Курячий бог

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камінь з природним отвором

Курячий бог (Боглаз, «куряче щастя») — невеликий камінь з діркою, якому приписуються чарівні властивості. За повір'ям приносить володарю щастя, вдачу чи може виконати задумане бажання. Отвір обов'язково повинен бути природного походження — проточений водою: річковою чи морською.

Різновиди назви[ред. | ред. код]

«Курячі боги» відомі під різними назвами: в англійській мові їх називають «гадючими каменями» або «відьомськими каменями», в той час як валлійською вони відомі під назвою «Glain Neidr». Німці, з іншого боку, називають їх «Hühnergötter».[1]

Назва «Курячий бог» утворено, можливо, за аналогією з «скотій бог» — оберіг худоби; функції того й іншого оберега могли виконувати одні й ті ж предмети. «Скотіми богами» називали і святих Кузьму і Дем'яна — покровителів худоби. Також є припущення, що наші пращури, давні слов'яни, дарували амулету ім'я найсильнішого духа предків Чури. Він стояв на варті кордону між світом смертних та яви (потойбічним світом). Вважається, що слово «курячий» пішло від слова «чуриний», і позначає предмет, який має силу предків.[2]

Обрядовість[ред. | ред. код]

Курячий бог — у слов'ян назва ритуального предмета, оберега домашньої птиці. Роль курячого бога могли виконувати камінчики з наскрізними отворами, горщик, глечик або глиняний рукомийник без дна, шийка від розбитого глечика, зношений личак та ін. Зазвичай їх поміщали в псарні близько годівниці або над нею, під стріхами хлівів, вішали на кілок у дворі. Робили це, щоб собаки добре спали і були цілі, щоб домовик і потвора не лякали, не тиснули і не крали їх. У сучасному світі курячий бог служить оберегом від псування та поганого ока, виконує заповітні бажання, притягує гроші та дарує кохання.[3]

За Олександром Афанасьєвим, в Костромській губернії такий камінь вішають як талісман в курниках, аби мара не давила курей.

Так званий гадючій камінь шанувався друїдами. Про нього згадує Пліній у книзі XIX своєї «Природної історії»:

«Існує свого роду яйце, яке дуже цінується серед галлів, про який не згадували грецькі автори. Велика кількість змій влітку згортається і злипається в тугий клубок за допомогою своєї слини і слизу, після чого кам'яніють, і це називають «гадючим яйцем». Друїди кажуть, що кинутий в повітря шиплячий амулет повинен бути пійманий в плащ перш, ніж торкнеться землі. Людина, яка перехоплює камінь зможе літати верхи; проте змії будуть її переслідувати доти, доки не перетне води. Це яйце, хоча й обрамлене в золото, може плисти проти течії. Я бачив, що друїди носили яйце таке велике і кругле, як яблуко. Його вихвалюють за чудову здатність допомагати під час судових процесів і впливати на королів. Ці знаки, що носять з такою показною розкішшю, як римлянин Воконтій, якого я знав. Він був убитий дурним імператором Клавдієм просто тому, що він носив цей камінь на грудях під час судового процесу, вважаючи що камінь зможе захистити його від вироку».

Спосіб утворення[ред. | ред. код]

Отвори мають ідеальну округлість, що є надзвичайною рідкістю в природі і важко встановити причину такої форми. Утім, переважає пояснення, що їхній генезис пов'язаний з багатовіковою ерозією під впливом безперервного руху морської води. Ця ерозія витісняє скам'янілі рештки давніх організмів, таких як корали, з навколишньої міцнішої породи, внаслідок чого утворюються характерні отвори. Деякі відьомські камені завдячують своїм існуванням двостулковому молюску, відомому як піддок, або ангельське крило. Ці істоти, коли дорослішають, зариваються в камені, утворюючи крихітні печери, де вони живуть, фільтруючи поживні речовини з навколишньої води. Тому часто можна зустріти камінці, прикрашені численними отворами та щілинами, утвореними цими молюсками.[4]

Різновиди каміння та його сфери впливу[ред. | ред. код]

У формі амулета

Для того щоб «курячий бог» виконав задумане бажання, треба провести певний обряд: звернутись до камінця з бажанням обов'язково дивлячись крізь отвір на сонце (чи місяць), стрибаючи на одній нозі, тричі обернутися проти сонця і жбурнути камінець за спину. Якщо він потрапить у воду — бажання ймовірно здійсниться.

  1. Щоб кардинально змінити свою долю, слід мати кришталевий оберег. Вважається, що це найсильніший із Курячих богів.
  2. Якщо людині вдалося знайти малахітового божка, то за його допомогою він може створити міцний щит навколо себе та своїх дітей, який не лише захистить від нападок з боку сил зла, а й дарує міцне здоров'я.
  3. Для кар'єристів та бізнесменів найкраще знайти бірюзу. Такий талісман допоможе швидкому підйому кар'єрними сходами.
  4. Тим, чия професія пов'язана з тривалими поїздками або просто любителям подорожей, найкраще підійде оберіг з коралу. Він захистить від різних неприємностей та перешкодить травмам.[5]

Галерея[ред. | ред. код]

Мистецтво[ред. | ред. код]

  • Юрій Збанацький — український письменник, кінодраматург — автор повісті «Курячий бог». Екранізована в 1968 році на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка — під назвою «Втікач з Янтарного».
  • Олена Макарчук — авторка оповідання «Курячий Бог»[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відьмин камінь захищає від зла: вчені розповіли, звідки беруться дивні амулети та їхню історію. ФОКУС (укр.). 31 травня 2023. Процитовано 8 квітня 2024.
  2. Камінь Курячий Бог - як ним користуватися, значення амулету (ru-RU) . 6 листопада 2021. Процитовано 8 квітня 2024.
  3. admin (7 березня 2024). Що робити з каменем Курячий бог?. Майстерність у виборі (укр.). Процитовано 8 квітня 2024.
  4. Відьмин камінь захищає від зла: вчені розповіли, звідки беруться дивні амулети та їхню історію. ФОКУС (укр.). 31 травня 2023. Процитовано 8 квітня 2024.
  5. Камінь Курячий Бог - як ним користуватися, значення амулету (ru-RU) . 6 листопада 2021. Процитовано 8 квітня 2024.
  6. Курячий бог · Олена Макарчук (укр.).