Колібрі-зіркохвіст фіолетововолий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-зіркохвіст фіолетововолий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-зіркохвіст (Urosticte)
Вид: Колібрі-зіркохвіст фіолетововолий
Urosticte benjamini
(Bourcier, 1851)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus benjamini
Посилання
Вікісховище: Urosticte benjamini
Віківиди: Urosticte benjamini
ITIS: 555261
МСОП: 22687962
NCBI: 304692

Колі́брі-зіркохві́ст фіолетововолий[2] (Urosticte benjamini) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі.

Опис[ред. | ред. код]

Фіолетововолий колібрі-зіркохвіст (Еквадор)

Довжина птаха становить 7,5—9 см, вага 3,84,2 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців верхня частина тіла зелена, блискуча, нижня частина горла фіолетова, груди білі, живіт сіруватий, поцяткований зеленими плямами. Хвіст темно-бронзовий, центральні стернові пера мають на кінчиках широкі, овальної форми білі плями. У самиць нижня частина тіла біла, сильно поцяткована зеленими плямами. Хвіст темно-бронзовий з фіолетовим кінчиком, крайні стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб прямий, чорний, довжиною 20 мм, за очима помітні білі плями. Забарвлення молодих птахів є подібним до забарвлення самиць, пера на голові у них мають коричневі краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Фіолетововолі колібрі-зіркохвости мешкають на західних схилах Анд в Колумбії і північно-західному Еквадорі. Вони живуть у вологих гірських тропічних лісах та на узліссях, на висоті від 700 до 1600 м над рівнем моря, в Еквадорі переважно на висоті від 1200 до 1400 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя, в Еквадорі під час негніздового періоду мігрують в долини.

Поведінка[ред. | ред. код]

Фіолетововолі колібрі-зіркохвости живляться нектаром квітів, яких шукають від підліску до крон дерев, зокрема з родин бромелієвих, вересових, бобових і маренових, а також доповнюють раціон комахами, яких збирають з рослинності або ловлять в польоті. Сезон розмноження в Еквадорі триває з січня по квітень. Гніздо чашоподібне, робиться з моху і папороті, розміщується в чагарниках або серед ліан в яру, на висоті від 2 до 4 м над землею. В кладці 2 яйця, інкубаційний період триває 16—18 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Urosticte benjamini: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 серпня 2022.