Користувач:Mantan Kali/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
WNISEF
Western NIS Enterprise Fund
Спеціалізація венчурне інвестування
Засновано 1994
Штаб-квартира Київ Україна Україна, Кишинеу[1], Чикаго[2]
Ключові особи Ярослава Джонсон[3]
wnisef.org

WNISEF — фонд для венчурних інвестицій із капіталом у розмірі $150 млн, наданих урядом Сполучених Штатів Америки[4]. Це перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом 285 млн доларів, заснований за фінансування США[5] через USAID[6].

Фонд було створено у 1994 році для підтримки приватизованих та приватних підприємств, а також підприємців в Україні, Молдові та Білорусі. З моменту заснування сукупні інвестиції WNISEF склали понад 186 мільйонів доларів США в 130 компаній, у яких працює близько 26 000 людей[7], що дозволило розблокувати 2,2 мільярда доларів США для компаній в Україні та Молдові[8]. Управління інвестиційним портфелем WNISEF в Україні та Молдові здійснюється Horizon Capital[9].

WNISEF активно підтримує ринкові реформи, сприяючи створенню сприятливого бізнес-середовища в Україні та інших країнах Східної Європи. Також здійснює інвестиції в проекти та ініціативи, спрямовані на покращення соціальних умов та підтримку громад[10].

Про компанію[ред. | ред. код]

Відомі інвестиції в Україні - U.Ventures[11] (Petcube, Dress X, Rallyware, тощо) та ПроКредит Банк[12].

Фонд має чотири основні програми в Україні: сприяння експорту, зміцнення місцевих громад, вирішення соціальних проблем та формування нової спільноти лідерів[13].

Програма місцевого економічного розвитку, спрямована на пошук ефективних рішень для підтримки зростання економічного потенціалу в регіонах України черз зміцнення місцевих громад та розбудови партнерств. Серед реалізованих проєктів програми - платформа для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування Міжнародний саміт мерів[14], програма популяризації програмування серед дівчат Technovation Girls[15], CANactions, 1991 Accelerator (його було створено 2016 року для системної роботи із проєктами на основі відкритих даних у SocialBoost за сприяння WNISEF, Microsoft Ukraine та Уряду України. Метою діяльності нового інкубатора став розвиток стартапів, що вирішують національні виклики в країнах Східної Європи)[16], тощо.

Виконавчим віце-президентом фонду є Олена Кошарна, головний фінансовий та адміністративний директор - Наталя Коваленко.

Історія[ред. | ред. код]

У 2024 році організації виповнюється 30 років.

На початку планувалась і робота в Білорусі, але цьому завадив Олександр Лукашенко[17].

1994 - 2014[ред. | ред. код]

  • в 1999 році ДПА України надсилала лист "Звільнення від оподаткування доходів від лізингових (орендних) операцій американської організації Western NIS Enterprise Fund", зумовлений двосторонніми угодами США та України[18].
  • WNISEF інвестував 8,9 млн доларів в розвиток кондитерської компанії АВК[19]
  • Фонд також допомогає в організації Українського будинку в місті Давос[20].

2015 - 2024[ред. | ред. код]

  • З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF фінансує інноваційні, високоефективні програми, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові[21].
  • У 2015 році WNISEF запустив програму спадщини вартістю 35 мільйонів доларів США, спрямовану на сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, впливове інвестування та економічне лідерство[22].
  • 2015 року за підтримки фонду Western NIS Enterprise Fund з’явилась Українська академія лідерства. Це навчальний заклад для випускників шкіл віком від 16 до 18 років, створений за зразком ізраїльської "мехіни". Мета подібних шкіл — виховувати нове покоління лідерів[23].
  • З 2016 по 2019 роки WNISEF отримала близько 170 заявок на кредитування, але більшість із них — спроби "звичайного бізнесу" залучити кредит на вигідних умовах. 45 заявок дійшли до кредитного комітету, 26 були підтримані внутрішнім кредитним комітетом нашої установи, 18 кредитів на загальну суму понад ₴18.6 млн було видано,6 кредитів вже погашено повністю[24].
  • У 2017 році WNISEF на постійній основі започаткував НаУКМА конкурс дослідницьких проектів для аспірантів, викладачів та дослідників задля участі в міжнародних наукових конференціях[25].
  • Western NIS Enterprise Fund 20 серпня 2020 року оголосив про досягнення фондом та іншими акціонерами домовленості про продаж своїх часток акцій в молдовських компаніях Glass Container Company та Glass Container Prim на користь компанії Vetropack Austria Holding AG[26].
  • у 2021 році разом з Ощадбанк видали перший кредит на роботу соціального підприємства[27]. Згодом такий кредит отримав Urban Space 500.
  • У 2023 році молдовську філію WNISEF очолила Стелла Жемна[28].
  • Навесні 2023 року Міністерство економіки України підписало меморандум з Western NIS Enterprise Fund, що передбачає надання 100 тис доларів для фінансування урядової програми "Власна справа" в рамках проєкту єРобота[29].
  • Фонд оголосив про залучення $135 млн для врегулювання критичних потреб та подальшого сприяння економічному відновленню в Україні та Молдові з Американсько-російського фонду (TUSRIF)[30].
  • В лютому 2024 року стало відомо про грантову програму разом з організацією Український фонд стартапів, де стартапи могли отримати 25-50 тисяч доларів на свій розвиток[31][32].
  • Також організація спільно з Кредобанк займається кредитуванням соціальних підприємств[33].

