Кіко Аргуельйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіко Аргуельйо
Ім'я при народженні ісп. Francisco José Gómez Argüello Wirtz
Псевдо Kiko Argüello
Народився 9 січня 1939(1939-01-09) (85 років)
Леон, Кастилія і Леон, Іспанія
Країна  Іспанія
Місце проживання Іспанія
Діяльність митець
Відомий завдяки засновник Неокатехуменальної дороги, місіонер,композитор, художник
Alma mater Королівська академія витончених мистецтв Сан-Фернандо
Знання мов іспанська[1][2]
Нагороди Почесний доктор Папського інституту, Люблінського університету

Кіко (Франсіско) Аргуельйо (Francisco José Gómez de Argüello Wirtz нар. 9 січня 1939 року, м. Леон, Іспанія) — іспанський художник, скульптор, архітектор, музикант, катехит, місіонер, засновник руху Неокатехуменальний шлях у католицькій церкві.

Біографія[ред. | ред. код]

Франсіско Хосе Гомес де Аргуельйо Вірц народився в Леоні 9 січня 1939 року[3].

Походить з заможної родини, навчався в Академії Сан-Фернандо в Мадриді.

У 1959 році отримав національну премію з живопису. Приблизно у цей час після важкої духовної кризи відбулося навернення Франсіско до глибокої віри. У якийсь момент після періоду розчарування та пошуків сенсу життя, Кіко отримав усвідомлення існування Бога і розуміння, що між «бути охрещеним» і «бути християнином» існує велика відмінність.

У 1960 році разом з іншими митцями заснував групу досліджень і розвитку сакрального мистецтва «Gremio 62».

В 1964 році представляє Іспанію на Всесвітній виставці сакрального мистецтва в Руаяні (Франція).

Неокатехуменальний шлях

Після невдалої спроби допомогти жінці, яка звернулася до нього, просячи захисту від чоловіка-пияка, Кіко Аргуельйо приймає рішення залишити свій благополучний спосіб життя і відправитись у нетрі передмістя Мадриду Паломерас Альтас для проголошення Євангелія бідним та відкинутим. Кіко поселяється у дощатому бараку, його майно складається з Біблії та гітари.

Саме там відбувається знайомство Кіко Аргуельйо з Кармен Ернандес Баррера, яка має теологічну освіту і збирається у місійну подорож до Болівії. Замість цього вона разом з Кіко створює спільноту, у якій відбулося відновлення християнської віри серед найбільш відкинених членів суспільства:[4]

Так серед бідних народилася перша спільнота, що складалася з циган, неграмотних, жебраків, колишніх в’язнів, проституток і т.д. Спільнота, де любов Христа Воскреслого ставала видною, – перетворилася на знак. Завдяки тодішньому архієпископові Мадрида, Касіміро Морсільйо, стало можливим перенести цю реальність в інші парафії Мадрида, потім Рима, потім – в інші країни. В бараках ми відкрили “триногу”, на якій пізніше збудували цілу Неокатехуменальну Дорогу: Слово, Літургію і Спільноту

У 1968 році Кіко і Кармен Ернандес приїхали до Риму на запрошення італійського священика о. Діно Торреджіані, де також заснували неокатехуменальну спільноту[5].

Поступово рух Неокатехуменату охопив півтора мільйона послідовників і став присутній у понад 125 країнах і понад 30 000 громадах.[6]

Кіко Аргуельйо у Монреалі, Канада

13 травня 2009 року Кіко Аргуельйо отримує ступінь почесного доктора Папського Інституту досліджень шлюбу та сім'ї Івана Павла ІІ.[7]

Після смерті Кармен Ернандес Баррери у 2016 році стає свідком та учасником її беатифікаційного процесу.

11 травня 2019 року Кіко Аргуельйо приїхав в Україну, де в м. Києві відбулась його зустріч з катехуменами з України, Росії, Грузії, Молдови, Білорусії, Казахстану, Литви, Латвії, Польщі[5]. На зустрічі були присутні більш ніж 5000 учасників руху.

