Любчик Леонід Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Любчик Леонід Михайлович
Народився 1 січня 1951(1951-01-01) (73 роки)
Харків, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність викладач університету, науковець
Відомий завдяки машинне навчання і теорія керування
Alma mater НТУ «ХПІ»
Науковий ступінь доктор технічних наук
Вчене звання професор[d]
Заклад НТУ «ХПІ»
Нагороди
Почесна грамота Кабінету Міністрів України Нагрудний знак МОН України «Відмінник освіти» Почесна грамота Міністерства освіти і науки України Почесна грамота Верховної Ради України

Любчик Леонід Михайлович (нар. 1 січня 1951, м. Харків) - учений у галузі теорії керування та машинного навчання, доктор технічних наук (1996), професор (1997), академік АН вищої школи України за науковим відділенням інформатики та системного аналізу (2015), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, член Нью-Йоркської академії наук, член Національного комітету України з автоматичного управління, член міжнародного наукового товариства IEEE, IEEE Senior Member.

Життєпис[ред. | ред. код]

Леонід Михайлович Любчик народився 1 січня 1951 року в м. Харкові. Закінчив Харківський політехнічний інститут у 1973 році за спеціальністю «Автоматика і телемеханіка». У 1974-1977 рр. - проходив навчання в аспірантурі Інституту Проблем керування АН СРСР та Інституту електронних керуючих машин (м. Москва).

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

  • 1978 – захист кандидатської дисертації на тему: «Адаптивне керування замкненими пріоритетними системами» у Всесоюзному НДІ системних досліджень
  • 1981 - працює в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на посадах асистента, доцента, професора.
  • 1995 – захист докторської дисертації в Харківському державному політехнічному університеті на тему: «Комбіноване управління технологічними процесами на основі методу обернених моделей в умовах неповної інформації»
  • 1996 – присвоєно вчене звання професора кафедри системного аналізу і управління
  • 2001-2021 - очолював кафедру комп’ютерної математики і аналізу даних, де в даний час працює на посаді професора
  • 2001 – професор за запрошенням, Вуппертальський університет, Німеччина[1]
  • 2011 – професор за запрошенням, Центр досліджень та передової освіти (CINVESTAV), Мексика[1]
  • 2022 по теперішній час – професор кафедри комп’ютерної математики і аналізу даних

Викладання навчальних дисциплін[ред. | ред. код]

1. Математичне моделювання

2. Теорія систем

3. Теорія управління

4. Некоректні обернені задачі обробки даних

5. Інтелектуальний аналіз даних[2].

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

1. Теорія керування

2. Машинне навчання

3. Управління якістю освіти[3].

Розробив нові методи керування та прийняття рішень в умовах невизначенності, зокрема, методи компенсації збурень на основі обернених моделей, методи побудови інтегральних індикаторів на основі машинного навчання. Отримував міжнародні гранти INCO-COPERNICUS, DAAD, IBM Faculty Award[4].

Професійні досягнення та членство[ред. | ред. код]

Автор понад 200 наукових робіт і 6 монографій в області теорії керування, аналізу і обробки сигналів, машинного навчання. Під його науковим керівництвом захищено 10 кандидатських та 1 докторська дисертація.

У 1995 році отримує грант європейської програми "INCO-COPERNICUS".

В 1995-1999 рр. виступає представником України в Міжнародній Науковій Мережі "AMETMAS", яка проводить дослідження в галузі інтелектуальних систем управління виробництвом.

У 2001 р. отримує грант Німецької служби академічних обмінів DAAD, працює в Німеччині в університеті м. Вупперталь.

У 2001-2005 рр. виконує обов’язки провідного експерта ДНТЦ ядерної та радіаційної безпеки, бере участь у проведенні Державних експертиз інформаційно-керуючих систем для ряду атомних електростанцій України.

У 2011 році працює професором за запрошенням в Center of Research and Advancer Education (CINVESTSV),  Мексика.

У 2016-2019 рр. входив до складу Науково-методичної ради МОН України, є членом експертної ради з інформатики і кібернетики Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації МОН України, членом секції «Інформатика та кібернетика» Наукової ради МОН України, членом експертної комісії з проведення Державної атестації наукових установ.

В 2017-2019 рр. – член Науково-методичної ради МОН України, координатор розробки стандартів вищої освіти в галузі знань "Інформаційні технології".


Брав участь у створенні нових спеціальностей і спеціалізацій, таких як «Автоматизація наукових досліджень і комплексних випробувань» і «Робототехнічні системи та комплекси».

Приймав участь в виконанні науково-дослідних робіт з найважливішої тематики, за ці роботи у в складі авторського колективу отримав Державну премію України.

Був ініціатором створення в Національному технічному університеті «ХПІ» кафедри «Комп’ютерної математики та аналізу даних», яку очолював на протязі 20 років. Під його керівництвом була створена нова освітня програма «Інтелектуальний аналіз даних», впроваджені в освітній процес методи проектного навчання, студентські команди кафедри тричі виходили до фіналу Чемпіонату світу з програмування «ACM ICPC».

Член Національного комітету Української асоціації з автоматичного керування, член Міжнародного наукового товариства IEEE, IEEE Senior Member, Американського математичного товариства, Член редакційних колегій Вісника НТУ «ХПІ», серія: Системний аналіз, управління та інформаційні технології; Міжнародних наукових журналів «Mathematical Modeling and Computing», International Journal of Modern Education and Computer Science, International Journal “Intelligent Systems and Application”. Член спеціалізованої вченої ради Д 64.050.07 в Національному технічному університеті «ХПІ».

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 1997 - лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за участь в створенні зразков нової техніки.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]