Ксантіппа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ксантіппа
Народилася 5 століття до н. е.
Афіни
Померла 4 століття до н. е.
Місце проживання Стародавні Афіни
Діяльність аристократка
Знання мов давньогрецька
Роки активності 5 століття до н. е.[1]4 століття до н. е.[1]
У шлюбі з Сократ
Діти Menexenusd і Lamproclesd

Ксантіппа —  давня афінянка, дружина Сократа та мати їх трьох синів: Лампрокла, Софроніска і Менексена. Ймовірно, вона була набагато молодшою за Сократа, можливо, на цілих 40 років[2].

Ім'я[ред. | ред. код]

Ксантіппа означає «жовтий кінь», з давньогрецької: ξανθός ксантос «білявий» і ἵππος бегемот «кінь». Її ім'я —  одне з багатьох грецьких імен, які пов'язані тематикою коня. Бегемоти часто вказували на аристократичну спадщину у грецькому імені.

Ще однією причиною вважати, що сім'я Ксантіппи була соціально значущою, було те, що її старшого сина назвали Лампроклес замість Софроніск на честь батька Сократа Софроніска: давньогрецький звичай полягав у тому, щоб назвати свою першу дитину на честь більш прославленого з двох дідів. Вважається, що батька Ксантіппи звали Лампроклес. Якби він займав ще більш високе становище в Афінській аристократії, ніж батько Сократа, його ім'я було б кращим вибором для імені первістка.

Персонаж[ред. | ред. код]

Зображення Ксантіппи Платоном у «Федоні» припускає, що вона була відданою дружиною і матір'ю. Вона більше ніде не згадується у Платона. Ксенофонт у своїх пам'ятних речах зображує її майже в тому ж світлі, хоча і змушує Лампрокла скаржитися на її грубість та різкість. Тільки на «Симпозіумі» Ксенофонта ми змушуємо Сократа погодитися з тим, що з нею (за словами Антисфена) «найважче ладити з усіх існуючих жінок».

Схоже, що зображення Ксенофонтом її в своєму «Симпозіумі» було найбільш впливовим: Діоген Лаерцій, наприклад, здається, цитує уривок з симпозіуму, хоча він не згадує Ксенофонта на ім'я, і термін «Ксантіппа» тепер став означати будь-яку буркотливу людину, особливо сварливу дружину.

Пізніші автори, такі як Діоген Лаертій, які посилаються на Аристотеля як на найперше джерело, кажуть, що у Сократа була друга дружина на ім'я Мірто. Плутарх розповідає про подібну історію, повідомляючи, що вона взята з роботи під назвою «про хороше народження», але він висловлює сумнів щодо того, чи була вона написана Аристотелем. У версії Плутарха цієї історії Сократ, який вже був одружений, подбав про фінансові проблеми Мірто, коли вона овдовіла.

Інша розповідь про Ксантіппа і Мірто наводиться в книзі Аристоксена «Життя Сократа», написаної в другій половині четвертого століття до н.е., яка, як стверджує Аристоксен, заснована на розповідях його батька від першої особи. Це стверджує, що Мірто була його законною дружиною, а Ксантіппа - його коханкою, чия дитина стала законною.

Непідтверджений анекдот стверджує, що Ксантіппа одного разу так розлютилася на свого чоловіка, що взяла нічний горщик і вилила його на Сократа, що, згідно з розповіддю, філософ прийняв з алегорією: «після грому йде дощ».

Широко цитована цитата Сократа про Ксантіппа: «У що б то не стало, виходь заміж. Якщо ти знайдеш собі хорошу дружину, ти будеш щасливий назавжди; і якщо випадково тебе будуть лаяти, як мою Ксантіппу — чому тоді ти станеш філософом».  

У масовій культурі[ред. | ред. код]

  • У трилогії дитячої книги «Каюс» Генрі Вінтерфельда грецький вчений і вчитель на ім'я Ксантос отримав від своїх учнів прізвисько «Ксантіпп» (на честь Ксантіппи) через його дуже вимогливої і критичної поведінки.
  • Ксантіппа грає досить важливу роль у п'єсі Максвелла Андерсона 1951 року «босоніж в Афінах». У телевізійній постановці Залу слави Холлмарка 1966 року її зіграла Джеральдін Пейдж навпроти Пітера Устинова в ролі Сократа.
  • У новелі Стинтії Озик 1997 року «Папери Путтермессер» Рут Путтермессер створює голема, який наполягає на тому, щоб його звали Ксантіпп.
  • Вигадана розповідь про стосунки Ксантіппи з її чоловіком представлена в п'єсі «Ксантіппа» британської письменниці і драматурга Дебори Фрімен. «Ксантіппа » була вперше поставлена в лондонському театрі Броклі Джек в 1999 році.
  • Ксантіппа грає другорядну роль у відеогрі Assassin's Creed: Одіссея 2018 року, в якій Сократ заявляє, що його привернула її схильність до суперечок, а не її зовнішність.
  • У телевізійному ситкомі «Непорушна Кіммі Шмідт» пасербицю Жаклін Уайт звуть Ксантіппа Вурхіз.

Літературна довідка[ред. | ред. код]

  • У творі «Приборкання норовливої» Вільяма Шекспіра Петручо порівнює Катерину «як Ксантіппа Сократа або ще гірше».
  • Англійська вікторіанська поетеса Емі Леві написала драматичний монолог під назвою «Ксантіппа».
  • Френк Осбалдістон, оповідач від першої особи Роб Роя сера Вальтера Скотта (1817), розповідає про цю подію: «Поки я тремтів, боячись, що їхній гнів може розчинитися в зливах, схожих до Ксантіппи, місіс Флайтер прокинулася і в неналежному тоні почала лаяти одного чи двох нероб на кухні». (Книга 2, Частина 7).
  • У «Доктор Торн» Ентоні Троллопа автор висловлюється про дружин: «Можливо, тут і там була Ксантіппа, але Імоджин можна знайти під кожним кущем».
  • Саломон Маймон згадує про жіночий «ксантіппоподібний характер» в 10-ій частині своєї автобіографії. («Вдова, відома своїми видатними талантами, а також своїм характером Ксантіппи, тримала публічний будинок на околиці одного з передмість. У неї була дочка, яка не поступалася їй ні в одному з перерахованих вище якостей і яка була незамінна для неї в управлінні будинком»).
  • У 9-му епізоді «Улісс» Джеймса Джойса Джон Еглінтон запитує Стівена Дедала: «Якому корисному відкриттю Сократ навчився у Ксантіппи?»

Відзнаки[ред. | ред. код]

На її честь названо астероїд — 156 Ксантіппа.

У 1995 році П.Наскрецкі та Р.К.Колвелл дали по батькові «Ксантіппе» роду квіткових кліщів, які мешкають у квітах пальм роду Сократа, і ймовірно, діють на жуків, які запилюють пальму.

У 1910 році Вілфред Хадсон Осгуд описав вид африканської білозубої землерийки як «Crocidura xantippe», тобто «землерийка Ксантіппа».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 14 грудня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)