Коронаційний трон Данії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коронаційний трон Данії
Зображення
Країна  Данія
З матеріалу M. monoceros

Коронаційний трон Данії (датською та норв. Danmarks tronstol; також: salvingsstol, kroningsstol) — крісло, яке раніше використовувалося під час коронації данського монарха.

За легендою, коронаційне крісло зроблено з рогу єдинорога. Насправді його виготовляють із бивнів норвезького нарвала.[1] Він охороняється трьома срібними левами в натуральну величину, за біблійними посиланнями, і був символом дансько-норвезької абсолютної монархії.[2]

Коронаційний трон знаходиться в замку Розенборг у Копенгагені.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Срібні леви перед castrum doloris короля Фрідріха V у 1766 році. Невідомий автор (1766?)

Після запровадження в 1660 році абсолютної монархії в Данії та Норвегії король Фрідріх III (правління 1648—1670) наказав створити коронаційний трон. Коронаційний трон був виготовлений Бендіксом Ґродчіллінгом між 1662 і 1671 роками.[3] Під час правління короля Крістіана V (правління 1670—1699) до крісла були додані позолочені фігури.

І коронаційний трон, і срібні леви були натхненні біблійним троном Соломона, який охороняли чотирнадцять левів, як описано в 1 Царів 10:[2]

18 І зробив цар великий трон зі слонової кістки, і обклав його найчистішим золотом. 19 Шість сходинок до трону, а верхівка трону ззаду кругла, а з обох боків, біля місця сидіння, були бильця, а біля билець стояли два леви. 20 І дванадцять левів стояло там з одного й другого боку на шести сходинках, і не було подібного в жодному царстві.

Коронаційне крісло використовувалося на коронаціях між 1671, для Крістіана V, і 1840 роками.[2][3] Коли абсолютна монархія була замінена конституційною монархією в 1849 році, королі більше не коронувалися чи помазувалися, після чого коронаційне крісло втратило свою практичну функцію.

Леви[ред. | ред. код]

Один із трьох левів у замку Розенборг.

Коронаційне крісло охороняють три срібних леви. Вони такого ж розміру, як і природні леви, і кожен важить 130 кілограмів. Їхні очі, гриви й крупи покриті чистим золотом. Вони були зроблені між 1665 і 1670 роками Фердинандом Кюбіхом.[4]

Срібні леви все ще використовуються за межами Розенборга, головним чином для захисту castrum doloris королів.[4]

У мистецтві[ред. | ред. код]

20 листопада 1905 року, коли делегати норвезького парламенту увійшли до палацу Крістіана VII у Копенгагені, щоб запропонувати трон Норвегії принцу Карлу, їх зустріли — і зупинили — леви. Цей момент увічнив фотограф Пітер Ельфельт. На основі фотографії Ельфельта художник Пауль Фішер написав відому картину. Існувало кілька версій цієї картини, одна з яких включена до колекції мистецтва замку Осло.[5]

Три срібні леви зображені на одному з хронологічних гобеленів Бйорна Норгаарда («Ранній абсолютизм») у палаці Крістіансборг . Їх також можна побачити на портреті Майкла Мелбіса Маргрете II у палаці Крістіансборг.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Sullivan, Helen (4 January 2021). The nature of the narwhal: 'The one that is good at curving itself to the sky'. The Guardian. Процитовано 4 January 2021.
  2. а б в г Hein, 2006, с. 39–45.
  3. а б The Danish Royal Collections: Coronation chair, King
  4. а б The Danish Royal Collections: Silver lions
  5. The delegates of the Norwegian parliament in 1905, The Museum of National History at Frederiksborg Palace. Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 30 грудня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]