Крижень андійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крижень андійський

Самець
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Підродина: Качині (Anatinae)
Рід: Андійський крижень (Lophonetta )
Riley, 1914
Вид: Крижень андійський
Lophonetta specularioides
(King, 1828)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Anas specularioides
Посилання
Вікісховище: Lophonetta specularioides
Віківиди: Lophonetta specularioides
ITIS: 714069
МСОП: 22680130
NCBI: 75873
Fossilworks: 372555

Крижень андійський[2] (Lophonetta specularioides) — вид водоплавних птахів родини качкових (Anatidae). Поширений у Південній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у високогір'ях Анд і Патагонії на півдні Перу, у Болівії, Чилі та на заході Аргентини. Мешкає в прісноводних лагунах, озерах і річках, а також на морському андському і узбережжях на висоті до 4700 м над рівнем моря.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Lophonetta specularioides alticola. Мешкає в гірському масиві Анд , від Перу та Болівії до північного Чилі та Аргентини.
  • Lophonetta specularioides specularioides. Гніздиться на півдні Чилі, в Аргентині та на Мальвінських островах. Взимку цей підвид рухається вздовж обох берегів на північ, досягаючи центральної частини Чилі та Аргентини.

Опис[ред. | ред. код]

Сіро-бура плямиста качка середнього розміру. Тіло завдовжки від 50 до 60 сантиметрів. Вага коливається від 900 грамів до 1,1 кілограма. У виду майже відсутній статевий диморфізм. Однак самці значно більші та яскравіші. Гребінь на голові є в обох статей. У самиць він лише трохи коротший.

Шия, підборіддя та обличчя блідо-сірі. Пір'я плечей, спини і верхнього покриву крил темно-коричневі з освітленими ділянками. Це надає качкам плямистий вигляд. Верх голови темно-коричневий. Ділянка навколо очей чорна. Дзеркало на крилах має фіолетовий або бронзовий колір із широкою білою окантовкою. Око від червоного до жовтого кольору. Дзьоб, ноги і ступні темно-сірі. Молоді птахи схожі на дорослих. Однак у них все ще відсутній гребінь, а чорна пляма навколо ока менш виражена.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується безхребетними, членистоногими і молюсками, а також рослинами, наприклад водоростями. Відкладає від 5 до 8 яєць кремового кольору. Інкубація триває приблизно 30 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophonetta specularioides: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 5 квітня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.