоністської політики Японії карута розвивалася окремо від решти світу. Щоб обійти заборону португальських карток, виробники створювали дуже абстрактні малюнки для карт, що стало називатися мекурі-карута. До середини 20 століття мекурі-карута втратило свою популярність, але й досі використовується в колоді комацуфуди(яп. 小松札) для гри в каккурі.[6]

Унсун-карута[ред. | ред. код]

Набір унсун-карута.

Колоди унсун-карути (яп. うんすんカルタ) з'явились наприкінці 17-го ст. Вони складаються с 75 карт, що поділені на п'ять мастей по 15 рангів кожна, з яких шість рангів — старші. У португальських колодах на тузах були зображені дракони, в той час як в колодах унсун-карута тузи і дракони були окремими картами. Порядок старших карт змінюється залежно від того, чи належать вони до козирної масті. Унсун-карута досі використовується в Хітойосі, для гри хатінін-мері.[7]

Кабуфуда[ред. | ред. код]

Набір кабуфуда.

Колоди кабуфуда (яп. 株札) також є різновидом колод мекурі-карута, але зображення на всіх картках одинакові. Картки кабуфуда використовуються для азартних ігор, таких як оітьо-кабу. В таких колодах є 40 карток: зі зображенням чисел від 1 до 9, по чотири на число, та чотири валети.

Харіфуда та хікіфуда[ред. | ред. код]

В азартну гру техонбікі грають колодами харіфуда (張札) або хікіфуда (引札). Колода харіфуда містить 42 картки по сім карток із номерами від одного до шести. У хікіфуда (або також мамефуда (豆札)) — 48 карток, по вісім карток від однієї до шести монет, подібно до мекурі-карута. Гра техонбікі полягає в тому, що гравець намагається вгадати, яке число від 1 до 6 обрав дилер.[8][9]

Ханафуда[ред. | ред. код]

Січень
Березень
Вересень

Ханафуда (яп. 花札, "квіткові картки", також називається "ханакарута") — колоди по 48 карт із квітковими зображеннями початку 19 століття. На відміну від інших колод, в колоді ханафуда 12 мастей (що відповідає місяцям), які мають по чотири карти.

Е-авасе карута[ред. | ред. код]

Ута-ґарута[ред. | ред. код]

Торіфуда та йоміфуда
Торіфуда з набору для іта-карута
Гра в ута-ґарута

Ута-ґарута (яп. 歌ガルタ, "поетична карута") — карткова гра, в якій на двох колодах по 100 карток написано 100 віршів вака зі збірки Хякунін-іссю. Одна колода — йоміфуда (読札, "карти для читання"), на цих картках написаний повний вірш. Картки другої колоди, що називається торіфуда (取り札, "карти для хапання"), співпадають з картками першої, але на них написані лише останні декілька рядків вірша. У грі беруть участь два гравці, а також один читач. Коли читач читає картку-йоміфуда, гравці повинні знайти відповідну картку-торіфуда раніше за опонента. Ута-ґарута — традиційна новорічна гра.[10] Також на різних рівнях проводяться змагання з ута-ґарути, а щороку в січні в синтоїстському храмі Омі в Оцу, Сіга проходить національний турнір.[11]

Також є декілька ігор з такими колодами, що не базуються на пошуку відповідних карт, такі як бодзу-мекурі (坊主めくり), та іро-каммурі (яп. 色冠, "цвітасті корони").[12][13] В такі ігри грають колодами йоміфуда.

Іта-карута[ред. | ред. код]

Іта-карута (яп.板かるた) — різновид карута з Хоккайдо. А цьому варіанті картки-торіфуда зроблені з дерева.[14][15] Ця колода використовується в грі сімо-но-ку карута (яп. 下の句かるた), в якій читається остання половина вірша.[16]

Іроха-карута[ред. | ред. код]

Іроха-карута (яп.いろはかるた ) — це легша для розуміння гра для дітей, схожа на ута-ґарута, але з 96 картками. Замість віршів на картках зображено 47 складів хірагани, а також кандзі кьо (, "столиця"). Ця колода основана на порядку іроха та включає два застарілі склади, wi () і ми (). Зазвичай торіфуда має малюнок з каною в куті картки. Відповідний йоміфуда містить прислів'я, пов'язане з картинкою, що починається на склад кани з торіфуди. Є 3 варіанти іроха-карути: Камігата (західний), Едо (східний) та Оварі. Кожен варіант має свій набір прислів’їв, в залежності від місцевого діалекту. Варіант Камігата, або Кіотська, є найстарішим, але варіант Едо є найбільш поширеним, її можна знайти по всій Японії. Варіант Оварі існував в другій половині 19-го століття, перш ніж був замінений версією Едо.

