Колесник Іван Пантелійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колесник Іван Пантелійович
Народився 13 січня 1942(1942-01-13)
Петровська, Слов'янський район, Краснодарський край, РРФСР, СРСР
Помер 15 травня 2017(2017-05-15) (75 років)
Київ, Україна
Громадянство Україна Україна
Діяльність професор
Відомий завдяки дефектолог, педагог
Alma mater Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова

Кол́есник Ів́ан Пантелійович (13 січня 1942, станиця Петровська, Слов'янський район Краснодарський край15 травня 2017, Київ, Україна) — відомий український дефектолог, кандидат педагогічних наук, доцент; один із організаторів підготовки педагогів-дефектологів у системі вищої педагогічної освіти.[1] Професор і завідувач кафедри психокорекційної педагогіки Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова. Член підкомісії з корекційної освіти Комісії з педагогічної освіти за наказом МОН[2]. Автор і співавтор підручників для загальноосвітніх і спеціальних навчальних закладів. Відмінник освіти України. Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня[3].

Під керівництвом і за участю Івана Колесника розроблено чотири Державних галузевих стандартів вищої освіти з дефектологічних спеціальностей «Олігофренопедагогіка», «Сурдопедагогіка», «Тифлопедагогіка», «Логопедія»[4].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 13 січня 1942 року на Кубані в станиці Петровській Слов'янського району Краснодарського краю у козацькій родині.

З 1949 по 1959 рік навчався в середній школі № 17 міста Слов'янськ-на-Кубані.

З 1959 по 1961 роки працював на заводі «Тракторозапчасть» міста Слов'янська-на-Кубані, робітником на будівництві, слюсарем-збиральником сільськогосподарської техніки, токарем.

З 1961 по 1964 рік проходив службу на лавах Радянської Армії.

З 1964 по 1968 рік навчався на дефектологічному факультеті Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького за спеціальністю «Сурдопедагогіка та праця».

У студентські роки І. П. Колесник вміло поєднував навчання з активною громадською діяльністю.

Був організатором і активним учасником загальноінститутських студентських будівельних загонів(Казахстан — 1966 р., Тюменська обл.. — 1967 р.).

В 1966—1967 навчальному році був Ленінським стипендіатом.

У 1968 році з відзнакою закінчив навчання в інституті.

Після закінчення інституту був розподілений до Дніпропетровської спеціальної школи для слабочуючих дітей, в якій працював вчителем математики, фізики (1968—1972 рр.), вихователем.

З 1972 року по 1979 рік працював в Дніпропетровській школі-інтернаті для глухих дітей вчителем початкових класів, російської мови та літератури (1968—1979 рр.).

З 1975 по 1979 рік без відриву від роботи в спецшколі для глухих дітей навчався в заочній аспірантурі кафедри сурдопедагогіки і логопедії КДПІ імені О. М. Горького.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

З 1 вересня 1979 року розпочав свою трудову діяльність в КДПІ імені О. М. Горького на посаді старшого лаборанта факультету підвищення кваліфікації (ФПК) директорів шкіл, викладачів музично-педагогічних ВНЗ СРСР.

З 1981 по 1983 роки працював старшим лаборантом, асистентом кафедри сурдопедагогіки, а з 1983 по вересень 2002 року — доцентом кафедри сурдопедагогіки.

У 1985 році отримав вчене звання доцента кафедри сурдопедагогіки і логопедії КДПІ імені О. М. Горького .

Загальний стаж педагогічної роботи І. П. Колесника 46 років, з них 35 років працює у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова.

Майже 20 років, з 13 травня 1983 року по 26 грудня 2002 року, він працював на посаді декана дефектологічного факультету.

З вересня 2002 року Іван Пантелійович працює доцентом, завідувачем кафедри психокорекційної педагогіки(олігофренопедагогіки) Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова.

З листопада 2008 року і по теперішній час — професор і завідувач кафедри психокорекційної педагогіки.

Під час роботи на кафедрі психокорекційної педагогіки і кафедрі сурдопедагогіки І. П. Колесник викладає декілька фахових курсів, зокрема:

  • «Спеціальна методика української мови в школах для глухих і слабочуючих дітей»,
  • «Вступ до спеціальності «Дефектологія» і педагогічна деонтологія»,
  • «Соціалізація осіб з порушеним інтелектом»,
  • «Актуальні проблеми педагогічної теорії і практики».

Керував підготовкою кандидатських дисертацій здобувачами — Бондар Євгенією Олексіївною на тему: «Формування прогностичних знань та умінь майбутніх вчителів-сурдопедагогів» та Губар Світланою Юріївною «Формування граматичних понять на матеріалі речення в учнів початкових класів школи глухих».

Неодноразово виступав опонентом на захистах кандидатських дисертацій у спеціалізованій вченій раді Інституту спеціальної педагогіки АПН України.

Протягом всіх років роботи на кафедрі здійснював керівництво проблемними науковими групами студентів і готував їх до участі у всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. За результатами НДР студентів було підготовлено ряд наукових публікацій у відповідних виданнях університету.

І. П. Колесник був активним учасником міжнародних і всеукраїнських наукових сесій, конференцій різних рівнів, науково-практичних семінарів. Його доповіді, виступи вирізнялися змістовністю, інноваційними підходами до сьогоденних проблем навчання та виховання дітей з інтелектуальною недостатністю.

Працював над такими науковими проблемами: психологічні основи соціалізації учнів з особливостями психофізичного розвитку; особливості методики викладання української мови в школах глухих та слабочуючих; удосконалення змісту, форм і методів підготовки вчителя-дефектолога на сучасному етапі.

Під керівництвом І. П. Колесника захищено дві кандидатських дисертації:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Спеціальна педагогіка: Понятійно-термінологічний словник / За редакцією академіка В.І. Бондаря. — Луганськ: Альма-матер, 2003. — С. 179. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.
  2. Про Науково-методичну раду МОН і науково-методичні комісії з вищої освіти. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.
  3. Указ Президента України Про відзначення державними нагородами України працівників Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, м. Київ. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.
  4. Внесок професора І. П. Колесника у розвиток системи післядипломної педагогічної освіти дефектологів. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]