Косєй-Мару (1943)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Косей-Мару)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва: Косей-Мару (Kosei Maru)
Власник:
  • Daiko Shosen
  • Імперський флот Японії
Будівник: Kawaminami Kogyo
Завершений: 1943
Доля: 17 січня або 22 лютого 1944 потоплене при авіанальоті на Рабаул
Основні характеристики
Тип: вантажне1
Тоннаж: 1943 GRT
Довжина: 81,3 м
Ширина: 12,2 м
Двигуни: 1 парова машина потрійного розширення
Косєй-Мару (1943). Карта розташування: Папуа Нова Гвінея
Рабаул
Рабаул
Район загибелі Косей-Мару

Косей-Мару (Kosei Maru) — транспортне судно, яке під час Другої світової війни взяло участь у операціях японських збройних сил в архіпелазі Бісмарка.

Як Косей-Мару відоме одне з суден, залишки якого виявили після капітуляції Японії в гавані Рабаула — міста на острові Нова Британія, яке було головною передовою базою японців під час боротьби за Соломонові острови та на сході Нової Гвінеї. Таку назву співвіднесли з одним із потоплених суден на мапі, складеній у США в межах вивчення результатів стратегічних бомбардувань.

Водночас у виданій в 1990-х роках книзі австралійських дайверів про затонулі в гавані Рабаулу об'єкти відзначається, що серед наявних у довідниках щодо японського флоту шести суден з назвою Kosei Maru та ще двох іменованих як Gosei Maru немає жодного, конструкція якого вповні узгоджувалася б із судном, ідентифікованим на зазначеній вище мапі як Косей-Мару.[1]

Якщо ж ідентифікація правильна, то, ймовірно, це вантажне судно Косей-Мару, споруджене в 1943 році на корабельні Kawaminami Kogyo для компанії Daiko Shosen та реквізоване надалі для потреб Імперського флоту Японії.[2]

Про обставини загибелі судна відомо, що вона сталася 17 січня 1944-го внаслідок потужного нальоту на гавань Рабаулу американської авіації з аеродрому на острові Бугенвіль. При цьому на борту Косей-Мару були 14 десантних барж.

Під час того нальоту загинули ремонтне судно Хаккай-Мару та транспорт Кеншин-Мару.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Foster, Monica; Stone, Peter (1994). Rabaul's Forgotten Fleet (англ.). Oceans Enterprises. ISBN 978-0-646-17394-8.
  2. Kosei Maru (Rabaul) (+1944).
  3. The Official Chronology of the U.S. Navy in World War II--1944. www.ibiblio.org. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 3 грудня 2020.