Коган Семен Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коган Семен Якович
Народився 9 травня 1915(1915-05-09)
Га́дяч, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 27 вересня 1979(1979-09-27) (64 роки)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність співак
Alma mater Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Нагороди
орден Червоної Зірки
Заслужений артист УРСР

Коган Семен Якович (9 травня 1915, Гадяч — 27.09.1979, Київ) — радянський український оперний співак, тенор, викладач вокалу. Заслужений артист Української РСР (1952).

Навчався в школі ФЗУ міста Костянтинівка.
У 1936 був прийнятий за конкурсом у Капелу бандуристів, де почав знайомитися з музичною грамотою.

В 1938 році був прийнятий до Київської державної консерваторії і одночасно солістом в Оперну студію при консерваторії, на відкритті якої виконав партію Фра-Дияволо в однойменній опері Обера. Навчався у О. М. Брагіна і М. В. Микиші.

З 1939 по 1945 р в РККА. Соліст ансамблю Київського військового округу (надалі Воронезького, Сталінградського, Українського фронтів). Був поранений, нагороджений орденом Червоної Зірки і медалями.

З 1945 по 1961 р — соліст Київського оперного театру, де виконав багато провідних партій класичного репертуару, серед яких можна виділити партії в «Фаусті» Гуно, Герцога в «Ріголетто» і Альфреда в «Травіаті» Верді, Каварадоссі («Тоска») і Пінкертона («Чіо-Чіо-сан») Пуччіні, Хозе в «Кармен» Бізе, Самозванця («Борис Годунов» Мусоргського), Йонтека («Галька» Монюшко) і т. д. Також багато виступав в сучасному репертуарі — операх Ю. Мейтуса, Г. Майбороди. Перший виконавець партії Лизогуба в опері «Богдан Хмельницький» К. Данькевича. Регулярно брав участь в оперних постановках на Українському радіо, записав багато пісень і романсів. Збереглися тільки запис на ювілейну пластинку Зої Гайдай (фірма «Мелодія», 1974), випущений також фірмою «Мелодія» запис опери «Богдан Хмельницький» і кілька романсів.

Після відходу з театру працював старшим музичним редактором Українського Дому грамплатівок, викладав вокал.

Посилання[ред. | ред. код]