Любо Мілош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Любо Мілош
Народився 25 лютого 1919(1919-02-25)
Босанські-Шамаць, Королівство Сербів, Хорватів і Словенців
Помер 20 серпня 1948(1948-08-20) (29 років)
Загреб, Соціалістична Республіка Хорватія, ФНРЮ
·повішення
Країна  Незалежна Держава Хорватія
Діяльність військовослужбовець
Військове звання майор

Любомир «Любо» Мілош (хорв. Ljubomir "Ljubo" Miloš; 25 лютого 1919(1919лютого25), Шамац — 20 серпня 1948, Загреб) — хорватський військовий, усташ, комендант концтабору Ясеновац, винний у низці воєнних злочинів Другої світової війни. У травні 1945 року він утік з Югославії до Австрії, у 1947 році повернувся до Хорватії з метою організації антикомуністичного виступу, був заарештований, засуджений югославським судом за воєнні злочини та повішений у серпні 1948 року.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився 25 лютого 1919 року у містечку Босанські-Шамац (нині Шамац). Навчався у початкових школах містечок Ораш'є і Босанськи-Брод, закінчив середню школу у Суботиці та працював там муніципальним клерком[1].

Друга світова війна[ред. | ред. код]

6 квітня 1941 року війська країн блоку «осі» вторглися у Югославію, і слабо підготовлена Югославська королівська армія була вщент розбита. Югославія була розділена, і тим самим з'явилася Незалежна держава Хорватія, головою якої став хорватський націоналіст і фашист Анте Павелич, який раніше перебував у Королівстві Італія. Павелич, лідер руху усташів, отримав титул поглавника. Незалежна держава Хорватія займала всю територію сучасної Хорватії, Боснії та Герцеговини та частково Сербії, залишаючись де-факто німецьким й італійським квазіпротекторатом[2]. Збройні сили та поліція нової держави[3] займалися переслідуванням і винищенням сербського, єврейського та циганського населення[4].

Мілош прибув до Загреба у червні 1941 року, зустрівши свого двоюрідного брата, усташського командира В'єкослава Лубурича, та став його правою рукою. Лубурич підіймався кар'єрними сходами в Усташській наглядовій службі. У жовтні Мілош отримав призначення комендантом концтабору Ясеноваць й отримав звання надпоручика (старшого лейтенанта). Він також особисто відповідав за безпеку хорватського політика Владко Мачека, який перебував у в'язниці з 15 жовтня 1941 року до 15 березня 1942 року[1]. Мачек помітив, що Мілош дуже часто молився, та запитав його, чи не боїться той покарання за ті злочини, які той скоїв у таборі як комендантом. Мілош відповів:

Не кажи мені нічого. Я знаю, що буду горіти в пеклі за те, що я зробив і зроблю. Але я буду горіти за Хорватію[5][6].

На початку 1942 року Мілоша перевели у концтабір Джяково, але навесні вже повернувся в Ясеновац на колишню посаду коменданта[1]. Неодноразово він змагався з іншими офіцерами охорони у здатності катувати та вбивати якомога більше ув'язнених[7]. Часто він одягався у білий халат, зображуючи лікаря перед хворими в'язнями, а також забирав їх під приводом того, щоб відправити у госпіталь, потім ставив у лінію до стіни та перерізав усім горлянки ножем[8], чим дуже пишався. Розправи над єврейськими в'язнями він називав «ритуальним вбивством»[9]. Свідок убивств Мілан Флуміані писав:

Як тільки сімнадцять з нас прибули у Ясеновац, усташі побили нас прикладами гвинтівок і відвели на цегельний завод, де Любо Мілош вже вишикував дві групи, а ми прибували як особлива третя. Маричич запитав Любо Мілоша: «У кого мені стріляти першим?» Той відповів: «Ось ще прибули». Обидва направили свої автомати на 40 осіб з перших двох груп і розстріляли усіх. Потім він запитав першого з нашої групи, навіщо він сюди прибув, і той відповів, що винен у тому, що є сербом за народженням, після чого він вистрілив у того впритул. Потім він схопив лойфера, юриста із Загреба, і запитав про його рід занять. Коли той відповів, він вигукнув щось типу «юристи мені дуже подобаються, підійди ближче» і тут же його вбив. Потім він дізнався, що третій був лікарем із Загреба і наказав йому перевірити перших двох і підтвердити, що вони мертві. Коли лікар підтвердив, він повернувся до четвертої людини, але дізнавшись, що і цей є лікарем «помилував» усю групу[10].

Мілош також завів вовкодава, спускав його з ланцюга та дозволяв йому загризати до смерті в'язнів[11]. Влітку 1942 року він прибув до Італії, щоб пройти курси юриспруденції у Турині, але повернувся через 10 днів до Хорватії. У вересні він знову прибув до Ясенівця та став помічником коменданта. Війська під командуванням Мілоша спалили кілька сіл у жовтні 1942 року, розграбувавши будинки, заарештувавши сотні сербських селян і заславши їх у табори. Незабаром влада заарештувала Мілоша, але 23 грудня 1942 року Лубурич, що поклопотався, добився його звільнення. У січні 1943 року Мілош вступив у Хорватське домобранство та був зарахований до частини з Мостара. У Загреб він повернувся у квітні 1943 року, де залишався до наступної весни. У вересні отримав призначення комендантом Лепоглавської в'язниці[12].

Арешт і смерть[ред. | ред. код]

До кінця війни Мілош дослужився до звання майора[13]. У травні 1945 року він втік з Югославії через Північну Італію за підтримки Римо-католицької церкви[8] до Австрії, встановивши зв'язок з хорватською міграцією. У 1947 році він таємно перетнув югославсько-угорський кордон з метою надання допомоги «крижарам», проте 20 липня 1947 року був заарештований югославською владою. Мілоша звинуватили у воєнних злочинах, суд над ним відбувся через рік[13]. На суді той зізнався у вбивстві ув'язнених Ясеноваця[6] та підтвердив, що усташі ще до початку війни готували плани знищення сербського населення[14][15]. 20 серпня 1948 року Верховний суд Народної Республіки Хорватія визнав Мілоша винним за всіма статтями[13], і його повісили того ж дня[16].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]