Обаке-карута[ред. | ред. код]

Обаке-карута початку 19 ст. Це уі (), застарілий склад.

Обаке-карута — це застаріла варіація іроха-карута, що була розповсюджена в Токіо. Ці картки були створені в період Едо і залишалися популярними протягом 1910-х та 1920-х років.[17] Назва "обаке-карута" означає "карти-привиди" або "карти-чудовиська", тому що кожна карта в колоді містить склад хірагани та істоту з японської міфології.[17] Така гра вимагає знання японської міфології та фольклору, оскільки гравці намагаються зібрати картки згідно підказкам, прочитаним суддею. Перемагає той гравець, який до кінця гри накопичить найбільше карт.

Обаке-карута є однією з перших спроб японських компаній визначити легендарних істот, класифікувати і згодом продати. Таким чином, можна вважати обаке-карута попередником фільмів «Godzilla», та франшиз колекційних карткових ігор «Yu-Gi-Oh!» або «Pokémon», у яких гравець також збираає картки з магічними істотами. Багато покемонів були основані на істотах з японської міфології.[17]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sakomura, Tomoko (2004). Asian Games: The Art of Contest. New York: Asia Society. с. 267—269.
  2. Omuta City Miike karuta, history museum[недоступне посилання]. Retrieved 22 February 2018.
  3. Miike Playing Cards and History Material Museum [Архівовано 20 вересня 2019 у Wayback Machine.]. Retrieved 22 February 2018.
  4. Mann, Sylvia (1990). All Cards on the Table. Leinfelden: Deutches Spielkarten-Museum. с. 193—200.
  5. Pollet, Andrea. Tensho Karuta [Архівовано 16 серпня 2019 у Wayback Machine.] at Andy's Playing Cards. Retrieved 30 July 2015.
  6. Kuromiya Kimihiko. (2005). "Kakkuri: The Last Yomi Game of Japan". The Playing-Card, Vol 33-4. p. 232-235.
  7. Depaulis, Thierry (2009). "Playing the Game: Iberian Triumphs Worldwide". The Playing-Card. Vol 38-2, p. 134-137.
  8. Pollett, Andrea. Tehonbiki [Архівовано 11 березня 2022 у Wayback Machine.] at Andy's Playing Cards. Retrieved 30 July 2015.
  9. Pakarnian, John, "Game Boy: Glossary of Japanese Gambling Games", Metropolis, January 22, 2010, p. 15.
  10. Bull, David. Karuta: Sports or Culture? [Архівовано 25 листопада 2021 у Wayback Machine.] at Woodblock.com. Retrieved 22 February 2018.
  11. Karuta Festival [Архівовано 16 квітня 2021 у Wayback Machine.] at Oumi Jingu. Retrieved 22 February 2018.
  12. McLeod, John. 100 poets [Архівовано 6 жовтня 2021 у Wayback Machine.] at pagat.com. Retrieved 25 January 2016.
  13. Takahashi, Hironori. Iro Kammuri [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] at Japanese Traditional Games. Retrieved 25 January 2016.
  14. Wintle, Simon. Uta Garuta [Архівовано 25 листопада 2021 у Wayback Machine.] at World of Playing Cards. Retrieved 25 January 2016.
  15. Pollett, Andrea. Japanese Matching Cards, part 1 [Архівовано 10 серпня 2007 у Wayback Machine.] at Andy's Playing Cards. Retrieved 25 January 2016.
  16. Takahashi, Hironori. Ita Karuta [Архівовано 21 січня 2021 у Wayback Machine.] at Japanese Traditional Games. Retrieved 25 January 2016.
  17. а б в Pflugfelder, Gregory M. "Display Case 8: Monster Merchandise (II)". Godzilla Conquers the Globe: Japanese Movie Monsters in International Film Art. Accessed 11 March 2006.

Посилання[ред. | ред. код]