Користувач:Veronichenka/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Зволинський
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Олексій Зволинський
Дата народження 30 квітня 1971(1971-04-30) (53 роки)
Місце народження Київ, Київська область
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія гітарист
Інструменти гітара, кларнет
Жанр панк-рок, альтернативний рок, нова хвиля, синті-поп
Псевдоніми Зваля, Релакс
Колективи «Phantom Lord»
«Скрябін»
«Юлія Лорд»
«Іспанія»

Олексі́й Зволи́нський (псевдоніми — Зваля, Релакс; 30 квітня 1971, Київ) — український рок-музикант, гітарист, аранжувальник та композитор, найбільш відомий як гітарист гурту Скрябін.

З 2000 року, після знайомства та початку співпраці з Андрієм Кузьменком, Зволинський стає невід'ємною частиною «нового» Скрябіна. Він є співавтором музики до багатьох популярних пісень гурту, таких як «Сам собі Країна», «Мовчати», «Просто ми», «ВодаВогонь» та інші.

Окрім музичної діяльності, Зволинський з 2002 року й дотепер обіймає посаду менеджера гурту «Скрябін».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 30 квітня 1971 року в Києві в сім'ї інженерів. Навчався в київській школі №185. У 1991 році закінчив Київський Технікум Радіоелектронного приладобудування, а потім Київський Політехнічний Інститут за спеціальністю «Фізика металів». У дитинстві та юності займався вітрильним спортом, де здобув звання майстра спорту.

У 1995-1997 роках проживав у Празі, Чехія, де організовував концертну діяльність свого гурту «Phantom Lord».

Музична освіта[ред. | ред. код]

У 8 років Олексій розпочав навчання в музичній школі. Незважаючи на прагнення до гітари, через вікові обмеження при вступі до школи, був зарахований на клас кларнета з обіцянкою переведення на гітару в майбутньому. Проте, батьки не дали згоди на переведення на клас гітари, тому Олексій закінчив музичну школу по класу кларнета, а гітарну майстерність здобув самостійно, натхненний грою таких майстрів, як Річі Блекмор, Джиммі Хендрікс, Джиммі Пейдж, Френк Заппа та Ангус Янг.

Музична діяльність[ред. | ред. код]

Олексій Зволинський розпочав свою музичну кар'єру, заснувавши гурт «Phantom Lord», в якому був гітаристом, автором музики, аранжувальником та менеджером. Також брав участь як гітарист у колективах «Республіка», «Водяний Лис», «Джек Фрост».

1998 року приєднався до Групи «Юлії Лорд». Після знайомства з Андрієм Кузьменком, яке відбулося навесні 1999р., взяв участь у записі альбому гурту «Скрябін» «Модна Країна» (2000р.). З того часу і до сьогодні є учасником гурту «Скрябін»[1].

«Phantom Lord»[ред. | ред. код]

У шкільні роки Олексій Зволинський заснував рок-гурт «АКАДЕМ» разом з другом Юрієм Кудрінським. До гурту також долучилися Вітошкін Лавр, а пізніше Кравченко Ярослав (майбутній учасник гурту «Едем»). У 1986 році до «АКАДЕМу» приєднався Муравицький Дмитро (зараз вокаліст «Green Grey»), і гурт змінив назву на «Phantom Lord».

«Phantom Lord» активно виступали не лише в Києві, але й за кордоном. З 1994 по 1997 роки Олексій Зволинський організовував концертну діяльність гурту в клубах Праги (Чехія). Музиканти «Phantom Lord» здобули популярність, виступаючи на таких майданчиках, як «Rock Cafe» (зараз «Hard Rock Cafe Prague»), «Roxy club Prague», «Bunker», «Malostranska Beseda» та інших. Через проблеми з виїздом з України склад гурту постійно змінювався, тому в концертах брали участь Шувалова Аня («Monkys Work»), Євген «Нестор» Іщук («Ностальгія по Мезозою») та Ярослав Рево («Ностальгія по Мезозою»). «Phantom Lord» проіснували до 1998 року.

Юлія Лорд[ред. | ред. код]

Після повернення з Праги в Україну Олексій Зволинський відновив знайомство з Дмитром Прикордонним, з яким співпрацював у гурті «Республіка». На той час Дмитро продюсував співачку Юлію Лорд і запропонував Олексію приєднатися до її команди.

Результат співпраці:

  • 1998 рік: запис максі-синглу «Танець Душ» на домашній студії Олексія Зволинського за участю Дмитра Прикордонного.
  • 1998 рік: зйомки кліпу на заголовну пісню «Танець Душ» у басейні.

Під час зйомок кліпу «Танець Душ» було «утоплено» гітари та барабани, що стало подією в українському шоу-бізнесі. Режисером кліпу був Віктор Придувалов, який згодом співпрацював з гуртом «Скрябін» («Люди як кораблі», «Спи собі сама» та ін.)[2].

У 1998 році Олексій Зволинський виступив на фестивалі «Таврійські ігри» у складі групи Юлії Лорд[3]. Враження від фестивалю:

«З Юлею я вперше вийшов на сцену «Таврійських Ігор» і був вражений пафосом цього заходу – кораблі, каюти, охорона… Ого-го-го!»

Для Юлії Лорд Олексій Зволинський створив кавер-версію пісні «Smells Like Teen Spirit» гурту Nirvana. Переклад тексту виконала сама Юлія. Враження від пісні:

«Коли я був у Празі, я почув, як якийсь колектив грає Smells Like Teen Spirit у себе на концерті. У них вийшло це дуже драйвово, і люди, які були на концерті, сприйняли цей номер бурхливими оваціями. На мене справило це враження. Пізніше я запозичив цю ідею для Юлії Лорд»

У 1999 році під час одного з концертних турів Олексій Зволинський познайомився з учасниками гурту «Скрябін»: Ростиславом Домішевським, Сергієм Герою та Андрієм Кузьменком. Через рік після знайомства «Скрябін» запросив Олексія до участі у записі альбому «Модна Країна» для запису живих гітарних партій.

«Андрію сподобалося звучання колективу Юлії Лорд. І вони з Ростиком вирішили також спробувати виступати із живим колективом, адже до цього у них на концертах музика звучала у записі»

Гурт Скрябін[ред. | ред. код]

Гурт Іспанія[ред. | ред. код]

Участь в інших проектах[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Кліпи[ред. | ред. код]

Особисте життя[ред. | ред. код]

  1. Алексей Зволинский («Скрябін»): «Кузьма был глубоким. Всегда». КиївськийРокКлуб. 22 вересня 2017.
  2. До 50-річчя Віктора Придувалова. Спогади зірок, яким майстер знімав перші кліпи. KARABAS LIVE. 28 квітня 2020.
  3. У 1998 році формується склад музикантів проєкту «Юлія Лорд», з яким вона виступала на «Таврійських іграх», як дипломант у номінації «Відкриття року»: гітара та аранжування — Олексій Зволінський, ударні — Володимир Паршенко.