Каштановий сквер (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каштановий сквер
Сквер пенсіонерів, «горбатий»
Тип сквер
Колишні назви Театральний сквер
Площа 0,6 га
Розташування Україна Україна, Миколаїв

Каштановий скверсквер в Центральному районі Миколаєва, розташований на Соборній, – центральній пішохідній вулиці міста.

Історія[ред. | ред. код]

Пам'ятники, скульптури[ред. | ред. код]

На території скверу розташовуються пам'ятник Святому Миколаю і два мармурові леви XIX століття.

Пам'ятник Святому Миколаю, заступнику і покровителю міста, відкритий 17 вересня 2005 року до 215-ї річниці міста. Автори пам'ятника – скульптор І. Булавицький, архітектори О. Бондар і А. Павлов. Скульптура виконана зі світло-сірого граніту з легкою блакиттю з Янцевського родовища Запорізької області (виточена з 15-тонної брили). У лівій руці Миколая – Євангеліє, правою він благословляє всіх мешканців і гостей міста Миколаєва. Інші частини монумента виконано із сірого і чорного граніту. Загальна висота монументу становить 5,95 метра, висота постаті – 3,5 метри.

По обох боках сходів у сквер із сторони Соборної вулиці розміщені скульптури левів, які раніше стояли біля маєтку Аркасів, спорудженого М. А. Аркасом. Після його знищення німцями в 1944 році леви були збережні і згодом поміщені у сквер. Вироблені в Іспанії з Родоського мармуру італійським скульптором Уліссо Камбії. Один лев зображений сплячим, у нього очі заплющені, а другий лежить із піднятою головою і дивиться в бік Великої Морської вулиці.

У вересні 2022 року у зв'язку з російською збройною агресією проти України леви були демонтовані і перенесені. У жовтні пам'ятник Святому Миколаю повністю обклали мішками з піском і накрили брезентом. Це було зроблено задля убезпечення пам'яток від пошкодження чи знищення у разі ракетних атак[1][2].

Дозвілля[ред. | ред. код]

Протягом багатьох років біля парапету Каштанового скверу кожен день художники-аматори влаштовують імпровізовану картинну галерею. Місцеві автори виставляють тут свої роботи, які можна придбати.

В самому сквері знаходиться фонтан і майданчики для гри в шахи, шашки і доміно, в які ще з радянських часів тут постійно грають пенсіонери. Через це сквер отримав одну із своїх назв – сквер пенсіонерів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Каштановий сквер тепер без левів Аркаса. Їх вирішили убезпечити від обстрілів, - ФОТО. 0512.com.ua - Сайт міста Миколаєва (укр.). Процитовано 19 березня 2023.
  2. Памятник Святому Николаю в Каштановом сквере полностью обложили мешками с песком и накрыли брезентом. Novosti-N (рос.). Процитовано 19 березня 2023.