Лугано (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Луґано (озеро))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лугано
італ. Lago di Lugano
Назва на честь: Лугано
Лугано
Супутникове зображення озера Лугано
Супутникове зображення озера Лугано
45°59′ пн. ш. 8°58′ сх. д. / 45.983° пн. ш. 8.967° сх. д. / 45.983; 8.967Координати: 45°59′ пн. ш. 8°58′ сх. д. / 45.983° пн. ш. 8.967° сх. д. / 45.983; 8.967
Розташування
Країна  Швейцарія і  Італія
Регіон Тічино
Ломбардія
Розташування Тічино, Ломбардія
Геологічні дані
Тип територія, що не є частиною громади Швейцаріїd
Гірський хребет Альпи
Частина від кордон Італія — Швейцарія і Northern Italian lakesd
Розміри
Площа поверхні 48.7 km² км²
Висота 271 m  м
Глибина середня 134 m  м
Глибина макс. 288 m  м
Об'єм 6.5 km³ км³
Вода
Період оновлення 8.2 роки  рік
Басейн
Водний басейн Басейн По
Вливаються Ведеджіо[it], Кассарате[it], Куччіо[it], Лаведжіо[it], Мальязіна[it], Боллетта, Реццо[it], Мара[it], Тело ді Остено[it], Тралло
Витікають Треза[it]
Площа басейну 565.6 km² км²
Країни басейну Швейцарія, Італія
Інше
Міста та поселення Лугано, Меліде, Кампьоне-д'Італія, Понте Треза
Geonames 2659835
Лугано (озеро). Карта розташування: Швейцарія
Лугано (озеро)
Лугано (озеро) (Швейцарія)
Мапа

CMNS: Лугано у Вікісховищі
Вид на озеро і греблю Меліде

Луга́но (Lugano італ. Lago di Lugano або Ceresio) — озеро біля підніжжя Альп, в Італії та Швейцарії; 49 км², глибина до 288 м; дуже почленоване; судноплавне. Висота дзеркала 271 м над рівнем моря, разом з озером Орта найвище з італійських озер; одна частина належить швейцарському кантону Тічино, інша — італійській провінції Комо.

Озеро, назване на честь міста Лугано, знаходиться між озерами Комо та Маджоре. Згідно з Григорієм Турським (590) назва Ceresio[1] походить від латинського слова Cerasus, тобто вишня, і названо через велику кількість вишневих дерев, які свого часу прикрашали береги озера[2]. В документах озеро з'являється у 804, де вперше згадується під назвою Laco Luanasco[1]

Озеро має площу 48,7 км² з них 63% знаходиться в Швейцарії і 37% в Італії. Разом з анклавом Кампьоне-д'Італія, має середню ширину приблизно в кілометрі, максимальна глибина 288 м, є у Північному басейні.

У 1848 році озером на морені була побудована дамба Меліде між Меліде і Біссоне з метою прокладання дороги через озеро і забезпечення прямого зв'язку між Лугано і К'яссо. Сьогодні дамбою прокладено також залізницю Готтардбан і автостраду А2 .

Довжина від Порлецці до Понте-Трезо 33 км, ширина ½-3 км. Розпадається на декілька рукавів і заток. Головні річки: Куччіо з долини Каварнья впадає в затоку Порлецца, Кассарате — в бухту Лугано, і Аньо, або Ведеггія, що приносить води Монте-Ченере. З Луґано витікає в озеро Маджоре річка Треза, 14 км. Прозора темно-зелена вода багата рибою: фореллю, вуграми, линями. Періодичні вітри: бриза (північний) і брева (південний). Порлеццина (східний) приносить іноді сильні бурі. Мальовнича лінія берега, красиві контури порфірних, доломітових і слюдяно-сланцевих гір, перерізаних вузькими долинами і маленькими рівнинами, на зелені яких розкидано 30 містечок, численні замки, вілли, монастирі, каплиці, церкви; гори Чима дель Арабіоне (1807 м), Дугенерозо, Бре, Сальваторе — все це робить озеро Лугано, незважаючи на менші розміри, суперником Маджоре і Комо.

Вид на озеро Лугано з Монте-Сан-Сальваторе, місто Лугано ліворуч і дамба Меліде праворуч

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Lake Lugano. Historic Dictionary of Switzerland. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 23 листопада 2008.  (in Italian)
  2. Itinerari - Il Lago dei Ciliegi. Il Gommone (Italian). Архів оригіналу за 6 травня 2006. Процитовано 22 листопада 2008. 

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]