Лазарев Дмитро Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лазарєв Дмитро Ілліч)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лазарев Дмитро Ілліч
Народження 8 листопада 1922(1922-11-08)
Братовщина, Старояшевське сільське поселення, Калтасинський район, СРСР
Смерть 27 лютого 1991(1991-02-27) (68 років)
Ярославль, РРФСР, СРСР
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу орден Леніна орден Червоного Прапора орден Вітчизняної війни I ступеня орден Вітчизняної війни II ступеня орден Червоної Зірки

Дмитро Ілліч Лазарев (19221991) — учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 8 листопада 1922 року в селі Братовщина нині Калтасинського району Башкортостану в селянській родині. Росіянин. Закінчив 7 класів. Працював у колгоспі.

В Червону Армію призваний в жовтні 1941 року Калтасинським райвійськкоматом Башкирської АРСР.

У боях Другої світової війни з червня 1942 року. Воював на Південно-Західному, Воронезькому, Степовому, 2-му Українському, 1-му Білоруському фронтах. Брав участь у Курській битві, форсував Дніпро, Прут, Віслу, Одер, громив фашистів у Берліні. Чотири рази був поранений.

21 січня 1945 року артилерійський дивізіон 34-ї гвардійської мотострілецької бригади (12-й гвардійський танковий корпус, 2-а гвардійська танкова армія, 1-й Білоруський фронт), де служив командиром гармати гвардії сержант Дмитро Лазарев, слідуючи нічним маршем, зіткнувся із засадою противника в районі на захід польського міста Іновроцлав. Користуючись темрявою, Д. І. Лазарев разом з бійцями розрахунку підкотив гармату на 200 метрів до ворожої батареї і влучним вогнем знищив три гармати. Фашистські автоматники обійшли радянських артилеристів і напали з тилу. Бачачи, що розгортати гармати пізно, гарматний розрахунок Лазарева закидав гітлерівців гранатами і розстріляв з автоматів. Результат бою був вирішений. Противник знищений.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 27 лютого 1945 року за зразкове виконання завдань командування і проявлені мужність і героїзм у боях з німецько-фашистськими загарбниками гвардії сержантові Лазареву Дмитру Іллічу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5730).

У квітні 1948 року старшина Лазарев Д. І. був демобілізований. Обравши місцем проживання місто Ярославль, Д. І. Лазарев тут навчався, працював у книжковому видавництві, потім — заступником директора Ярославського музею-заповідника з господарської частини.

Помер 27 лютого 1991 року. Похований на Західному цивільному кладовищі (Чурилково). У 1993 році останки перепоховали на Алеї Героїв Військового меморіального кладовища Ярославля.

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

У селищі міського типу Краснохолмський Калтасинського району Башкортостану ім'ям Героя Радянського Союзу Д. І. Лазарєва названа вулиця, а в районному центрі, селі Калтаси, 9 травня 1985 року урочисто відкрито його бюст.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Герои огненных лет. — Ярославль: Верхне-Волжское кн. изд., 1985.
  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М. : Воениздат, 1987. — Т. 1. — 911 с. с. — 100 000 прим. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382.
  • Подвиги их — бессмертны. — Уфа: Китап, 2000.
  • Славные сыны Башкирии. Книга 1. — Уфа, 1965.

Посилання[ред. | ред. код]