Коральпи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коральпи
нім. Koralpe, словен. Golica
Гола Планіна , Коальм
Гандальм, гора на межі Штирії та Каринтії
Гандальм, гора на межі Штирії та Каринтії
Гандальм, гора на межі Штирії та Каринтії
Країна Австрія Австрія, Словенія Словенія
Найвища точка Гроссе Спайккогель
 - висота 2140 м
Коральпи (Альпи)
Коральпи
Коральпи
CMNS: Коральпи у Вікісховищі

Коральпи (нім. Koralpe, також Коральм, нім. Koralm, Гола Планіна словен. Gola planina або словен. Golica) — гірський хребет в південній Австрії, який відділяє східну Каринтію від південної Штирії. У південній частині хребет тянеться в Словенію.[1] Простягається з півночі на південь, він обмежений річкою Лавант на заході і річкою Зюльм на сході. Найвища точка — гора Гроссе Спайккогель (2140 м), що є популярним місцем туризму, а також вузлом для спостереження за повітряним простором. На півдні, в словенській території, він межує з гірським хребтом Козяк.

Найвища вершина Коральп

Коральпи складаються в основному з метаморфічних порід, з яких деякі становлять значний інтерес для геологів і колекціонерів напівкоштовних каменів. Всередині і навколо Вайнебене (також популярної рекреаційної та туристичної зони) є пегматитові пласти, які містять значну кількість сподумену, що робить цей район найвідомішим літієвим родовищем в Європі. Поклади кварцу і польового шпату, разом з густими лісами, послужили основою для промислового виробництва скла і порцеляни у минулому.

Залізниця Коральм знаходиться на стадії будівництва. Вона зв'яже провінційні столиці Клагенфурт і Грац через тунель Коральм під Коральпами у 2022 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Коральпи

  1. Drago, Perko (2001). Analiza površja Slovenije s stometrskim Digitalnim modelom reliefa [Analysis of the Surface of Slovenia with a 100-meter Digital Model of the Relief]. Ljubljana: Založba ZRC. с. 181. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 8 квітня 2016.