Книга Великому кресленню

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Книга Большому чертежу)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Книга Великому кресленню»
Мова російська
Тема Велике креслення і Географія Росії
Жанр географічний довідник
Видано 1627

Кни́га Вели́кому кре́сленню (рос. Книга Большому чертежу) — перший географічний і частково етнографічний опис всієї Московської держави та ряду сусідніх країн[1]. Зберіглась у декількох списках[1]. Визначна пам'ятка ранньомодерної історико-географічної думки, є одним із перших, з відомих на сьогодні, географічних описів України та цінним джерелом інформації з історичної географії та картографії[1][2]. «Книга Великому кресленню» складена 1627 як пояснення до «Старого креслення» — першої карти Московії (XVI століття) і «Нового креслення» — карти її південної частини («Поле») 1627 року (обидві не збереглися). У 1920-х роках була віднайдена карта «Чертеж украинским и черкесским городам от Москвы до Крыма», яка є, мабуть, копією кресленика шляхів від Москви до Перекопа, складеного 1627 року як додаток до «Книги Великому кресленню»[1][2].

У «Книзі Великому кресленню» є цінні відомості про шляхи, ріки, ліси і населені пункти України. «Книга Великому кресленню» широко використовувалась у XVII-XVIII століттях в практичних і наукових цілях.

Збережені списки «Книги Великому кресленню» кілька разів були видані. Найбільш авторитетним науковим виданням є її остання публікація 1950 року, виконана під редакцією Ксенії Сербіної і враховує всі збережені на той момент відомі списки пам'ятки.

Автор[ред. | ред. код]

Завдяки двом чолобитним про видачу платні, поданим восени 1627 року на ім'я царя Михайла Федоровича, стало відомо ім'я автора Книги — ним виявився піддячий розрядного приказу Афанасій Мезенцов.

Реконструкція[ред. | ред. код]

Через те, що мапа, для якої була складена ця книга, не збереглася, дослідники М. Ломако та З. Мартакова створили дві мапи-реконструкції[3].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г Большому чертежу книга // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1977. — Т. 1 : А — Борона. — 542, [2] с., [38] арк. іл. : іл., табл., портр., карти с.
  2. а б Хведченя С. Б. Большому чертежу книга // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2003. — Т. 1 : А — В. — 688 с. : іл. — ISBN 966-00-0734-5.
  3. http://papacoma.narod.ru/maps-reconstruction-index.htm [Архівовано 8 травня 2021 у Wayback Machine.] Карты-реконструкции

Посилання[ред. | ред. код]