Керкід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Керкід
Народився близько 290 до н. е.
Мегалополь
Помер бл. 220 до н. е.
Діяльність політик, поет, філософ
Знання мов давньогрецька
Напрямок Кініки[1]
Жанр ямбічна поезіяd[1]

Керкід (дав.-гр. Κερκιδᾶς, близько 290 до н. е. — бл. 220 до н. е.) — давньогрецький політик, філософ-кіник, поет часів еллінізму.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з заможної родини. Народився у м. Мегалополь (Аркадія, Пелоппонеський півострів). Здобув класичну освіту. Стає прихильником філософа-кіника Діогена. Про молоді роки мало відомо. З початком формування Ахейського союзу на чолі з Аратом підтримав цю ідею. Стає одним з найближчих друзів Арата Сікіонського. У 235 році до н. е. був одним з тих, хто переконав Лідіада, тирана Мегалополя, зректися влади та приєднати місто до союзу. Надалі Керкід став одним з законодавців Ахейського союзу.

у 226 році до н. е. брав участь у відродженні рідного міста, що було зруйновано військами спартанського царя Клеомена III. У 223 році до н. е. стає одним з очільників посольства до Антигона II Гоната, царя Македонії, щодо укладання союзу проти Спарти. У 222 році до н. е. очолював ахейських гоплітів у битві при Селласії, де спартанці зазнали нищівної поразки. Через декілька років після цієї перемоги Керкід помер.

Творчість[ред. | ред. код]

Керкід зазнавав сильного впливу Кратета і Біона, що проявилося переважно у поетичних творах. Відомо про меліямби Керкіда. Їх основна тема — проблема багатства, прагнення до справедливого поділу матеріальних благ і людської солідарності. Поезія Керкіда вельми різнорідна метрично, оповідає з пафосом про побутові справи, сповнена гумору. Автор використовував урочисті форми для опису повсякденних справ, поряд з ретельно вибудованими зворотами присутня навмисна недбалість, поруч з вишуканими метафорами — вульгаризми.

Характерною рисою мови меліямбів є створювані автором складні слова. Ця поетична форма, за змістом наближена до діатриба, вважається оригінальним винаходом Керкіда. Його поезією жваво цікавилися александрійські філологи, знайшла вона визнання і в період Римської імперії. Григорій Богослов називає Керкіда своїм улюбленим поетом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Klaus Döring: Kerkidas aus Megalopolis. // Hellmut Flashar (Hrsg.): Grundriss der Geschichte der Philosophie. Die Philosophie der Antike, Band 2/1, Schwabe, Basel 1998, ISBN 3-7965-1036-1, S. 313—314. (нім.)
  1. а б Perseus Digital Library — 1987.