Відомі вихідці[ред. | ред. код]

  • Ярослава Джонсон[35].
  • Олена Кошарна.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Western NIS Enterprise Fund 2005
  2. Western NIS Enterprise Fund
  3. WESTERN NIS ENTERPRISE FUND I EDGE ЗАСВІДЧИЛИ СВОЇ НАМІРИ ЩОДО ПОДАЛЬШОЇ ПІДТРИМКИ ОФІСУ З ПРОСУВАННЯ ЕКСПОРТУ
  4. Western NIS Enterprise Fund
  5. About
  6. Ministry of Economy and Western NIS Enterprise Fund agree on USD 100,000 to fund microgrants for businesses
  7. Western NIS Enterprise Fund запускає новий освітній проєкт для молоді у містах України: відбудуться зустрічі в Олександрії і Світловодську
  8. WNISEF
  9. Western NIS Enterprise Fund
  10. ОБ ИНВЕСТОРЕ
  11. About Us
  12. Western NIS Enterprise Fund
  13. Ярослава Джонсон
  14. Учора у Києві пройшов третій щорічний Міжнародний саміт мерів
  15. Як надихнути дівчат програмувати — і змінити світ
  16. Друзі
  17. Ярослава Джонсон
  18. Звільнення від оподаткування доходів від лізингових (орендних) операцій американської організації Western NIS Enterprise Fund
  19. Производитель кондитерки “АВК” выкупил свои акции у американского инвестфонда. Экономическая правда (рос.). Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 15 червня 2021.
  20. Ukrainian House Davos
  21. МІНЕКОНОМІКИ ДОМОВИЛОСЬ ПРО НАДАННЯ $100 ТИС ДЛЯ МІКРОГРАНТІВ БІЗНЕСУ В РАМКАХ СПІВПРАЦІ З WESTERN NIS ENTERPRISE FUND
  22. WNISEF
  23. Ярослава Джонсон
  24. Доступное финансирование для социальных предприятий
  25. Конкурс Western NIS Enterprise Fund
  26. Western NIS Enterprise Fund оголошує про досягнення домовленості про вихід з провідної молдовської платформи з виробництва скла на користь швейцарської групи Vetropack
  27. Western NIS Enterprise Fund та Ощадбанк видали перший кредит у рамках проекту підтримки соціальних підприємств східної України
  28. Стелла Жемна была назначена представителем Молдовы в Western NIS Enterprise Fund
  29. Мінекономіки залучило 100 тисяч доларів для малого бізнесу через Western NIS Enterprise Fund
  30. Фонд USAID залучить $135 мільйонів для відновлення в Україні та Молдові
  31. 2,5 млн доларів для технологічних компаній. Отримайте грант від організації Український фонд стартапів та WNISEF
  32. Грантова програма підтримки технологічних компаній від Українського фонду стартапів та Western NIS Enterprise Fund
  33. [Кредитування соціальних підприємств в рамках співпраці з WNISEFhttps://kredobank.com.ua/business/malomu-ta-serednomu-biznesu/kredyty/kredytuvannya-socialnykh-pidpryiemstv-v-ramkakh-spivpraci-z-wnisef]
  34. Western NIS Enterprise Fund 2005
  35. 1998 рік. Прихід транснаціональних компаній

Посилання[ред. | ред. код]