Леді Адела

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леді Адела
Народилася 1847
Сенендедж, Іран
Померла 1924
Халабджа, Ірак
Країна Іранський Курдистан
Діяльність аристократка
Титул принцеса

Леді Адела Джафф або Адела Ханем, яку англійці називали Принцесою Хоробрих (1847, Сенендедж, Іран — 1924, Халабджа, Ірак) , була курдською правителькою племені Джафф і однією з перших відомих жінок-лідерів в історії Курдистану.[1] Плем'я Джаф є найбільшим племенем в Курдистані і походить з району Загрос, який розділений між Іраном та Іраком. Адела Ханем походила з відомої аристократичної родини Сахібкеран, яка одружилася з племінними вождями Джаффа.[2] Леді Адела мала великий вплив у справах племені Джафф на рівнині Шаразор. Британці присвоїли їй титул «Леді» через відновлення торгівлі та права в регіоні та вдалося врятувати життя сотням британських солдатів.[3][4][5]

Життєпис[ред. | ред. код]

Адела народилася в 1847 році в правлячій сім'ї в Сенендаджі, другому за величиною місті Іранського Курдистану. Вона вийшла заміж за курдського короля Осман-паші Джаффа, штаб-квартира якого знаходилася в Халабджі. Її чоловік Осман-паша Джафф був пашею, і вона правила замість нього за відсутності чоловіка. Її батько був великим візиром Персії, а дядьки великими візірами Османської імперії та Саудівської Аравії. Адела Джефф була однією з небагатьох правителів, які були жінками в регіоні.[6]

Англійці вторглися до німецького Османського Іраку під час Першої світової війни і завоювали його, закріпивши Мудроським перемир'ям у 1917 році. Вони бажали надати курдам автономію, створивши Мосульську комісію в 1918 році. Вони дали владу Махмуду Барзанджі, але він підняв повстання і розпочав кампанію вбивства всіх британських політичних офіцерів, призначених кожному племені в 1919 році. Британці шанували Аделу Ханем через її милосердя до британських полонених, що потрапили в полон під час вторгнення Месопотамії під час Першої світової війни. Адела Ханум Джафф надала всім британським політичним офіцерам прихисток у своїх будинках. Вона захищала них, підтримувала, годувала. Через це вона одержала ім'я принцеса Хоробра (Princess of the Brave). Вона продовжувала навіть правити племенем Джаффі, навіть після смерті свого чоловіка Османа — паші в 1909 році. Потім майор Фрейзер надав їй титул Хан-Бахадур, назвавши її Принцесою Хороброї, і вона правила з британцями далеко після смерті. Османа-паші Джафа в 1909 році.[7]

Твори про неї[ред. | ред. код]

Леді Адела (в центрі), правитель Халабджі на зустрічі з генерал-майором Фрейзером у 1919 році.

Гертруда Белл, британський політик і письменниця, описує Аделу Ханем у листі 1921 року таким чином: "[8] Особливістю Халабджі є Адлах Ханум, велика леді Джефф Бег Зада, мати Ахмада Бега. Вона вдова курдського короля Осман-паші Джаффа. Вона продовжує керувати Джеффом, наскільки може, і інтригує більше, ніж ви думаєте, хтось міг, і взагалі поводиться так, як поводяться великі курдські леді. Вона часто писала мені і я поспішила покликати її після обіду. Вона є красивою жінкою у своєму чудовому курдському одязі з чорними кучерями (пофарбованими, я так це вважаю), що спадають по її намальованих щоках з-під величезного головного убору. Ми довго спілкувались перською мовою, в ході бесіди мені вдалося сказати їм, наскільки добре "проживав Ірак під владою Фейсала, і запевнити, що все, що ми бажали, — щоб наші двоє дітей — Ірак та Курдистан — жили в мирі та дружбі між собою ". Володимир Мінорський повідомив про свою зустріч з леді Аделою в районі Халабджа в 1913 році.

Майор Соане писав про неї у своїй книзі « До Месопотамії та Курдистану в маскуванні» : «жінка, унікальна в ісламі, своєю силою, якою вона володіє, та ефективністю, чим вона користується, як зброю в руках… У віддаленому куточку Турецької імперії, що занепадає та деградує, є одне маленьке місце, яке під владою курдської жінки піднялося із села на місто, а одна сторона пагорба, колись безплідна, зараз укрита садами; і це в міру реконструкції стародавньої держави у цьому регіоні».[9]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Edmonds, Cecil John (1957). Kurds, Turks, and Arabs: Politics, Travel, and Research in North-eastern Iraq, 1919–1925 (англ.). Oxford University Press. ISBN 978-0-404-18960-0.
  2. Adela Jaff. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 18 вересня 2014.
  3. https://khaleejvoice.com (14 квітня 2023). Lady Adela Jaff, member of the Jaff family and Jaff Tribe - صوت الخليج (араб.). Процитовано 18 серпня 2023.
  4. التحرير, فريق (14 квітня 2023). History of the Jaff Family and the Tribe. إمارات برس (араб.). Процитовано 18 серпня 2023.
  5. Lady Adela Jaff. The Jiyan Archives (амер.). Процитовано 18 серпня 2023.
  6. Soane, Ely Banister (1 грудня 2007). To Mesopotamia and Kurdistan in Disguise (англ.). Cosimo, Inc. ISBN 978-1-60206-977-0.
  7. Lukitz, Liora (2006). A Quest in the Middle East: Gertrude Bell and the Making of Modern Iraq (англ.). Bloomsbury Academic. ISBN 978-1-85043-415-3.
  8. Lady Adela. avauntmagazine.com (en-GB) . Архів оригіналу за 15 жовтня 2019. Процитовано 25 січня 2021.
  9. Lady Adela Jaff, member of the Jaff family and Jaff Tribe. الدقيق الإخباري (араб.). 14 квітня 2023. Процитовано 18 серпня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Minorsky, The Tribes of Western Iran, The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, pp. 73–80, 1945.
  • Ely Banister Soane, Report on the Sulaimania district of Kurdistan. 1910
  • Ely Banister Soane, Notes on the Southern Tribes of Kurdistan, Civil commissioner, Baghdad. 1918
  • Personalities in Kurdistan, Civil Commissioner, Baghdad. 1918

Бібліографія[ред. | ред. код]

́