Ком (гора)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ком

43°10′ пн. ш. 23°03′ сх. д. / 43.167° пн. ш. 23.050° сх. д. / 43.167; 23.050Координати: 43°10′ пн. ш. 23°03′ сх. д. / 43.167° пн. ш. 23.050° сх. д. / 43.167; 23.050
Країна  Болгарія
Регіон Софійська область
Тип вершина місцевості
Висота 2016 м
Ком. Карта розташування: Болгарія
Ком
Ком
Ком (Болгарія)
Мапа
CMNS: Ком у Вікісховищі

Пік Ком (болг. връх Ком, vrah Kom) або Голям Ком (болг. Голям Ком, «Великий Ком») — це пік у західні Балканських горах, розташований в західній Болгарії, недалеко від кордону з Сербією. Висота вершини становить 2 016 метрів і лежить на південь від міста Берковиця, для якого вона є традиційним символом. Ком, поряд з нижніми вершинами болг. Среден Ком («Середній Ком») і болг. Малак Ком («Малий Ком») на схід, утворюють підвищення з заходу на схід з круглим трав'янистим хребтом, крутим скелястим північним схилом і похилим трав'янистим південним схилом. На півночі можна побачити Берковицю та навколишні поля, а також Монтану та водосховище Огоста приблизно за 30 кілометрів.

Барельєф Вазова на піку

Пік надихнув національного письменника Івана Вазова створити вірш На Ком. На його честь на вершині була встановлена ​​барельєф]на табличка з його зображенням і уривками з поеми. Ком також позначає початок болгарського ділянки європейської пішохідної стежки E3, відомої також як шлях «Ком — Еміне» вздовж головного хребта Балканських гір, а також однойменної офроуд гонки.

До вершини є кілька маршрутів для підйому, наприклад, від шале Ком (двогодинний підйом), від Петроханського перевалу (тривалість 3 години 30 хвилин), щоб досягти вершини від села Комштиця і Гинці (3 години).

Нішава, велика притока Південної Морави, бере початок на схід від вершини Ком, так само як і Темштиця. Поряд з Міджором, Ком є однією з найвищих і найбільш відомих вершин західних Балканських гір. Болгарська марка мінеральної води маркується як Ком. Пік є частиною проекту «100 туристичних об'єктів Болгарії», разом з музеєм етнографії в Берковиці. Є кілька гірськолижних трас, що спускаються з піку[1].

[ред. | ред. код]

Льодовик Ком на узбережжі Фальєра, Антарктида названа на честь піку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ВРЪХ КОМ (болг.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2008. Процитовано 29 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]