Кисельова Світлана Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світлана Кисельова
Світлана Іванівна Кисельова
Світлана Кисельова
Світлана Кисельова
Світлана Кисельова
Загальна інформація
Громадянство  СРСР
 Україна
Народження 25 серпня 1971(1971-08-25) (52 роки)
Миколаїв, Українська РСР, СРСР
Зріст 175 см
Вага 65 кг
Спорт
Країна Україна Україна
Вид спорту Кінний спорт
Дисципліна Виїздка
Спортивне звання
Майстер спорту України міжнародного класу
Майстер спорту України міжнародного класу
Тренери Україна Юрій Ковшов
Участь і здобутки

Кисельо́ва Світла́на Іва́нівна (25 серпня 1971, м. Миколаїв, СРСР) —українська вершниця, що спеціалізується на змаганнях з виїздки. Учасниця Олімпійських ігор (2012). Майстер спорту України міжнародного класу.

Біографія[ред. | ред. код]

Світлана Кисельова народилася у місті Миколаїв. Дід Світлани усе життя працював конюхом, тож любов до цих граціозних тварин була у дівчини в крові. Проте батьки, дізнавшись про захоплення доньки та бажання займатися кінним спортом, висловили свою категоричну незгоду з її думкою та віддали Світлану до танцювальної студії. Однак Кисельову не зацікавили ані бальні, ані народні танці. Все, чого вона прагнула — це кінний спорт. У 1984 році Світлана нарешті отримала дозвіл батьків, проте набір до групи було вже завершено, тож довелося піти на маленькі хитрощі та ходити на заняття «анонімно». Цьому якраз сприяло те, що тренер навчальної групи Миколаївської ДЮСШ був на змаганнях, а наставник, який був покликаний замінити його, ні імен, ні прізвищ учнів не знав. Згодом обман дівчини було розкрито, проте на той час її вже оприділили до виїздкової групи і було вирішено закрити очі на це непорозуміння. Тим більше, що трималася у сідлі Світлана відмінно.

Кисельова постійно входила до складу юніорської та юнацької збірних України з виїздки, брала участь у республіканських змаганнях. Однак, коли їй запропонували виконати нормативи на отримання звання майстра спорту, тодішній тренер спортсменки Віктор Дементьєв вирішив, що їй зарано та не повіз Світлану на залікові змагання.

Все змінило знайомство з Вірою Місевич на одному зі змагань. Після успішного виступу Кисельова отримала від олімпійської чемпіонки 1980 року пропозицію переїхати до Києва та приступити до роботи у КСК «Динамо». Світлана не горіла бажанням залишати Миколаїв, однак так сталося, що незабаром вона вийшла заміж за киянина та пристала на пропозицію Місевич. Після смерті Віри Антонівни та доволі успішного періоду роботи з Іриною Мурашовою Світлана залишила динамівський клуб та почала співпрацювати з Юрієм Ковшовим.

Світлана Кисельова — багаторазова чемпіонка України та переможниця різноманітних міжнародних Гран-прі з виїздки. Однак у змаганнях континентального чи світового масштабу брала участь не часто. Дебютом спортсменки на найвищому рівні став Чемпіонат Європи з виїздки 2007, який проходив у італійській Ла Мандрії поблизу Турина. Світлана на коні української верхової породи на ім'я Parish посіла 52-гу позицію у індивідуальному заліку. Дещо вдалішою виявилася континентальна першісті 2009 року, на якій Кисельова все на тому ж коні змогла підійнятися вже на 39-те місце[1].

Однак найбільшим поки що успіхом у кар'єрі Світлани слід вважати участь у Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні. На цих іграх Україна була представлена у виїздці вперше в історії за часів незалежності. Кисельова та Parish, на жаль, не змогли подолати кваліфікаційний раунд, завершивши змагання на 46-му місці[2].

Спортивні результати[3][ред. | ред. код]

Рік Змагання Місто Кінь МО
2014 Всесвітні кінні ігри 2014 Кан Parish 63
2013 Чемпіонат Європи з виїздки 2013 Гернінг Parish 55
2012 Літні Олімпійські ігри 2012 Лондон Parish 46
2009 Чемпіонат Європи з виїздки 2009 Віндзор Parish 39
2007 Чемпіонат Європи з виїздки 2007 Ла Мандрія Parish 52

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чемпіонат Європи. Великий Приз. Архів оригіналу за 4 Березня 2016. Процитовано 16 Серпня 2012.
  2. Кисельова у виїздці до півфіналу не вийшла. Архів оригіналу за 17 березня 2016. Процитовано 16 серпня 2012.
  3. Вказані лише результати провідних світових кінних змагань серед дорослих.

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю