Льодовий спорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Льодовий спорт - зимові види спорту, змагання з яких пов'язане льодом. Змагання можуть бути одиничними, парними та командними.

Змагання з льодових видів відбуваються на поверхні льоду з використанням різних засобів (ковзани, сани, спеціального взуття та іншого).

Історія розвитку льодових видів спорту

[ред. | ред. код]

Зародження льодового спорту пов'язане з ковзанами. Найдавніші ковзани, виготовлені з кістки, були знайдені у 1967 році на березі Південного Бугу біля Одеси[1]. Вони датуються кінцем другого тисячоліття до н.е. і зберігаються в Одеському археологічному музеї[2].

Кістяні ковзани використовувалися протягом багатьох століть. Для того щоб нормально пересуватися використовували дві палиці. Ковзани набули поширення у Нідерландах, де міста з'єднуються каналами, які замерзали взимку. Ковзани стали найкращим засобом пересування у цю пору року. У середині XIII ст. у цій країні були придумані ковзани з металевим полоззям, вмонтованим у дерев'яну підошву, а через два з половиною століття вони удосконалили лезо, надавши йому два ребра. Така конструкція забезпечила можливість відштовхування ногами і палиці виявилися непотрібними[3]. Ковзани стали не тільки засобом пересування, а й засобом розваг. Вважається, що ковзанярський спорт зародився у цей період, почався поділ на фігурне катання та ковзанярський спорт[2].

Англія запозичила металеві ковзани у Голландії, звідки постачалися металеві леза, на основі яких виготовлялися ковзанів[3]. У 1604 році в Единбурзі відкрився перший ковзанярський клуб. Для вступу в клуб необхідно було виконати набір рухів на ковзанах. У 1772 в Англії вийшла перша книга присвячена ковзанярству. У ній були правила змагань та поради початківцям[4].

У першій половині XIX ст. в Англії сформувалися правила з хокею з м'ячем, а в 1877 році в хокею із шайбою.

Спортивні споруди льодових видів спорту

[ред. | ред. код]

Перші змагання з льодових видів спорту проходили на природному льоді. Тому вони залежали від пори року і погоди. У 1890-х роках для проведення змагань з хокею почали використовувати криті ковзанки з природним льодом. Для збереження температури льоду у стінах та в даху робили отвори для циркуляції холодного повітря.

У 1899 році в Монреалі був побудований перший критий стадіон зі штучним льодом.

Сучасні льодові споруди можуть бути як відкритими так і закритими. Лід в них може бути природним або штучним.

Перелік видів спорту на льоду

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Від Шамоні до Ванкувера // Львівська пошта. — 2010. — № 9 (984) (січень). Архівовано з джерела 25 січня 2020. Процитовано 25 січня 2020.
  2. а б Андрій Павлишин (17 грудня 2017). Як ковзани «в’їхали» в наше життя. ZIK. Архів оригіналу за 25 січня 2020. Процитовано 25 січня 2020.
  3. а б Андрій Шусткевич. Довга історія простого винаходу // Карпати. Туризм. Відпочинок. — 2008. — № 1(25) (січень). Архівовано з джерела 25 січня 2020. Процитовано 25 січня 2020.
  4. "Мчать зі швидкістю птаха в повітрі" - як каталися на ковзанах у середньовіччі. Gazeta.ua. 6 грудня 2012. Процитовано 25 січня 2020.

Джерела

[ред. | ред. код]