Користувач:Орест 2001/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відносини Між Швейцарією та США[ред. | ред. код]

Дипломатичні відносини між Швейцарією та США були встановлені в 1853 році США і в 1868 році Швейцарією. Перше дипломатичне представництво США було створено в Базелі в 1853 році.


Історія[ред. | ред. код]

Консульські відносини[ред. | ред. код]

Пам'ятна дошка першого американського дипломатичного представництва в Швейцарії в Базелі

Із закінченням Наполеонівських воєн багато швейцарців прагнули більш мирного і сприятливого життя в Америці. Значне число емігрувало до Сполучених Штатів, особливо з кантонів Во і Люцерн. Ще в 1815 році представники двох кантонів запропонували Федеральному сейму, щоб країна створила консульство у Філадельфії або Нью-Йорку, щоб забезпечити права своїх купців та іноземців. Наступного року сейм вирішив створити консульство в Нью-Йорку. Спочатку було вирішено, що їх консул буде обраний зі швейцарського населення в Америці, але жодного призначення так і не було зроблено. У липні 1822 року, за консультації швейцарсько-американського дипломата Альберта Галлатіна,Сейм призначив своїх перших двох консулів в США: Генрі Казимира де Рхама з Івердон-ле-Бена,кантону Во, банкіра і купця, а потім жителя Нью-Йорка; антуан Чарльз Казенове з Женеви,торговець вином і тютюном, а потім житель Олександрії, штат Вірджинія. Ніклаус Рудольф фон Ваттенвейл, голова Сейму, направив листа президенту Сполучених Штатів Джеймсу Монро,з проханням надати призначеним екзекватуру і підкреслюючи ліберальні та федеральні характеристики, які поділяють конституції обох їхніх країн. Лист ознаменував перше офіційне листування між урядами Швейцарії та Сполучених Штатів і створив прецедент для характеру відносин між ними протягом решти 1800-х років.

США надали екзекватуру. Галлатін порадив сейму про те, як розділити територію, якою будуть керувати два нових консула. Де Рхам взяв на себе відповідальність за округ, що охоплює штати Нової Англії, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсільванія, Делавері штати на північ від річки Огайо. Казенове керував рештою США. Їх головною метою був захист інтересів і майна швейцарських іммігрантів і мандрівників, особливо торговців. Обидва виконували свої обов'язки в почесній якості за межами свого звичайного бізнесу, де Рхам служив до 1842 року і Казенове до 1852 року. Обов'язки останнього в його пізнішій службі ставали все більш дипломатичними.

Експорт швейцарської бавовни і шовку в США значно збільшився протягом 1820-х років, що робить більш бажаним для останнього створити власне консульство. У 1830 році Джон Бокер, бізнесмен з Нью-Йорка і друг головного клерка Держдепартаменту Деніела Брента,був призначений першим американським консулом до Швейцарії. Він прибув,до міста Берн і був тепло прийнятий головою сейму. Чекаючи, коли його комісія буде схвалена 22 кантонами, Бокер переїхав до Базеля,оскільки більшість швейцарського експорту до Америки відправлялось звідти. Нетерплячий до нудного характеру децентралізованого уряду, він відкрив своє консульство в жовтні без офіційного швейцарського визнання.

Американські консули в Швейцарії були зайняті в перші роки свого життя. Оскільки їхній дохід залежав від мит, що здійснюються на перевірені та схвалені товари, багато американських консулів були змушені керувати власним бізнесом за додаткові гроші, що відволікало їхню увагу від своїх офіційних обов'язків. Поки вони перебували у відрядженнях, консульство залишалося під опікою віце-консула або агента, як правило, найманого купця. За відсутності консула один агент ненадовго перемістив консульство в Цюрих в 1843 році, хоча воно було повернуто в Базель в наступному році після прибуття нового призначенця, Сета Т. Отіса.

Дипломатичні відносини[ред. | ред. код]

Дипломатичні відносини були встановлені в 1853 році США і в 1868 році Швейцарією. Перше дипломатичне представництво США було створено в Базелі в 1853 році.

Посольство США в Швейцарії знаходиться в Берні. Місія США при Європейському офісі Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організаціях, Місія США при СОТ і представництво США на Конференції з роззброєння знаходяться в Женеві. Центри та консульські установи Америки також у Цюриху та Женеві. Посол США в Швейцарії акредитований в Ліхтенштейні.

Президент США Дональд Трамп зустрічається з президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Соммаруга в Давосі, Швейцарія, в січні 2020 року.

Відносини вступили в напружену фазу під час судового позову Всесвітнього єврейського конгресу проти швейцарських банків, починаючи з 1995 року. Американський уряд підтримав спадкоємців жертв Голокосту, і швейцарцям довелося переглянути роль Швейцарії під час Другої світової війни. Одним із зроблених кроків стала публікація імен власників сплячих рахунків в швейцарських банках, з несподіваним результатом того, що Рене Мей, померла в 1970 році і мати тодішнього американського посла Мадлен Кунін, була серед імен.

Станом на січень 2021 року посла США в Швейцарії тимчасово утримує Єва Вайгольд Шульц,а з серпня 2019 року послом Швейцарії в США є Жак Піттелуд..

