Корнелля Андрій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корнелля Андрій
пол. Andrzej Kornella
Народився 1867(1867)
Борщів, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина або Львів, Львівський повіт
Помер 19 лютого 1934(1934-02-19)
Львів, Польська Республіка
Поховання Личаківський цвинтар
Країна Австро-Угорщина Австро-УгорщинаЗУНР ЗУНРПольща Польща
Alma mater Національний університет «Львівська політехніка»

Андрі́й Корне́лля (1867, Борщів — 19 лютого 1934, Львів) — український вчений-агроном, громадський діяч; член НТШ (1900).

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчався у Львівській політехніці. Працював у львівському Меліораційному бюро. Згодом продовжив навчання у Господарській високій школі в Берліні — спеціалізувався з меліорації торфових ґрунтів.

Повернувшись у Галичину, працював в товаристві «Сільський господар», викладав на Вищих господарських курсах у Львові. 1900 року виступив із пропозицією заснувати секцію інженерів при НТШ (реалізовано 1929 року, а саме — створено науково-технічну комісію НТШ).

Засновник Українського технічного товариства у Львові; у 1917—1918 та 1928 роках — його голова; від 1913–го — почесний член.

Відпідальний редактор друкованого органу УТТ — журналу «Технічні Вісті» (від 1923 року). Є автором низки статей з меліорації та ґрунтознавства у видавництвах «Господарська часопись», «Сільський господар», «Економіст», підручників з агрономії, меліорації, дослідження торфовищ; залишив спогади про Товариство.

Член Політехнічного товариства у Львові, Німнцького культурно-технічного товариства у Бреслау, Воєвідської ради з поправи рільничого устрою, Наукового інституту меліорації у Варшаві, почесний член крайового товариства «Сільський господар» (та голова технічно-меліораційної комісії), член Ради та голова львівського парцеляційного товариства «Земля», голова Крайового меліораційного союзу господарських спілок Львова, президент крайового союзу господарських спілок «Центросоюз».

Серед робіт:

  • «Analiza mechaniczna ziemi w laboratorium krajowego biura melioracyjnego we Lwowie», 1901
  • «О меліорациях», 1905
  • «Спілки меліорацийні: (поліпшеня землі)», 1907
  • «O karnych zakładach rolniczych dla przestępców i użycie więźni przy robotach kultury krajowej», 1909
  • «O drenowaniu: podręcznik dla wszystkich właścicieli rolnych, agronomów, dozorców meljoracyjnych i spółek wodnych», 1927
  • «Sprawa użytkowania torfowisk w Polsce i za granicą», 1929
  • «Ubezpieczenie przeciw powodziom», 1929
  • «Meljoracija gruntow torfowych», 1934.

Джерела[ред. | ред. код]