Користувач:AndriiRomaniuk/Russian Business Network

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Russian Business Network (англ. Російська Бізнес Мережа, скорочено RBN) — це кіберзлочинна організація, яка спеціалізується на крадіжці особистих даних для перепродажу, а в деяких випадках і монополізує її. Вона є автором шкідливого програменого забезпечення MPack і ймовірним оператором нині неіснуючого ботнету Storm.

RBN, сумно відомий своїм розміщенням незаконних і сумнівних бізнесів, виник як інтернет-провайдер для розповсюдження дитячої порнографії, фішингу, спаму та шкідливого програмного забезпечення, фізично розташований у Санкт-Петербурзі. До 2007 року мережа розробила методи партнерського та афілійованого маркетингу в багатьох країнах, щоб забезпечити метод для організованої злочинності, щоб націлюватися на жертв на міжнародному рівні.

Діяльності

[ред. | ред. код]

За даними компанії з безпеки в Інтернеті VeriSign, мережа RBN була зареєстрована як інтернет-сайт у 2006 році. Спочатку більша частина діяльності організації була законною, однак засновники виявили, що вести незаконний бізнес вигідніше, і почали надавати послуги злочинцям[1][5].

RBN був описаний VeriSign як «гірший з гірших».[6] Сайт пропонував послуги веб-хостингу та доступ до Інтернету для широкого спектру кримінальних і неприйнятних видів діяльності, при цьому окремі дії приносили до 150 мільйонів доларів за один рік.[7] Підприємства, які займають активну позицію проти таких атак, іноді стають мішенню атак на відмову в обслуговуванні, що походять із мережі RBN.[6] Відомо, що RBN продає свої послуги за ці операції за 600 доларів на місяць.[4]

Цю організацію важко відстежити. Це не зареєстрована компанія, а її домени зареєстровані на анонімні адреси. Її власники відомі лише за прізвиськами. Мережа не рекламується та послуговується лише електронними транзакціями, які неможливо відстежити.[6]

Одним із видів діяльності RBN, що стає все більш відомим, є розповсюдження експлойтів за допомогою підроблених антишпигунських і шкідливих програм для цілей викрадення ПК і крадіжку особистих даних.[8] Сервіс McAfee SiteAdvisor[en] перевірив 279 «поганих» завантажень із malwarealarm.com, згаданих у статті, на яку посилається Данчо Данчев, і виявив, що MalwareAlarm є оновленням підробленого антишпигунського програмного забезпечення Malware Wiper.[9] Користувача спонукають використати «безкоштовне завантаження» для перевірки на наявність шпигунського або шкідливого програмного забезпечення на своєму ПК, потім MalwareAlarm відображає попередження про проблеми на ПК, щоб переконати необережного відвідувача веб-сайту придбати платну версію. На додаток до MalwareAlarm, на комп'ютер завантажуються численні екземпляри шахрайського програмного забезпечення пов’язані з RBN.[10]

Відповідно до закритого звіту Spamhaus, RBN є «одною з найгірших у світі мереж для розміщення спаму, зловмисного програмного забезпечення, фішингу та кіберзлочинності. Вона надає «куленепробивний хостинг[en]», але, ймовірно, також причетна до злочинів». В іншому звіті Spamhaus говориться: «[у цій мережі] нескінченний кіберзлочинний хостинг, фінансований Росією/Україною». [11] 13 жовтня 2007 року RBN був темою статті у Вашингтон пост [12], у якій комапанія Symantec та інші охоронні фірми заявляють, що RBN надає хостинг для багатьох незаконних дій, включаючи крадіжку особистих даних і фішинг.

Операції маршрутизації

[ред. | ред. код]

RBN працює або працювала у численних мережах Інтернет-провайдерів по всьому світу та знаходиться або знаходилася на певних IP-адресах, деякі з яких мають звіти зі списків блокування Spamhaus.[13]

Політичні зв'язки

[ред. | ред. код]

Стверджується, що лідер і творець RBN, 24-річний хлопець, відомий як Flyman, є племінником впливового російського політика з хорошими зв’язками. Стверджується, що Flyman направив мережу RBN до злочинних користувачів. У світлі цього цілком можливо, що минулі кібертерористичні дії, такі як DoS-атаки на Грузію та Азербайджан у серпні 2008 року, могли координуватися такою організацією або виконуватися нею. Хоча це наразі не доведено, оцінки розвідки свідчать, що це можливо.

Дивитися також

[ред. | ред. код]

Список джерел

[ред. | ред. код]
  1. Warren, Peter (15 листопада 2007). Hunt for Russia's web criminals. The Guardian. London. Процитовано 23 травня 2010.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Spamhaus – Listing Rokso та опис діяльності RBN
  • Дослідження RBN - bizeul org - PDF
  • Shadowserver - RBN as RBusiness Network AS40898 - Роз'яснення припущень про злочинну діяльність - PDF