Логічний комп'ютер на ім'я Джо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логічний комп'ютер на ім'я Джо
A Logic Named Joe
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Маррі Лайнстер
Мова англійська
Опубліковано 1946 рік
Країна  США

«Логічний комп'ютер на ім'я Джо» (англ. A Logic Named Joe) — науково-фантастичне оповідання Маррі Лайнстера, яке вперше було опубліковане в березні 1946 року в журналі Astounding Science Fiction. Твір був надрукований під справжнім прізвищем Лайнстера — Вільям Фіцджеральд Дженкінс. Розповідь, написана на самому початку комп'ютерної ери, примітна пророкуванням появи персональних комп'ютерів з виходом в Інтернет і проблем, пов'язаних з їх використанням.

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідання в оповіданні ведеться від імені майстра по ремонту «логіків» (комп'ютерів) на прізвисько Каченя. Логік, якого оповідач називає Джо, через невелику технічну помилку при складанні знаходить особистість і починає проявляти власні амбіції. Зібравши інформацію з «резервуара» (центрального інформаційного сховища, що містить всі відомі людям факти і всі отримані логіками висновки з цих фактів), Джо починає її вільно поширювати по комп'ютерній мережі, відключивши при цьому всі фільтри вмісту. Таким чином, в мережі вільно поширюються рекомендації по організації ідеальних вбивств, автоматів по підробці грошей, які не відрізняються від справжніх, методи шахрайства … Зрештою Каченя рятує людську цивілізацію, відключивши Джо від мережі.

Публікації[ред. | ред. код]

Після першої журнальної публікації оповідання було надруковане в збірках The Great Science Fiction Stories (1946), Sidewise in Time (1950), The Best of Murray Leinster (Del Rey, 1978), ' 'First Contacts' '(1998),' 'A Logic Named Joe' '(2005), а також в ' ' Machines That Think' ' (1984) з примітками Айзека Азімова тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]