1 квітня 2021 року Кіко Аргуельйо потрапив до лікарні з запаленням легень, викликаним Covid-19[8]

Разом з о. Маріо Пецці і Асцен Ромеро станом на 2023 рік залишається у складі міжнародної екіпи, яка відповідальна за Неокатехуменат у всьому світі.

Творчість[ред. | ред. код]

Ікона з Катедрального собору Мадрида

Кіко Аргуельйо працює у жанрі сакрального мистецтва. Він приймав участь в оформленні соборів в Мадриді та Мурсії, створив мурали у семінарії Redemptoris Mater у Римі та в Domus Galilee (Ізраїль). Його архітектурні роботи та вітражі знаходяться в Іспанії, Італії, Нікарагуа, США, Фінляндії, Домініканській Республіці та деяких країнах Азії та Африки[3].

Написав більш ніж 300 пісень для збірників пісень для неокатехуменальних спільнот[9]

У 2010 році Аргуелло створює Симфонічний оркестр Неокатехуменального шляху. Цей оркестр складається виключно з членів Неокатехуменальної Дороги з різних країн світу, які є професійними музикантами. До оркестру входять музиканти з Іспанії, Австрії, Хорватії, Білорусі, Польщі, України та інших країн.[10]

Для оркестру композитор написав твір «Страждання невинних», у якому через страждання Діви Марії під Хрестом з розп'ятим Ісусом переосмислюється біль невинних жертв війн, агресії, знущань, расової та національної ненависті. Симфонія «Страждання невинних» присвячена і пам'яті жертв Голокосту, вона звучала у бувших нацистських таборах смерті «Освенцим» та «Майданек»,[11] а також у різних містах світу, таких як Ватикан, Єрусалим, Вифлеєм, Мадрид, Париж, Токіо, Нью-Йорк, Чикаго, Бостон, Дюссельдорф тощо. В Освенцимі та Люблині твір виконувався в присутності католицьких священників та юдейських рабинів. Після виконання симфонії в Ізраїлі композитор став своєрідним посланцем між Католицькою церквою та єврейським народом.

Є автором двох книг -«Керигма, в бараках з бідними» та «Нотатки. 1988—2014»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. а б CncMadrid. Kiko Argüello – Camino Neocatecumenal (ісп.). Процитовано 20 квітня 2023.
  4. admin. Неокатехуменат | Харківсько-Запорізька дієцезія РКЦ (укр.). Процитовано 20 квітня 2023.
  5. а б Погорєлов, Олексій. Кіко Аргуельо у Києві. Інтерв’ю з отцем Раймундом Пупковським – Родина -сайт про сім'ю - відносини і виховання, реальні проблеми і розв'язання (укр.). Процитовано 21 квітня 2023.
  6. AICA.org.ar. Falleció Carmen Hernández, iniciadora del Camino Neocatecumenal - AICA.org. aica.org. Процитовано 20 квітня 2023.
  7. ЗАСНОВНИК NEOCATECHUMENAL WAY ОТРИМАВ ДОКТОРСЬКИЙ СТУПІНЬ. zenit (англ) . 8 травня 2009. Архів оригіналу за 11 травня 2009. Процитовано 21.04.2023.
  8. Покращився стан здоров’я засновника Неокатехуменальної дороги Кіко Аргуельйо | CREDO. credo.pro. Процитовано 21 квітня 2023.
  9. Kiko Argüello - Пошук Google. www.google.com. Процитовано 20 квітня 2023.
  10. "Cierpienie Niewinnych". Plac Zamkowy - Lublin (25.06.2013) (uk-UA) , процитовано 21 квітня 2023
  11. Адміністратор. "Страждання невинних" - vinkap. www.vinkap.net (uk-ua) . Процитовано 21 квітня 2023.