Крім того, Швейцарія виступає в якості захисної сили для відносин та інтересів між США та Іраном, оскільки Сполучені Штати розірвали відносини з Іраном в 1980 році, під час іранської революції та кризи заручників в Ірані. У період з 1963 по 2015 рік Швейцарія виступала в якості захисної держави між Кубою і США, поки посольства не були відновлені в Гавані і Вашингтоні, Д.C..

Швейцарія має посольство у Вашингтоні, Д.C і підтримує генеральні консульства в Атланті, Бостоні, Чикаго, Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та Сан-Франциско..

У певний момент Генеральне консульство Швейцарії в Х'юстоні проживало в Suite 1040 Двох Аллен-центру; Місія була закрита в 2006 році.

29 березня 2021 року на посла Швейцарії в США Жака Піттелуда напав невідомий зловмисник у його резиденції. Агент секретної служби повинен був бути викликаний, щоб видалити небажаного гостя з приміщення. Пізніше зловмисник був ідентифікований як житель Портленда, штат Орегон. Посольство Швейцарії у Вашингтоні подякувало Секретній службі США та департаменту столичної поліції за швидке реагування.

Швейцарія була країною, яка приймала російсько-американський саміт 2021 року в Женеві..

Посольство Швейцарії у Вашингтоні, Д.C.
Посольство США в Берні
Консульське агентство та постійне представництво США в Женеві
Генеральне консульство Швейцарії в Сан-Франциско

Двосторонні угоди[ред. | ред. код]

Перші чотири роки співпраці в рамках Американо-швейцарської спільної економічної комісії (JEC) активізували двосторонні зв'язки, зафіксувавши досягнення в ряді сфер, включаючи консультації з питань боротьби з відмиванням грошей, боротьбу з тероризмом та фармацевтичне регуляторне співробітництво; конференція електронного уряду; та відновлення програми студентського/культурного обміну Фулбрайта.

У 2006 році США і Швейцарія підписали три нові угоди, які доповнять JEC. Перша з нових угод є розширеною політичною рамкою і була підписана заступником держсекретаря з політичних питань Ніколасом Бернсом і державним секретарем Швейцарії Майклом Амбулем. Друга угода - Форум торговельного та інвестиційного співробітництва і була підписана США,тобто торговим представником Робом Портманом і тодішнім міністром економіки і торгівлі Джозефом Дейссоном. Остання угода є переглянутою оперативною робочою угодою про співпрацю правоохоронних органів з питань боротьби з тероризмом і була підписана генеральним прокурором США Альберто Гонзалесом і тодішнім міністром юстиції Швейцарії Крістофом Блохером..

У лютому 2013 року Федеральна рада Швейцарії дозволила підписати Закон про податкові вимоги до іноземних рахунків (FATCA) з США. Ці угоди змушують всі швейцарські банки інформувати Службу внутрішніх доходів про незадекларовані офшорні рахунки. Ці нові правила будуть застосовуватися до 2014 року, і, в свою чергу, гарантують швейцарським банкам продовження операцій в США.

У липні 2015 року Швейцарія і США підписали угоду про еквівалентність органічних продуктів харчування; будь-який продукт, сертифікований як органічний в одній країні, може продаватися як органічний в іншій.

У липні 2019 року Сенат США схвалив Договір про уникнення подвійного оподаткування (DTA) зі Швейцарією, який вже був прийнятий швейцарським парламентом у 2010 році. Нова угода, що застосовується до рахунків від 23 вересня 1999 року, вносить зміни до податкового договору 1996 року і регулює запити на інформацію про фінансові рахунки владою США, а також звільнення від пенсійних заощаджень осіб США.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Sanger, David E. (26 July 1997). "New Twist on Swiss Accounts: Envoy Sees Her Mother's Name (Published 1997)". The New York Times. p. 1. Retrieved 20 November 2020.
  2. "Visa Desk." Consulate-General of Switzerland in Houston. September 5, 2004. Retrieved on February 9, 2009.
  3. Hodge, Shelby. "MIXERS , ELIXIRS AND IMAX SUMMER SOCIALS / Party animals drink with the dinosaurs." Houston Chronicle. Star 3. June 22, 2006. Retrieved on January 10, 2009. See "Fond farewell" section below.
  4. Williams, Jordan (March 31 2021). "Swiss ambassador assaulted by intruders at DC residence". The Hill. Retrieved 4 May 2021.
  5. Das Abkommen zwischen der Schweiz und den USA zum US-Steuergesetz FATCA ist unterzeichnet. (in German). Blick.com Wirtschaft. Retrieved 26 May
  6. Jones-Ellard, Sam (9 July 2015). "United States and Switzerland Streamline Organic Trade". usda.gov. United States Department of Agriculture. Retrieved 18 July 2015.
  7. "US signs off on ‘milestone’ double taxation treaty with Switzerland". The Local.ch. Retrieved 5 August 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Ця стаття включає в себе суспільне надбання матеріалів з веб-сайту Державного департаменту США https://2009-2017.state.gov/r/pa/ei/bgn/3431.htm.

  • Meier, Heinz K. (1963). The United States and Switzerland in the Nineteenth Century. Studies in American History. I. The Hague: Mouton & Co.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]