Лодовіко Феррарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лодовіко Феррарі
італ. Lodovico Ferrari
Народився 2 лютого 1522[1][2]
Болонья, Папська держава
Помер 5 жовтня 1565[2] (43 роки)
Болонья, Папська держава
Діяльність Nazi
Галузь квадратне рівняння
Заклад Болонський університет
Науковий керівник Джироламо Кардано

CMNS: Лодовіко Феррарі у Вікісховищі

Лодовіко Феррарі (італ. Lodovico Ferrari; 2 лютого 1522, Болонья — 5 жовтня 1565, Болонья) — італійський математик, найбільш відомий знаходженням загального розв'язку рівняння четвертого степеня.

Народився в бідній сім'ї. У віці 15 років пішов служити помічником до відомого на той час Джироламо Кардано. Ходив на лекції Кардано, вивчав грецьку, латинську мови, а також математику.

Кардано був відомий своїм відкриттям методом розв'язку рівняння третього степеня. Феррарі зумів знайти схожий метод для розв'язку рівняння четвертого степеня. Обидва алгоритми Кардано опублікував у своїй книзі «Велике Мистецтво» (лат. Ars magna).

Після цієї публікації, Лодовіко мав знамениту суперечку з іншим італійським математиком Нікколо Тарталья, з приводу знаходження розв'язку кубічного рівняння. 10 серпня 1548 року, Тарталья і Феррарі зустрілись в Мілані для публічного математичного змагання, з якого Феррарі вийшов переможцем.

1540 року вісімнадцятилітній Лодовіко став професором Міланського університету. 1556 року він повернувся в рідну Болонью, де став професором місцевого університету. Не доживши до 44 років, він передчасно помер. Згідно з чутками сестра отруїла його миш'яком[джерело?].

На його честь названо астероїд 21331 Лодовікоферрарі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #122779606 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Архів історії математики Мактьютор — 1994.

Джерела[ред. | ред. код]